kapat
02.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bu da Ankara'nın "rica" krizi

Derviş'in, "Milletvekilleri kredi istemek için beni arıyor" sözleri, TBMM ve Bakanlar Kurulu'nda sert tepki gördü
Milletvekilleri "Ricacıların ismini açıkla, bizi töhmet altında bırakma" diye çıkışınca Derviş geri adım attı: Sözlerim kastını aştı

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in "Zor durumdaki şirketleri kurtarmak için bana telefon ediyorlar" sözü, milletvekillerini ayağa kaldırdı. Derviş, dün sabah erken saatten itibaren gün boyu eleştiri oklarına hedef olurken, ilk tepki saat 10.00'da toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan yükseldi, bir saat sonra toplanan Bakanlar Kurulu ve TBMM Anayasa Komisyonunda tepkiler devam etti. Saat 15.00'de toplanan TBMM Genel Kurulu da Derviş'e isyanla açıldı ve yerden yere vuruldu. Derviş ise bu eleştiriler karşısında, amacının milletvekillerini yıpratmak değil yanlışlar üzerine kurulu sistemi eleştirmek olduğunu söyledi. İşte dün TBMM'de Derviş'e yönelik ifadelerden bazıları:

VEKİLLER BARUT FIÇISI
* Murat Sökmenoğlu (TBMM Başkanvekili): Türk çiftçisinden 150 bin lirayı esirgeyen Derviş'in bunun nedenlerini açıklayacağına, sermaye önünde TBMM'yi küçültücü ifade kullanmasının Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullarla bağdaşmadığını ifade ediyorum.

* Cemal Enginyurt (MHP): Kemal Derviş'in açıklamalarını protesto ediyorum ve kendisine aynen iade ediyorum.

r Beyhan Arslan (ANAP Grup Başkanvekili): Parlamento ve üyelerinin şeref ve haysiyetini korumak demokrasiye inanan herkesin görevidir. Biz milletvekilleri olarak sorumluluklarımızı biliyoruz. Herkesi de kendi görev alanlarındaki sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.

* Fetullah Erbaş (SP): Bu açıklama bir talihsizliktir. Parlamentonun itibarını düşürmeye kimsenin hakkı yoktur. SP grubu olarak kendisini protesto ediyoruz.

* Ali Rıza Gönül (DYP Grup Başkanvekili): Sorumluluk taşıyan herkesin, taşıdığı sorumluluğun bilinci içerisinde konuşması gerekir. Derviş'in sorumsuzluk örneği olan sözlerini kınıyor ve protesto ediyoruz.

* Nesrin Ünal (MHP): Gece gündüz çalışan TBMM'dir. Hayatında hiç köy kahvesine gidip oy istememiş, Anadolu'da çocukların tuvaletsiz okullarda okuduğunu bilmeden Ankara'da konuşanlara, bu meclisin, halkın sorunlarını aktarabildiği, hesap sorabildiği, iş, aş talep edebildiği tek kurum olduğunu hatırlatırım.

İTHAM ALTINDA KALDIK
* Salih Kapusuz (AKP Grup Başkanvekili): Kurtarıcı olarak getirilen bu bakan, başarısızlığını örtmek için mazeret arıyor. Problemlerle uğraşmak yerine, milletvekillerini suçlu gibi göstermeye çalışıyor. Meclis Başkanlığını milletvekillerini ve parlamentoyu itham altında bırakan bu tip eleştirilere karşı daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu bakana Meclis cevap vermelidir.

* Ahmet Çakar (MHP'li TBMM İdare Amiri): Birileri pusuda. Onlar yerli ve yabancı kaypak sermayedir. Derviş ile ilgili bu parlamentonun denetim hakkı vardır. "Ben bir yana, herkes bir yana" mantığıyla hareket eden bu bakan bir an önce kendine çeki-düzen vermek zorundadır. Derviş'in TC'nin bir bakanı gibi hareket etmesi gerekir.

* Zeki Ertugay (DYP): Bu sözler, TBMM'yi ve milletvekillerini aşağılama, halkın gözünden düşürme çabalarının bir halkasıdır. Bu çaba Cumhurbaşkanı'nın milletvekili sayısının azaltılması ile ilgili açıklamalarıyla başlamış, Derviş'in sözleriyle sürmüştür. Sayın Bakan hangi milletvekillerini kastettiğini Meclis'te açıklamalı, ardından da istifa etmelidir. Hükümet de bunun gereğini yapmalıdır.

* Musa Uzunkaya (AKP): Kemal Derviş ABD'den davet edilip, bakan yapılarak öyle bir konuma getirildi ki, 550 kişiye hakaret etme hakkını kendinde gördü. Hükümet bir an önce, Derviş'e mi çeki düzen vereceğine, kabinede değişikliğe mi gideceğine karar vermelidir.

VE SORU ÖNERGESİ
DYP Afyon Milletvekili İsmet Attila da Derviş'in açıklamaları üzerine TBMM'ye bir yazılı soru önergesi verdi. İsmet Attila, "Milletvekillerinin, kamu bankalarından kredi talebinde bulunmak için kendisine telefon ettiklerini ve bunların hepsine hayır dediğini söylüyor. Milletvekillerinin zan altında kalmaması ve kamuoyunun bilgilenmesi için Sayın Derviş tek tek isim vermelidir" dedi..

ILIKSOY: DERVİŞ İSİM AÇIKLASIN!
Derviş'e yönelik en ağır eleştiri dün TBMM Genel Kurulu'nun açılışında bir konuşma yapan DSP'li TBMM Başkanvekili Ali Ilıksoy'dan geldi. Derviş'in sözleri için "Ağır itham" ifadesini kullanan Ilıksoy, Derviş'i açıklamalarında daha dikkatli olmaya davet etti ve kişisel amacı için kendisini arayan milletvekillerini açıklamasını isterken, "Aksi halde kendilerini müfteri ilan ediyorum" dedi. Ilıksoy, şöyle devam ettii: "Milletten yetki almayanların milletten yetki alanlarla kendilerini karıştırmamaları gerektiğine inanıyorum. Bulundukları her konumda TBMM'yi ve milletvekillerini rencide eden açıklamalardan kendilerini alıkoymalarını bir kez daha açıklıyorum. Kişisel çıkar peşinden koşan milletvekillerini ismen açıklayın. Aksi halde kendilerini müfteri ilan ediyorum. Milletvekilleri çıkar amaçlı aracılık yapmaz...." Ilıksoy'dan sonra kürsüye gelen İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, de Ilıksoy'a,destek verdi ve teşekkür etti.

Telefon edenleri kasdettim
Milletvekillerinin kendinden kredi talebinde bulunduklarını dile getiren Devlet Bakanı Kemal Derviş, hükümetten de tepki gördü. Başta Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz olmak üzere Bakanlar Kurulu üyeleri Derviş'e tepkilerini doğrudan ilettiler. Derviş ise "Yanlış anlaşıldım, sözlerim kastını aştı ama ben o sözü herkes için değil, telefon eden milletvekilleri için söyledim. Dolayısıyla telefon etmeyenleri kapsamaz" dedi. Bakanlar Kurulu'nün dünkü toplantısında konuyu Turizm bakanı Mustafa Taşar açtı. Taşar, Derviş'e, "Milletvekillerinin bölgelerinin sorunlarıyla ilgili olarak sizi aramasını eleştirdiniz. Bunlar kastını aşan sözler. Milletvekillerini zan altında bırakıyorsunuz" dedi.

YILMAZ DA KIZDI
Derviş ise, "Söylediklerim yanlış şeyler değildi. Milletvekillerinin bu konularda beni aramaması gerekir" diye yanıt verdi. Bu kez söze giren DSP'li Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz, "Söyledikleriniz çok ağır sözlerdi. Milletvekillerini küçük düşürücüydü. Ben şahsen doğru bulmadığını söylemek istiyorum" dedi. ANAP'lı Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ise, Devlet Bakanı Derviş'e destek çıktı ve "Ben Sayın Derviş'in konuşmasını televizyondan izledim. Yanlış bir şey söylediğine tanık olmadım" dedi. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz da Derviş'e dönerek, "Milletvekilleriyle ilgili demeç verirken dikkatli olmalısınız. Açıklamalarınız siyasete gölge düşürüyor, rencide ediyorsunuz. Bankalar Kanunu'nda değişiklik yapıldı. Bunu da eleştirdiğiniz vekiller çıkardı" dedi.

Nevin BİLGİN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   131
MHP   126
ANAP   80
DYP   82
AKP   51
SP   48
BAĞIMSIZ   23
BOŞ   9
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır