kapat
26.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
GÜLAY GÖKTÜRK(ggokturk@sabah.com.tr )

Üniversiteler gotik harabelere mi dönüşüyor?

Her yıl olduğu gibi bu yıl da, yeni akademik yıl, üniversite rektörlerinin yakınmaları eşliğinde açıldı. Ama yakınmaların şiddeti, geçen yıldan çok daha güçlü.

Çünkü durum artık çok vahim: Türkiye'nin en köklü, en "sarsılmaz" sanılan üniversiteleri bile iflas sınırına gelmiş dayanmış durumda.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Sabih Tansal, bu yılki bütçe geçen yıldan az olursa, yüksek lisans ve doktora programlarına ara verebileceklerini, hatta lisans öğretimine bile ara verebileceklerini söylüyor.

ODTÜ Rektörü Prof. Ural Akbulut, "kütüphane, bilgisayar altyapısı bir yana, ısınma, aydınlanma ve su gibi temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamaz hale düşürüldük" diyor.

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Nur Serter'den, üniversitenin elektrik borcunun 2,5 trilyona dayandığını öğreniyoruz.

Bütün devlet üniversiteleri öğretim üyesi maaşlarındaki utanç verici düşüklük yüzünden kan kaybediyor. Yetişkin elemanlarını vakıf üniversitelerine kaptırıyor. Akademik kariyer için başvuran genç mezunların sayısı her yıl azalıyor.

Kampuslar, bakımsız altyapıları, boşalmış kütüphane rafları, eskimiş bilgisayarları, zayıflamış internet bağlantıları, kalabalıklaşmış sınıfları ve azalmış öğretim üyeleri ile hızla köhnüyor.

***
Sevinerek mi yoksa üzülerek mi söylemeliyiz bilmem ama, aslında bu çöküş tablosu, sadece bizim ülkemize has değil. Dünyanın her yerinde üniversiteler değişen koşulların baskısıyla ciddi bir kriz içine girmiş durumda.

Türk Henkel Yayınları'ndan çıkan "Enformasyonun Sosyal Yaşamı" adlı kitabın "Yeniden Eğitim" bölümünde, kitabın yazarları John Seely Brown ve Paul Duguid. "Her zaman gotik sarayları andırmış olan seçkin geleneksel üniversitelerin giderek gotik harabelere dönüşmeye mahkum gibi göründüklerini" söylüyorlar. Yönetim düşünürü Peter Drucker üniversitelere en çok otuz yıl ömür biçiyor.

Kitabın yazarlarına göre, 1990'ların sonundan itibaren güçlü bir baskı altında kalan üniversitelerin, yok oluş mu, yoksa "küllerinden yeniden doğuş" yönünde mi ilerleyeceği şimdilik belirsizliğini koruyor. Evet, çanlar geleneksel üniversiteler için çalıyor.

Ama ne yazık ki, üniversitelerle ilgili insanların çoğu, henüz bu büyük tehlikeyi göremiyor.

Onlar hâlâ, devletin üniversitelere ayırdığı bütçeden bir parça daha fazla kaparlarsa, harçları bir parça daha arttırırlarsa; hocaların maaşlarında bir parça düzelme sağlanırsa; çarkın dönmeye devam edebileceğini sanıyorlar.

Böyle düşünmelerinin sebebi belki de, üniversitelerin son bin yıl boyunca ayakta kalmış az sayıda kurumdan biri oluşu... "Bin yıldır dayanıyorsa, bin yıl daha dayanır" gibi hissediyorlar.

Bu yüzden de, üniversitelerle ilgili önlem önerileri hep son derece palyatif kalıyor; tartışmalar aynı paradigma içinde kalarak yürütülüyor.

Oysa herşey, üniversitelerin bin yıldır böyle gelmiş olsa bile artık böyle gitmeyeceğini sokuyor gözümüze...

"Yeniden Eğitim"in yazarları, geleneksel üniversitelerin maruz kaldıkları güçlü baskıları şöyle sıralıyorlar: 1. Öğrenci yapısındaki köklü değişiklikler 2. Rekabetteki köklü değişiklikler 3. Yeni teknolojilerin baskısı.

Her biri birbirinden önemli olan bu değişikliklerin bir araya gelmesi, üniversitelerde işlerin "eskisi gibi" yürümesini imkânsızlaştırıyor.

Üniversiteler üzerindeki bu baskıların açılımını bir sonraki yazıya bırakırsak şimdilik şu kadarını söyleyebiliriz ki; bütün bu baskılar, üniversitelerin kendilerini birer işletme gibi düşünmelerini zorunlu hale getiriyor.

Ve her işletme gibi, onların da "ekonomik varkalma savaşı"ndan galip çıkabilmek için; rekabet, girişimci ruh, pazar, ürün, müşteri, üretkenlik, esneklik, toplam kalite gibi kavramları ciddiye almaları gerekiyor.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır