kapat
26.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Boğaz'da terör alarmı


Boğazlar'a eylem düzenleneceği ihbarı üzerine, Genelkurmay, bakanlıklar ve emniyet teyakkuz haline getirildi. Boğazlar'da yükleme boşaltma yapan gemiler yakın takibe alınacak, gösteri amaçlı uçuşlar bile izne tabi olacak
Usame Bin Ladin'in adamları ya da ona destek veren terörist grupların, Türkiye'de eylem gerçekleştirme olasılığına karşı Ankara alarma geçti. Boru hatları, Boğazlar, stratejik tesisler ve kritik noktalara yapılabilecek saldırı olasılıklarını görüşmek üzere devletin ilgili birimleri Başbakanlık Müsteşarı ve Kriz Yönetim Merkezi Başkanı Ahmet Şağar tarafından toplantıya çağrıldı.

Pazar günü Başbakanlık merkez binada yapılan gizli toplantıya Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri, Dışişleri, Ulaştırma, Sağlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Turizm Bakanlıkları ile, MGK Genel Sekreterliği, MİT Müsteşarlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü temsilcileri katıldı.

TEYAKKUZ HALİ İSTENDİ
ToplantIda, Asya ile Avrupa arasında "stratejik bir konumda" bulunması ve terörist saldırılardan çok çekmiş bir ülke olarak ABD'ye açık destek vermesi nedeniyle Türkiye'nin terör eylemlerine karşı yeni önlemler almasının zorunlu hale geldiği vurgulandı.

Özellikle yoğun deniz trafiği bulunan Türk boğazlarında olası her türlü terör eylemlerine karşı, toplantıya katılan kurum ve kuruluşların kendi görev ve sorumlulukları çerçevesinde etkin önlem almaları ve "teyakkuz" halinde bulunmaları istendi. Genelkurmay, Bakanlıklar, istihbarat ve emniyet birimlerinin ulaşan ihbarları da dikkate alarak, muhtemel eylemlere karşı hazırlıklı olması ve elde edilecek bilgilerle, belgelerin anında paylaşılarak güvenlik güçlerinin harekete geçirilmesi kararlaştırıldı.

HAVADAN SALDIRIYA ÖNLEM
ToplantIda alınan önemli kararlar arasında, 'havadan gelebilecek saldırılara karşı önlemler'in de bulunması dikkat çekti. Türk boğazları üzerinde gösteri amaçlı uçuş yapacak tüm hava taşıtlarının Denizcilik Müsteşarlığı'ndan da izin alması zorunlu kılındı. Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve bütün uçuşlarla ilgili tüm bilgilerin uçuş öncesi güvenlik birimlerine bildirilmesi istendi. Toplantıda, stratejik tesislerin yanı sıra, İstanbul Boğazı'nda yapılabilecek eylemler üzerinde de duruldu.

Şüpheli her duruma soruşturma yetkisi
* Türk boğazlarından geçiş yapacak, tehlikeli yük taşıyan bütün gemilerle ilgili bilgiler bu kritik dönem içerisinde İstanbul ve Çanakkale valiliklerine, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bildirilecek.

* İstanbul Boğazı'nda demir yerlerine giren ve çıkan gemiler ile demirde bulunan gemiler sıkı bir denetime ve kontrole tabi tutulacak, şüpheli eldeki tüm bilgiler anında güvenlik birimlerine iletilecek.

* Türk boğazlarında seyreden gemilerin kılavuz kaptan ve römorkör almalarına yönelik teşvikler artırılacak.

İLGİLİ BİRİMLER ALARMDA
* Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğünce, gerekli her türlü tedbir alınacak, konuyla ilgili her türlü bilgi ve belge anında güvenlik güçlerine iletilecek.

* Türk boğazlarında seyreden tehlikeli yük taşıyan gemilere, karşı karadan olabilecek olası bir saldırıya karşı gerekli tedbirler alınacak.

* Türk boğazları dışında limanlar, iskeleler, tersaneler, marinalar, petrol dolum-boşaltım tesisleri başta olmak üzere kıyı şeridinde yer alan ve deniz taşımacılığı konusunda faaliyetleri bulunan tüm yapı, tesis, işletmelerde olası terörist eylemlere karşı ilgili birimler temkinli olmaları konusunda uyarılacak.

KİMYASAL SALDIRI ÖNLEMİ
* Alınan önlemler kimyasal, biyolojik saldırı ve bulaşıcı hastalıkların yayılma olasılıklarını da kapsıyor. Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Türk boğazlarında yapılan sağlık kontrollerinde herhangi bir şüpheli durum tesbitinde, ilgili güvenlik güçlerine anında bilgi verecek.

* Türk boğazlarında yerel trafik içerisinde seyreden küçük tonajlı yat ve balıkçı tekneleri de sıkı takibe alınacak.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır