kapat
22.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
EMİN ÖZGÖNÜL

Pakistan fırsatı

Koalisyon ortakları çıkış yolu bulamadıkları takdirde yasal değişiklik yapıp, milletvekili maaşlarıyla ilgili referandumu, mümkün olduğunca ileri bir tarihe atmak istiyor. Yasa halkoylamasının, kararın alınmasından sonraki 120 günün ardından gelen ilk Pazar yapılmasını öngörüyor. Ancak siyasi yasaklar ve yerel seçimlerle ilgili referandumlar, yasadaki geçici maddelerle 40 ve 45 gün sonra yapıldı.

Şimdi de yine bu yasanın değiştirilip, bir geçici madde ile referandumun genel seçimle birleştirilmesi ve erken seçim olmazsa 2004 Nisan ayına çekilmesi planlanıyor. Ancak bu yönde bir değişiklik yapılsa da, sonuçta kanun Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in önüne gidecek. Sezer'in de hem veto hem de Anayasa Mahkemesi'ne gitme hakkı var. Bu nedenle Meclis kulislerinde Sezer'siz bir formül üretildi. Formül şöyle:

"Cumhurbaşkanı 25-26 Ekim günlerinde Pakistan'a gidecek. Vekili ise Anayasa gereği, TBMM Başkanı Ömer İzgi olacak. Meclis hemen referandum yasasını değiştirir. Sezer yurt dışındayken de vekili İzgi, bu yasayı imzalar. Sezer dönene kadar iş biter. Referandum 2004"e kalır."

Başkanlar geri kalmaz
Krize neden olan maaşla ilgili Anayasa değişikliği, eski ve yeni tüm milletvekillerinin geçmişteki görevlerine bakılmaksızın, Emekli Sandığı'na tabi olmalarını da öngörüyor. Çünkü Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'a göre daha yüksek aylık ödüyor. Şimdi de belediye başkanları, milletvekillerinin izinde. Geçen hafta TBMM'de ele alınan yerel yönetimler yasa tasarısına göre, yeniden seçilemeyen belediye başkanları da primlerini kendileri ödeyerek, Emekli Sandığı'na bağlanacak. Böylelikle seçim kaybedenlerin de teselli maaşı olacak.

Yeni başkan
ANAP Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilen ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanlığı'ndan istifa eden Ediz Hun'un ardından, bu koltuk için kulis başladı. Sonuçta aranan isim bulundu. ANAP Kırklareli Milletvekili Cemal Özbilen. Hukukçu olan Özbilen, 30 yaşında milletvekili seçilip, kesintisiz biçimde 18 yıldır parlamentoda bulunan ender isimlerden biri.

Amca ile yeğen
Amca ve yeğen olan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Kamran İnan ile Devlet Bakanı Safter Gaydalı, geçen hafta Meclis'te hiç ayrılmadılar. Genel Kurul'da, uluslararası sözleşmeler görüşülürken yan yana oturup hükümet ve komisyonu temsil ettiler. Yeğen Gaydalı, koltuğu tutarak amcasına yardımcı da oldu ve saygıda kusur etmedi.

Alarm incelemesi
SP Milletvekili Zeki Çelik, 17 Haziran'da yapılan üniversite sınavına ilişkin TBMM'ye bir önerge verdi. Ankara Seyranbağları lisesindeki sınavda, okul bahçesindeki araçlardan birinin alarmı çalmış, semt pazarındaki satıcılar gürültü yapmış, öğrencilerin de psikolojileri bozulmuştu. Önerge üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara Valiliği'nden inceleme istedi. Şimdi Valilik, "Alarm ve satıcı gürültüsünün" sınava yansımalarını araştırıyor...

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır