kapat
29.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Dünya namus testi


Reader's Digest dergisi dünyanın en namuslu milletini araştırdı. 48 ülkede gerçekleştirilen dürüstlük testinin galibi İskandinav ülkeleri...
Dünyanın en namuslu, en dürüst milleti hangisi? İngiliz Reader's Digest dergisi bu sorunun yanıtını aradı. 24 milyon tirajı olan dünyanın en çok okunan dergisinin muhabirlerinin 48 ülkede yaptığı dürüstlük testinde Norveçliler, Danimarkalılar ve İsveçliler en yüksek puanı alan ülkeler oldu.

DÜRÜSTLÜK TESTİ NASIL YAPILDI?
Her ülkede farklı şehir ve bölgelerde sokağa 25 adet cüzdan bırakıldı. Sonra muhabirler cüzdanı bulan kişinin davranışlarını izledi. Oslo ve Kopenhag ve Stockholm'de bırakılan 75 cüzdan kaybolduktan 2 saat sonra, içindeki para ve çeşitli evraklara dokunulmadan sahibine iade edildi. İskandinavlar dürüstlük rekorunun yanı sıra iade etmede sürat rekoru da kırdılar. 25 cüzdandan 22'sini iade eden Singapur'lular 90 puanla ikinci sırada Meksika , İtalya ve Arjantin'liler 75 cüzdan'dan sadece 5'i iade ederek dürüstlük listesinin en sonunda yer aldı. Araştırma dürüstlükleriyle övünen Alman ve Hollandalıların da sözlerinin tam aksine davrandıklarını gösterdi. Almanya ve Hollanda'da kaybedilen cüzdanların sadece yarısı sahibini buldu. İade edilen 25 cüzdandan 15'inin içindeki 50 dolar da sırra kadem bastı. Alman ve Hollandalılar cüzdan sahibiyle yüzleşmemek için polise bırakmayı tercih etti.

FAKİR ZENGİNDEN DAHA NAMUSLU
Reader's Digest'in dünya çapındaki araştırması dürüstlükte kişinin ekonomik durumundan ziyade kültürel, sosyal ve eğitim seviyesinin rol oynadığını ortaya çıkardı. Namusluluk testinde Avrupa'nın büyük kentleri kasaba ve küçük kentlerin gerisinde kaldı. İngiltere, Fransa ve Avustralya'da başkentler, kasabalardan daha az puan aldı. Dürüstlük testinin maddi durumla ilgili olmadığını gösteren en büyük örnek de Paris ve Londra'da ortaya çıktı . Dar ve işçi kesimin oturduğu semtlerde iade edilen cüzdan sayısı varlıklı kesimin yaşadığı semtlerde iade edilen cüzdanlardan yüzde 30 daha fazla oldu.

KADINLAR DAHA DÜRÜST
Araştırma kadınların erkeklerden daha dürüst olduğunu ortaya çıkardı. 18 ülkede cüzdanları iade edenlerin çoğunlukla kadın olduğu ortaya çıktı. Erkekler içindeki parayı alıp cüzdanı çöpe veya bir köşeye atarken kadınların hemen hepsi cüzdanı sahibine iade etti. ABD, Kanada, Hindistan ve Avustralya'da kadınlar buldukları her cüzdanının sahibini aradılar.

MÜSLÜMANLAR TAM NOT ALDI
Araştırma dini inançların dürüst davranmada büyük rol oynadığını da ortaya koydu. En çarpıcı sonuç ise İslam dinine inananların diğer dinlere mensup olanlara oranla daha dürüst davranmalarıydı. Malezya, Suudi Arabistan gibi Müslüman ülkelerde halk bulduğu cüzdanların büyük bölümünü içindeki paraya dokunmadan iade etti. "Malezyalı çok fakir bir Müslüman pazarcının cüzdanı iade ederken "İçimdeki şeytan ne kadar güçlü olsa dahi, dinim karşı koymasını bana öğretti" şeklindeki sözlerine yer veren Reader's Digest ,aynı dürüstlüğü eliyle istavroz işareti çıkartıp içindeki parayı cebe cüzdanı da çöpe atan Meksikalı katoliklerin göstermediğini yazdı. Arjantin ve Meksika'da bırakılan 50 cüzdandan sadece 10'u iade edildi. İade edilen cüzdanların bazısının içinden hiç para çıkmadı. Komünist rejimle uzun yıllar yönetilen Rusya ve Çin ise dürüstlükte çok kötü puan aldılar. Türkiye ise dürüstlük testi yapılan 48 ülke arasında yer almadı.

DÜRÜSTLÜK LİSTESİ

İade edilen cüzdan sayısı yüzde ile
%100 Norveç, Danimarka İsveç

%90 Singapur

%70 Avustralya, Japonya

%67 ABD, Malezya, Tayland

%65 İngiltere

%60 Fransa

%50 Hollanda

%45 Almanya

%43 Rusya

%40 Filipin

%35 İtalya

%30 Çin

%21 Meksika, Arjantin

JAN DEVLETOĞLU

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır