kapat
26.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Gözaltı süresinde Avrupa'ya uyduk


Partiler uzlaşıp, gözaltı süresini hakim kararıyla en çok 4 güne indirdi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde bu süre en çok 4 gün 6 saat
Meclis, Anayasa değişiklik paketini görüşmeye hızlı başladı ve dün teklifte önemli bir değişiklik yaparak gözaltı süresi toplu suçlarda 15 günden 4 güne indirdi. Böylece, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde belirtilen ve birçok AB ülkesinde en çok 4 gün 6 saat olarak uygulanan sürenin de altına inilmiş oldu. Gözaltı süresi, Türkiye'nin AB'yle ilişkilerinde en çok sorun yaratan ve AİHM'de Türkiye'nin mahkumiyetlerinin de önemli nedenlerinden biri olarak değerlendiriliyor. AB'den sorumlu Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın görüşüne göre, sadece bu maddedeki değişiklik bile AB'yle ilişkilerde çok olumlu bir gelişme yaratacak.

MUHALEFETTEN TAM DESTEK
Meclis'teki 6 partinin, TBMM tarihinde görülmeyen düzeydeki uzlaşması, Anayasa değişiklik paketinin maddelerine geçildikten sonra da sürdü. Genel Kurul'da dün görüşülen tüm maddeler, referandumsuz Anayasa değişikliği için gereken 367 oyun çok üzerinde oyla kabul edilirken, hiçbir maddede 400 oyun altına düşülmedi. Muhalefet milletvekilleri, maddeler üzerine yaptıkları konuşmalarda eleştiride bulunsalar da, sonuç olarak "kabul" oyu verdiler. Pakete "şartlı" destek veren SP'nin lideri Recai Kutan da, anayasa değişikliklerine desteklerinin Necmettin Erbakan'ın yasağını bitirecek önergeleri kabul edilmese bile süreceğini açıkladı.

ÖZKAN, BAHÇELİ'Yİ İKNA ETTİ
Dünkü görüşmelerin sürprizi ise, gözaltı süresinin indirilmesi yönündeki uzlaşma oldu. Gözaltı süresi, teklifte "toplu suçlarda, hakim kararıyla en çok 7 gün" olarak düzenlenmişti. Meclis'te dün Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile Devlet Bakanı Nejat Arseven, sürenin 4 güne indirilmesi için kulis yaptılar. Özkan, MHP lideri Devlet Bahçeli ile de görüştü ve onayını aldı. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün de AHİM'deki davalar nedeniyle bu madde değişikliğinin önemli olduğu yönünde kulis yapması etkili oldu. Sonunda tüm partilerin ortak önergesiyle, gözaltı süresinin toplu suçlarda en çok 4 gün olabileceği kabul edildi.

AİHM'DE MAHKUMİYET BİTTİ
Yeni Anayasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, toplu suçlarda hiç kimse hakim kararı olmadan 4 günden fazla gözaltında tutulamayacak ve bu süre sonucunda mutlaka mahkemeye sevkedilecek. Süre aşımının tespiti halinde devlet, gözaltında tutulan kişiye tazminat ödeyecek. Ayrıca yakalanan ya da tutuklanan kişinin yakınlarına derhal haber verilecek.

Mevcut düzenlemede, polise ferdi suçlarda 48 saat, toplu suçlarda ise 15 güne kadar zanlıları gözaltında tutma yetkisi tanıyor. 48 saatlik süre, savcı ve hakim kararı ile uzatılabiliyor. Maddenin oylamasına 464 milletvekili katıldı. 15 ret oyuna karşı, 440 kabul oyu verilirken, 4 çekinser, 1 geçersiz, 4 de boş oy çıktı.

"Anayasa değişiklik teklifinin 8.maddesi ise 8'e karşı 430 oyla kabul edildi.. 3 milletvekili çekinser kalırken, 1 oy da boş çıktı.

"YEŞİL" OY KARMAŞASI
Anayasa oylamasında kabul için beyaz, ret için kırmızı, çekinser için ise yeşil pusulalar kullanıldı. Çekinser oyların yüksek çıkması üzerine, iktidar partilerinin grup başkanvekilleri "Arkadaşlarımız trafik lambasıyla karıştırdıkları için yeşil oyu kabul sanıyorlar. Oylarına dikkat etsinler" şeklinde uyarıda bulundular.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır