kapat
29.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Duygulu otomobillerin dünyasına merhaba


Otomotivciler, Tokyo Motor Show'da otomobili bir noktadan diğerine gitmek için kullanılan bir araç olmaktan çıkararak, onlara duygu yükledi
Japon otomobil devlerinin en son teknolojik yeniliklerle ve akıl almaz eğlence çeşitleri ile donatılmış modellerini sergilediği Tokyo Motor Show, kapılarını 35'ci kez ziyaretçilere açan şu sloganı kullanıyor: "Aç kapıyı! Otomobililin parlak geleceği kapıda."

Terör korkusu yüzünden özellikle Avrupa ve Amerika'dan az sayıda gazetecinin katılabildiğini bir yana bırakırsak, Tokyo Otomobil Fuarı, vitrine çıkan son teknolojik yenilikler ve çevre konusundaki duyarlılığın geldiği nokta açısından büyük önem taşıyor

Tokyo'da "ayrılmaz ikili" otomobil ve insanı nasıl bir geleceğin beklediğine tanık oluyoruz. Her şeyden önce dikkatimizi en çok tüm Japon üreticilerin otomobili bir noktadan diğerine gitmek için kullanılan araç olmaktan iyice çıkardığını gözlemliyoruz. Tabii bunu söylerken mevcut modellerden bahsetmiyoruz. Konsept otomobillerden, yani önümüzdeki yıllarda üretilmesi muhtemel prototiplerden sözediyoruz. Kimisi belki hiç üretilmeyecek, ancak sahip olduğu yenilikler o markanın üretebileceği başka modellerinde kullanılacak.

Honda'nın 'Bull Dog' şovu
Bir robota el sallamak! İnsana tuhaf gelebilir ama şayet karşınızdaki Asimo değilse. Otomobil devi Honda tarafından geliştirilen Asimo en genç kuşak robot. Onu babasından ve akrabalarından(!) ayıran en büyük özelliği insan gibi yürüyebilmesi. Sadece 45 kilo ve insan gibi yürüdüğü için Asimo'ya sanki robot değilmiş gibi davranıyorsunuz. Örneğin ona el sallıyorsunuz Honda'nın bir otomobilden çok bir eğlence keyif aracı olarak gördüğü konsept modellerinin tanıtımında, sahnede Honda Başkanı Yoshino ile birlikte sunum yapan Asimo, Japonlar'ın teknolojide geldikleri son noktayı gözler önüne serdi. Honda'nın D Dualnote, Bulldog, Unibox isimli konsept otomobillerin insan hayatına katacağı kolaylaştırıcı ve eğlendirici özellikler dikkatle takip etmeye değer. Tamamen cam bir kasaya sahip Unibox gerçekten de bir otomobilden çok şeffaf bir kutu görünümünde.

Nissan'ın dikiz aynası yok
Fuarda gözümüzü alamadığımız bir konsept daha Nissan tarafından geliştirilmiş Ideo. Otomobilde varılan nokta açısından büyük önek taşıyor. Bu otomobil sayesinde engelliler için de hiç bir şeyin imkânsız olmadığı anlaşılıyor. Ideo'nun içine girdiğinizde otomobilde olduğunuzu anlamanız için tek bir şey var: O da çok şık dizayn edilmiş bir direksiyon ve neredeyse direksiyonu kullanmak zorunda bile değilsiniz. Araçta tam 14 tane kamera bulunuyor. Dikiz aynası ve yan aynalar yok. Sürücü etrafını kameralarla görüyor.

Üzülürse farları kızarıyor!
Bir otomobil düşünün ki, siz üzgünseniz farlarının rengini değiştiriyor. Otomobile doğru yöneldiğinizi farkettiğinde "mutluluk" belirtisi olarak turuncu farlar yakıyor ya da nabız atışlarınızdan ruh halinizi tahmin ederek size sevdiğiniz bir müziği çalmaya başlıyor. İsmi Toyota Pod. İlginç dizaynı kadar, sürücüsü ile kurduğu özel ilişkiye şaşırmadan edemiyoruz. Sony tarafından geliştirilen özel bir sistemle, taşınabilir küçük bir terminal sayesinde evinizde dinlediğiniz müzikten, izlediğiniz TV programına kadar herşeyi kayıt yapabiliyor. Daha sonra otomobilde sizin için bu kişisel bilgileri vakti geldiğinde kullanıyor. Üstelik otomobilde direksiyon da yok. Tek elle kullanabileceğiniz bir joystick'le otomobili kumanda ediyorsunuz.

Böyle bir otomobile duygusal anlamda bağlanmamak mümkün değilmiş gibi geliyor. Otomobili seyrederken düşünüyorum, sürekli insanı mutlu etmek için birşeyler yapan bu sevimli otomobili bırakıp da nasıl eve girilir?

GELECEĞİ GÖRDÜLER
Nissan'ın konsept aracı Ideo, fuarın en fazla ilgi çeken otomobillerinden biriydi.

ŞEFFAF UNIBOX
Honda'nın Unibox isimli otomobili cam bir kasaya sahip. Şeffaf bir kutuyu andıran aracın yollara çıkış tarihi ise sır.

ŞELALE KADAK

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır