kapat
26.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bankacıları kurtaran karar


Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Ziraat Bankası'ndan iki büyük firmaya verilen kredilerle ilgili banka yetkilileri hakkında soruşturma açılmasına izin vermedi. Derviş, soruşturma izni vermemesinin gerekçelerini bankacılık sektörünün işleyiş özellikleriyle açıkladı.
Ziraat Bankası'ndan 1997 yılında Meksan ve Aslan Gemicilik firmalarına verilen 2.6 trilyon ve 4.9 trilyon liralık toplam 7.5 trilyon liralık kredilerle ilgili banka müfettişlerinin BDDK ve Başbakanlık Teftiş Kurulu raporları Devlet Bakanı Kemal Derviş'e sunuldu. Derviş, yaptırdığı ön incelemeden sonra haklarında soruşturma izni istenen bankanın o dönemki genel müdürü ve yönetim kurulu üyeleri ile ilgili, memurların ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması hakkındaki Kanun'dan kaynaklanan yetkisini kullanarak soruşturma izni vermedi.

SAVCI İTİRAZ ETTİ
Ziraat Bankası'ndaki usulsüz verildiği iddia edilen kredilerle ilgili soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden, Derviş'in soruşturma izni vermediği krediler hakkında soruşturma açılması için Danıştay'a itiraz etti.

Bu arada Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) aynı firmalarla ilgili soruşturma açılması talebi de Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Devlet Bakanlığı'na yeniden gönderildi. Ancak bu dosyaların Derviş'in soruşturma izni vermediği dosyayla birleştirilmesi bekleniyor.

DDK'ca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Halk Bankası ile ilgili soruşturmalar da sürüyor. Soruşturmaları Cumhuriyet Savcıları Fethi Şimşek, Abdullah Ayhan Şan ve Abbas Özden yürütüyor. Savcılık kaynakları, soruşturmalarda 'usulsüz kredi' vermekle suçlanan banka görevlilerinin işledikleri iddia edilen suçun TCK'nın 240. maddesindeki "görevi kötüye kullanmak" olarak tespit edilmesi durumunda görevlilerin af kapsamına gireceği belirtildi.

Ekonomi dersi gibi gerekçe...
Bakan Derviş, soruşturma izni vermeme gerekçelerini şöyle sıraladı:

* Kredi verildiği zaman mali yapısı güçlü olan firmalar, ekonomik krizlerle zayıflayabilirler.

* Faiz oranlarının beklenenden daha çok yükselmesi kredi geri ödemelerinde firmaları zor durumda bırakabilir.

* Büyük firmalar hakkında genelde olumlu görüşler hakimdir. Banka bir firmayı araştırırken bu görüşler dışında bazı küçük olumsuz görüşlerle de karşılaşabilir. Ama bankacılık teamüllerinde bu durum kredi vermeye engel teşkil etmez. Zaten firma ne kadar büyük olursa olsun, yapısında birtakım zayıflıklar olabilir.

* Şirketlerin mali durumu sadece kendi faaliyetlerine bağlı değildir. Ulusal ve küresel ekonomik koşullardan dolayı da durumları bozulabilir.

* Meksan'a verilen kredi Rusya'ya 20 benzinlik kurmak için verilmiştir. Bazen sadece firma değil, projeler de önemli olabilir. Bu proje de bir Türk şirketinin yurt dışında yatırım yapması için verilmiştir.

Hazine faizi yüzde 91'e yükseldi
Hazine dün düzenlediği 161 günlük bono ihalesinde yüzde 90.97 bileşik faizden 270 trilyonluk 161 günlük borç aldı. Piyasanın en yoğun işlem gören bonoları 6 Mart 2002'lerin yeniden ihracı olduğu için ihaleye 870.6 trilyon gibi yüksek bir teklif geldi. Kamu kuruluşlarına da net 87 trilyon liralık kağıt satıldı. Son ihalede bileşik faiz yüzde 84.91 oluşmuştu. Bonolar, yüzde 33.1 oranında dönem getirisi sağlıyor.

Kemal GÖKTAŞ

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır