kapat
29.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Esnaf ve tüccar zarar etse bile vergi ödeyecek

Hayat Standardı Esası, zarar edenin bile vergi ödemesini zorunlu tutuyor. Ayrıca otomobil, yazlık ve seyahat vergisini de bu tutarın üzerine ekliyor

Ekonomik krizden etkilenip zarar eden ya da düşük kazanç bildiren esnaf, tüccar ve serbest meslek erbabının bu durumunu, vergi kanunları kabul etmiyor.

Kuyumcu, avukat, doktor, mimar, ses ve sahne sanatçısı gibi serbest meslek erbabı ile mobilyacı, konfeksiyoncu, müteahhit, demirci, kuruyemişçi, kitapçı, kırtasiyeci, lokanta, bar, gazino, diskotek, tamirci, nakliyeci, bakkal, kasap, manav, ayakkabıcı gibi esnaf ve tüccarların 2001 yılında zarar etseler dahi hayat standardı esasına göre asgari bir tutarın vergisini ödemeleri gerekiyor. Otomobili, yazlık evi, yurt dışı seyahati olanlar ise, bu asgari tutara eklenecek ilave tutarlar üzerinden daha çok vergi ödeyecekler.

Ankara, İstanbul, İzmir, Konya gibi büyükşehir belediyesi sınırları içinde faaliyette bulunan esnaf ve tüccarların 2002 yılı Mart ayında zarar etseler dahi, beyan etmeleri gereken kazanç ve ödeyecekleri vergi (fon payı dahil) tabloda gösterildiği gibidir. Tablo hazırlanırken, 2000 yılına ilişkin hayat standardı göstergeleri, yaklaşık % 53 oranında gerçekleşecek olan 2001 yılı yeniden değerleme oranında artırılarak belirlenmiştir. Önümüzdeki aylarda Maliye Bakanlığınca açıklanacak olan bu göstergelerin en az 2001 yılı yeniden değerleme oranında ( yaklaşık % 53 ) artırılacağı varsayımıyla bu tablo hazırlanmıştır.

Hemen belirtelim Bakanlar Kurulu'nun bu yüzde 53 oranının yüzde 50 fazlası bir tutar belirleme yetkisi var.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır