kapat
29.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

TİSK: Patronların görevi şov yapmak değil


TİSK Başkanı Baydur, iş dünyasının hükümetin bileşimine müdahale etmesini yanlış bulduğunu belirterek, "Siyasi arenaya yön vermek için uygun platform bulunmalı" dedi
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Refik Baydur, hükümetin Şubat krizinden sonra arzu edilen güven ortamını sağlayamadığını belirtti. Baydur, işçi, işveren, hükümetten oluşan tüm toplum kesimlerinin elini taşın altına koyarak orta vadede yeni bir program hazırlamasını önerdi. Baydur, SABAH'ın sorularını yanıtladı:

TEPEDE KAVGA OLMAMALI
* Erken seçim olasılığı görüyor musunuz?

Bugünkü haliyle erken seçime gidilirse koalisyondaki üç parti de biter. Burada kalacağız diye çabalarlarsa yine bitiş noktasına geleceklerdir. Bu nedenle başarılı olmaya mahkumlar. Kaldı ki bugünkü sistemde erken seçim bir yarar getirmez.

* Koalisyon ortaklarının uyumu sizi tatmin ediyor mu?

Liderler arasındaki birlikte çalışma arzusu ve performansı yani tepedeki birleşme tabanda da olmalı.

* Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında zaman zaman ortaya çıkan görüş ayrılıkları sizi kaygılandırıyor mu?

Devletin tepesinde tepişme olmamalı. Olsa da dışarıya taşmamalı. Milletin moralini bozan da bu.

* TBMM'nin Anayasa değişikliği ve yapısal reformlar gibi önemli işleri başarmasına rağmen itibarı sorgulanıyor...

Meclis, itibarı kaybetmemek için tutarlı olmalı, geri dönüşü zorunlu olan yola girmemeli. Özür dilemek uygarlıktır ama özür dileyecek yola girmemek daha büyük uygarlık.

* Süper patronlar kulübünün hükümetin geleceğini tartıştığı söyleniyor...

Özel sektörün varlıklı kuruluşları hükümetin bileşimine müdahale etmemeli. Bize, görev yapmayan bakanları teşhir etmek düşüyor. Siyasi arenaya yön vermek istiyorsak bunu, hükümetle, parlamentoyla uygun platformlarda konuşmalıyız. Şov yapmanın anlamı yok.

* Krizden çıkış ve reel sektör için reçeteniz ne?

VERİMLİLİK TEK ÇÖZÜM
Memleketin temel kaldıracı reel sektör. Önce mali sektörden başlayıp sonra reel sektöre dönelim anlayışı yanlış. İç piyasa olmadan ihracat yapılamaz. İşçi, işveren, hükümet elimizi taşın altına koyup ortak bir program hazırlayıp uzlaşmalıyız. Ayrıca işveren, işçi, yurtdışındaki Türkler karınca kararınca katkı sağlayıp kendi aralarında bir fon oluşturmalı.

* Kamu ve özel sektörde işçi çıkartma ve ücret kısma varken piyasa nasıl canlanacak?

İşçi çıkartmak ya da ücret düşürmek yerine verimlilik üzerinde durulmalı. Kamudaki emeklilik önlemleri de tıpkı reel sektörde olduğu gibi boşluk yaratmaya aday.Ücretleri enflasyonun altına düşürmek çalışanı açlığa mahkum etmek demek. Bu yapılmamalı.

MİLLET DEĞİL SİYASET HATALI
* Siyasi istikrar için öneriniz var mı?

Bugüne kadar millet oyların yüzde 60-76'sını ortanın sağına vermiş. Ama siyasiler görevini yapmamış. Millet hatalı değil. Laik sağ kanat toparlansın.

* Güven ortamını nasıl sağlayacağız?

En önemli konu bu. Türk insanının parası ya yastık altında ya da yurtdışında. Bu kaynakların ekonomiye kazandırılması için hükümet güvence vermeli. Yeni bir vergi kanunu getirmeyceğini söyleyip ispat etmeli. Büyük otomobil satıcılarını dolaştım. Alıcıların yüzde 700-80'i evinden döviz getiriyormuş.

OKAN MÜDERRİSOĞLU

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır