kapat
01.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İşte yüzyılın asparagası


İslam'a göre 'yasak' fotoğrafı açık artırmayla satışa sunan İngiliz müzayede kurumu, tarihi hata yaptı. Uzmanlar, "Bu Hz. Muhammed'in değil, Osman Gazi'nin türbesinin fotoğrafı. Ziyaret edenler kendi gözleriyle görebilir" dedi
İngiliz müzayede kurumu Sotheby's, Peygamber Hz. Muhammed'in gömülü olduğu sandukanın bilinen tek fotoğrafını 17 Ekim'de, 132 bin dolar açılış fiyatıyla açık artırmayla satacağını açıklamıştı. İslam aleminde büyük yankı uyandıran bu haberi Reuters haber ajansı da abonelerine 27 Eylül'de fotoğrafla duyurmuştu. Ancak, Sotheby's'in satışa çıkardığı resmi gören uzmanlar, tarihi bir yanlışlık yapıldığını açıkladı. Çünkü, Hz. Muhammed'in kabrinin dünyadaki tek örneği olduğu söylenen fotoğrafın, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin türbesine ait olduğu ortaya çıktı.

10 YIL ÖNCEKİ FOTOĞRAF
Üstüne basa basa fotoğrafın Osman Gazi'nin Bursa'daki türbesine ait olduğunu söyleyen Bursa Arkeoloji Müzesi Müdürü Öcal Özeren, şunları söylüyor: "Söz konusu fotoğraf 10 yıl önce çekilmiş. Sultan Abdülaziz tarafından 1863'te Yıldız Sarayı'nda yaptırılan sandukanın örtüsündeki Osmanlıca yazı da kabrin Osman Gazi'ye ait olduğunu belgeliyor." Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler bölüm sorumlusu Hilmi Aydın ise gazetelerde yer alan fotoğrafın kesinlikle Hz.Muhammed'in kabrine ait olamayacağını söylüyor. Ve şöyle devam ediyor:

TÜRBEDE PENCERE VAR...
"Sotheby's'in satışa çıkardığı fotoğraf, Hz. Muhammed'in kabrinin orijinal planına ters düşüyor. Mescid-i Nebevi'nin TSM.11-116 envanter numaralı maketinin durum tespiti yapıldığında Hz.Muhammed, Hz.Ebubekir ve Hz.Osman'ın kabirlerinin Yeşil Kubbe'nin altında yer aldığı açıkca görülüyor. Makette kabirler iç içe üç oda içersinde bulunuyor ve fotoğrafta yer aldığı gibi dışarıya açılan pencereler yok. Sandukanın üzerindeki başlık ise Osman Gazi döneminde kullanılan Horasani denilen bir tür başlık. Bu fotoğraf Hz. Muhammed'in kabrinin fotoğrafı olamaz."

Sandukanın resmi HİÇ ÇEKİLMEDİ
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz da İngiliz müzayede kurumu Sothebys'in Londra'da açık artırmaya çıkardığı ve Hz. Muhammed'in kabrinin dünyadaki tek örneği olduğu söylenen fotoğrafın gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Yılmaz, yaptığı açıklamada, Mekke'de bulunan Hz. Muhammed'in kabrinin bilinen bir fotoğrafının olmadığını belirterek, "Zaten Hazreti Muhammed ile Hazneti Ebubekir'in kabri yan yanadır ve arasında da bir bölme vardır. Bu fotoğrafta ise bölme yok. Kabrin fotoğrafı şimdiye kadar çekilmemiştir" dedi.

UZMANLAR: BÜYÜK CEHALET

Prof. Dr. Halil İnalcık (Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü): Kabir, Hz. Muhammed'e ait değil
Bursa'da Tophane mevkiinde karşılıklı iki türbe var. Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin türbeleri. Sotheby's tarafından Hz. Muhammed'in kabrinin fotoğrafı diye satışa çıkartılan fotoğraf, kesinlikle bu iki kabirden birine ait. Herhangi birisi Tophane'deki bu türbeleri ziyaret ederse kendi gözleriyle de görebilir. Bu kadar kesin söylüyorum. Türbelerdeki sandukalar 19. yüzyılda yapılmıştı. Zaten fotoğraftaki gerek sanduka gerekse motifler biraz dikkatle incelendiğinde Osmanlı dönemine ait olduğu anlaşılır. Bu fotoğrafın Hz. Muhammed'in kabrine ait olmadığından hiç şüphe yok.

Prof.Dr.Zekeriya Beyaz (M.Ü. İlahiyat Fakültesi Dekanı): Sansasyon yaratmak istiyorlar
İngiliz müzayede kurumunun açık artırmayla satacağını duyurduğu sözde Peygamberimiz'in kabrinin fotoğrafını gördüm. Bu fotoğraf Hz.Muhammed'in kabrine ait değil. Eskiden 'Bu Hz.Muhammed'in resmidir' diye ortalığa çıkanlar şimdi de; sözde Hz.Muhammed'in kabrinin fotoğrafını satışa sunuyorlar. Bunların hiçbirinin gerçekle alakası yok. Amaçları sansasyon yaratıp dikkat çekmek ve gündeme gelmek. Tabii bir diğer önemli amaçları ise son günlerde gelişen olaylardan ötürü Müslümanlar'dan hınç almak. Fotoğraf 132 bin dolardan satışa sunulacakmış. Bu parayı verecek kimse olacağını tahmin etmiyorum. Denildiği gibi fotoğraf Osman Gazi'nin ya da bir başka türbenin fotoğrafıdır. Ama gerçek olan bir şey var; o da fotoğrafın Hz. Muhammed'e ait olmadığı.

Erdoğan Aslıyüce (Ahmed Yesevi Vakfı Genel Başkanı): Tabii ki Osman Gazi'nin türbesi
Son günlerde İslam gündemde olduğu için bundan faydalanmak isteyen insanların sayısı da hayli arttı. İngiliz müzayede kurumunun yapmaya çalıştığı şey de bunun bir benzeri. Çıkar sağlamak amacıyla, birçok yerde kolaylıkla bulunabilen Osman Gazi'nin türbesinin fotoğrafını, Hz. Muhammed'in kabrinin fotoğrafı diye satışa çıkartıyor. Osman Gazi'nin kabrinin çevresi de fotoğrafta da görüldüğü gibi sedef kakmalıdır. Fotoğrafta da görüldüğü gibi avize aynı, başlık aynı. Hatta fotoğrafta, solda görülen diğer kabir de Osman Gazi'nin 1332'de ölen oğlu Alaaddin Bey'e ait.

Bülent GÜNAL

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır