kapat
29.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Erkeklere huri kadınlara 'hur'


İlahiyat profesörü Beyza Bilgin, İslamiyet'in kadın ile erkek arasında eşitsizlik yaratacak kurallar getirmediğini söylüyor
Profesör Beyza Bilgin, Ankara Ünivertesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi. Türkiye'nin ilk kadın vaizlerinden. Başörtüsü takmıyor, kadın-erkek konusunda yaptığı yorumlarla dikkati çekiyor. Prof. Bilgin'e, Yaşar Nuri Öztürk'ün geçenlerde başlattığı tartışmayla ilgili fikirlerini sorduk; çok ilginç ve önemli açıklamalar yaptı. Prof. Bilgin, Öztürk'ün cennette kadınlara da erkek verileceği şeklindeki yorumuna katılıyor.

* İslamiyet'te kadın-erkek ayrımcılığı yapılıyor mu?
Bana göre yapılmıyor. Bütün varlıklar nasıl yaratılıştan hem birbirinden ayrı, hem de birbirinin aynı ise, kadınla erkek de aynı şekilde hem birbirinden ayrı hem birbirinin aynıdır. Peygamber, kadınlar için "Allahın kadın kulları" demiştir. Tıpkı atlar, kediler ya da böceklerde olduğu gibi. Onların da erkeği ve dişisi vardır. Bütün varlıklar çift kutupludur. Var olan ayrılıklar İslam'ın getirdiği değil, toplumda bulduğu, yani toplumun kendi içinde benimsemiş olduğu kurallardır. İslam'ın yaptığı, bunların bazılarını eleştirip yeni öğütlerle iyileştirmekten ibarettir. Peki iyileştirme ne derecede başarılı olmuştur? Görüyorsunuz bugünkü durumu, tartışıyoruz, hatta acı çekiyoruz; demek ki başarılı olamamışız!

'ERKEĞİN YERİ SOKAK MI?'

* İslamiyet'te kadının yerini algılayışta bir sorun mu var? Örneğin Mısır'da farklı, Afganistan'da farklı bir anlayış var. Sizce bunun nedenleri neler?
İslamiyet'te kadının yeri, erkeğin yeri diye ayrı yerler olduğunu düşünmüyorum. Eskiden kadının yeri evidir, demişler. Buna da Kuran'ın, Peygamber'in hanımlarına evde oturmalarını, cahiliye devri kadınları gibi hafif davranışların kendilerine yakışmayacağını hatırlatan bir ayete dayanmışlar. Yani 'yer' değil, 'davranış' meselesidir. Köyde ve göçebelikte kadın evde mi oturuyor? Toplumların bu yeri algılayışında sorun var tabii. Kadının yeri evidir de, erkeğin yeri sokaklar mıdır?

Sokağa çıkmış diye erkeklerin o kadınları rahatsız etmeleri hakları mıdır? Erkekler sokakların bekçisi değildir. Çeşitli ülkelerde görülen farklılık örften geliyor; yani onların geleneklerindeki iyi-kötü, doğru-yanlış kabullerinden...

BAŞÖRTÜSÜ ŞART DEĞİL

* Kadının örtüsü nasıl olmalıdır?
İslamiyet kadının örtüsü konusunda örfe çok önem vermiştir. "Kendiliğinden görünen kısım müstesna" tabiri örf ile açıklanmıştır. Baş örtülü veya örtüsüz, her ikisi de geçerli olmak üzere, teşhire kaçmayan bir rahat giyim İslam'a uygundur.

* Cennet denilince akla huriler geliyor!
Sadece huriler akla gelmez, her nimet gelir. Fakat bu konu insanların zaaf noktasıdır, dikkat çeker. İnsanlar her nimete karşı olduğu gibi cinsel arzuları açısından da doyumsuzdur. Doyumu ahirete tehir ediyorlar sanırım.

n İslami çevrelere göre kadının en kutsal görevi çocuk büyütmek...

Görevlerin hepsi iki taraf için de kutsaldır. Çocuğu her zaman en iyi kadınlar mı yetiştirir? Emin değilim! Kadınların bu işe mahsusu organları olması, onların bu işi en iyi yapmakta olduklarını göstermiyor. Erkek ve kadın birlikte büyütürlerse, çocuklar en iyi şekilde yetişir kanaatindeyim.

CENNETE CİNSEL DOYUM HERKESİN HAKKIDIR
* Yaşar Nuri Öztürk, 'Cevap Veriyorum' adlı kitabında cennette erkeklere kadın, kadınlara da erkek verileceğini yazıyor. Erkekleri hurilerin beklediğini duymuştuk ama kadınları erkeklerin beklediğini bilmiyorduk. Sizce bu nokta saklandı mı, söylenilmesinden korkuldu mu, yoksa böyle bir konu yok mu?

'Huri' Arapça bir kelimedir, bizde biraz değişikliğe uğramıştır. Aslı 'hur'dur. Erkek ve dişiliği olmayan nötr bir kelimedir. Müminlere cennette verilecek hizmetkarlara işaret etmektedir. Bunun tefsirlerin bir çoğunda erkeklere has ve sadece dişi olarak açıklanışı erkek tefsircilerin kişisel tercihidir. Kadınları mahrum etmek söz konusu olamaz. Çünkü cennet herkesin arzusunun yerine geleceği bir yerdir. Cinsel doyum da arzulara dahildir.

YARIN
* Ölünün arkasından Kuran okunur!

* Peygaberimiz doğuştan sünnetliydi

* Kadınlar istedikleri namazı kılabilir!

ELİF ERGU

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır