kapat
29.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İşte yeni KDV planı


Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, koalisyon liderlerine "KDV indirimi olmazsa olmaz"ı da içeren yeni ekonomi paketini bu hafta sunacak. İndirimi, Kasım ve Aralık ayları için geçerli olacak
Otomobildeki KDV oranının yüzde 18-26'ya, beyaz eşyada yüzde 13-18'e, ilaç, gıda, eğitim gibi temel tüketim malları ile turizmdeki KDV oranının da yüzde 8-10 aralığına çekilmesi planlanıyor

Koalisyonu oluşturan üç partinin genel başkanları, bu hafta biraraya gelerek, ekonomiyi masaya yatırıyor. SABAH'ın kamuoyunda tartışmaya açtığı ve Başbakan Yardımcısı, ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın destek verdiği "KDV indirimi" gündemin ana konusu olacak. Ekonomi yönetiminin güçlendirilmesi, 2002'ye ertelenen Mali Milat uygulamasının kaldırılması veya ertelenmesi, kurumlar ve gelir vergisi oranlarının düşürülmesi gibi bir dizi öneri de liderler zirvesinde konuşulacak konular arasında yer alıyor.

Ancak, ANAP, KDV indirimini "olmazsa olmaz" şart olarak zirveye taşımayı planlıyor. Yılmaz'ın SABAH'a açıkladığına göre ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in de prensip olarak desteği alındı. KDV indirimi, IMF ve Dünya Bankası'nın tepkisine, 2001 yılsonu ve 2002 gelir hedeflerinde sapmaya yol açmayacak şekilde ayarlanacak.

Bu çerçevede KDV indirimi, piyasaların canlandırılması ve stokların eritilmesi amacına yönelik olarak sadece Kasım ve Aralık için geçici olarak belirlenecek. Genel KDV, Kurumlar ve Gelir Vergisi oranlarının kademeli olarak düşürülmesi planı ise kriz şartlarının ortadan kalkması halinde ele alınacak.

Çamaşır makinesi lüks sayılmayacak
Mesut Yılmaz'ın zirveye taşımayı planladığı, Derviş'in de destek verdiği "KDV indirimi" önerisi, Kasım ve Aralık ayı için geçici bir düzenleme olacak, Yılmaz'ın ifadesiyle piyasaları ateşleyecek. KDV indirimi düşünülen ağırlıklı sektörler ise stok sorunu yaşanan otomotiv, beyaz eşya ve gıda sektörleri ile tehlike sinyalleri veren turizm sektörü. Üzerinde durulan bir önemli nokta ise lüks tüketim kapsamına giren ütü, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyanın bu kapsamdan çıkarılması.

OTODA KDV %18 OLACAK
ANAP, motor hacmine bağlı olarak yüzde 26-40 arasında değişen otomobildeki KDV oranının yüzde 18-26, yüzde 26 olan beyaz eşyadaki KDV oranının yüzde 13-18, yüzde 18 olan ilaç, gıda, eğitim, konfeksiyon gibi temel tüketim malları ile turizmdeki KDV oranının yüzde 8-10 aralığına çekilmesini istiyor.

Bu düzenlemeyle, geçen yıla göre satışları yüzde 60 azalan beyaz eşya, yüzde 72 azalan otomobil satışlarında yıl sonuna kadar büyük bir patlama yaşanabileceği, tüm ürünlerdeki stokların eriyeceği, tüketimdeki artışa paralel olarak yeni üretime zemin hazırlanacağı hesaplanıyor. Bu gelişmeyle birlikte, halk deyimiyle, "devletin sürümden kazanacağı" yorumu yapılıyor.

BAKANLIK SAYISI ZİRVEDE TARTIŞILACAK
Liderler zirvesine taşınacak diğer öneriler özetle şöyle:

VERGİLER DÜŞÜRÜLECEK
Ek vergilerle yüzde 65'e ulaşan Kurumlar ve yüzde 25 olan gelir vergisi oranlarının düşürülmesi konusu öneri olarak tartışmaya açılacak. Ancak uygulanan kriz ekonomisi nedeniyle bu önerinin uzun vadeli olarak programa alınması ağırlıklı ihtimal olarak görülüyor.

KDV İNDİRİMİNİN İÇERİĞİ
Kasım ve Aralık için düşünülen geçici KDV indiriminin uygulanması gündemde. Ancak, bunun 2002'nin ikinci yarısında yeniden değerlendirmeye alınması düşünülüyor. Kriz şartları hafifledikten sonra genel KDV oranının kademeli olarak yüzde 10'a çekilmesi sözkonusu olabilecek.

MALİ MİLAT ERTELENECEK
Uygulama tarihi 2002 sonuna ertelenen Mali Milat uygulamasının ertelenmesi veya kaldırılması önerisi de liderlerin gündemine taşınacak.

50 DOLAR KALDIRILSIN
Yurtdışına çıkışta alınan 50 dolarının kaldırılması, bu mümkün olmuyorsa TL'ye çevrilerek sabit tutulması önerisi ele alınacak.

ETKİN YÖNETİM ŞART
Ekonomi yönetimindeki koordinasyon sorununun çözümlenmesi amacıyla düşünülen güçlü ve etkin yönetim modelleri tartışmaya açılacak. Hazine, DPT, Dış Ticaret, Gümrük Müsteşarlığı, Eximbank, Maliye gibi ekonomi birimlerinin tek elden yönetimi konusunda geliştirilen "kokpit modeli" zirveye taşınacak.

BAKANLIK SAYISI AZALSIN
Bakanlık sayısının azaltılması, bazı devlet bakanlıklarının kaldırılması, Çevre, Turizm, Orman, Kültür gibi bazı bakanlıkların birleştirilmesi de gündemde.

ŞAMİL TAYYAR

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır