kapat
26.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
METİN MÜNİR(mmunir@sabah.com.tr )

Kardemir, gök bakır

1995'te büyük bir tantana ile bir lira karşılığında işçilerine ve mahalli tüccarlara devredilen Kardemir demir çelik şirketi iflas bayrağını çekti.

Gazetemizin cevval ekonomi muhabirlerinden Hacer Gemici'ye göre şirketin 100 milyon dolardan fazla borcu var. (Hangi akılsız Kardemir gibi bir şirkete borç verdi, merak ediyorum doğrusu. Devlet bankaları, her zaman olduğu gibi, ön sıraları dolduruyor mudur?) Elektrik borcu dolayısıyla binasına, vergi borcu dolayısıyla banka hesaplarına el konmuş. Herhalde 4.500 işçinin maaşı da ödenmiyordur.

Şimdi, eminim, Türk basınının araştırmacı gazetecileri ordular halinde bu endüstriyel trajediyi incelemek üzere Karadeniz bölgesine koşuyordur. Kardemir'in bir liraya elden çıkarılmasının ardından şirkette meydana gelen "toparlanma" bir mucize olarak tarif edilmişti. Bu mucize nasıl trajediye dönüştü? Bir defa, bu mucize mucize mi idi?

Bu soruyu sandalyemizden hiç kalkmadan "evet, bazıları için" diye cevaplandırabiliriz. O günlerin başbakanı Tansu Çiller'in saltanatında gerçekleşen bu akıl almaz değiş tokuş sonucunda bazı insanların mucizevi bir şekilde zenginleşmiş olduğundan emin olabilirisiniz. Zaten operasyonun bütün amacı (Çiller böyle istemiş olsun veya olmasın) oydu. Gerisi (Karabük'ü işçilere devrettik!) tiyatro.

Çünkü Kızıldeniz yarılsa, sendikacılar ve mahalli tüccarlar su üzerinden yürüse, ve demir çelik işçileri çomağı çeliğe çevirse, Kardemir'infkârlıfolması olanaksızdı. Fabrikanın yeri yanlıştı. Tesisler eskimişti. Teknolojisi antikaydı. Hammadde temini, nakliye pahalıydı. Orada ekonomik olarak demir çelik üretmek imkânsızdı. Eksperler Kardemir'in kapatılması gerektiğini söylüyorlardı.

Ama.

Tesisi kiralamak isteyen varmış. Müze olarak açmak üzere kiralamak istiyor olabilirler mi? Buna inanabilirim.

"Karabüklü'nün gönlünde yatan ise, yeniden devletin çatısı altında üretim yapmalarını sağlayacak bir förmül bulunması" imiş.

Buna daha çok inanırım. Kardemir'i Erdemir'e kakalayarak kurtulmak istiyorlardır.

Olur mu derseniz; İsdemir Erdemir'e kakalandığına göre, Kardemir niye kakalanmasın? Bu Erdemir'i de batırabilir ama bizim iktidarımızda olmayacağına göre?

Karabük kapatılmalı, orada heba edilen para halka alternatif iş sahaları açmak için kullanılmalıydı. Ama bunu söylemek büyük bir çölün ortasında çığlık atmaktan farksızdır.

Köşe yazarlarına çölün ortasında çığlık atmaları için para ödemiyorlar mı? Biz de atıyoruz işte.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır