kapat
26.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

ABD'ye gitsem bile 'İkizler' olmayacak


Meryem Afganistan'dan Peşaver'e kaçmış. Çağdaş, iyi bir yaşam ve imkansızlığını bilse de Amerika'yı görmek istiyor
ABD'nin, Pakistan ve Hindistan'a koyduğu ambargoyu kaldırmasının da etkisiyle daha rahat bir atmosferin yaşandığı Peşaver'de hayat yavaş yavaş normale dönüyor. Halk dükkanlarını açıp günlük hayatına kaldığı yerden devam ediyor; ancak bu kez de kentte Afgan göçmenlerin yoğunluğu yaşanıyor.

Peşaver'deki modern restoranlardan birinde, 9 yaşındaki Müjgan ve annesi Meryem'le tanışıyoruz. Afganistanlı Meryem, birkaç hafta önce Afganistan'dan geldiğini ve kızıyla burada yaşamaya çalıştığını anlatıyor. Sınırdan kaçak olarak geçirdiği elektronik eşya ve elbiseleri satarak geçimini sağlıyor.

Eşinin kendisini terk ettiğini anlatan Meryem, Afganistan'daki yakınlarının gönderdiği eşyaları satarak para biriktiriyor. Taliban'a karşı olduğunu, batılı hemcinsleri gibi çağdaş bir hayat yaşamak istediğini anlatan Meryem'in en büyük hayali Amerika'ya gitmek ama bunun imkansızlığının farkında. Meryem, Afganistan pasaportu taşıdığını, kadın olması nedeniyle engellerle karşılaştığını söylüyor.

"HEPİMİZ BİRER LADİN'İZ"
Peşaver'deki Afgan kamplarını dolaşıyoruz... İlk gittiğimiz kampta yaklaşık 40 bin göçmen var. Göçmenlerin yabancılarla konuşup sohbet etmesi yasak. Çok fakir bir ortamda yaşayan Afganlı çocuklar etrafımızı sarıyor. Onlara getirdiğimiz şekerleri dağıtmaya başlayınca ortalık birbirine giriyor. Bir kaç rupi değerindeki bu şekerler onlar için lüks... Bir tane daha alabilmek için ümitle saldırıyorlar pakete. Göçmen Afganlar, Ladin'in Afganistan'da olmadığına inandıklarını belirterek "Afganistan'da kimse kalmadı, Ladin'i niye arıyorlar ki, hepimiz birer Ladin'iz" diyerek tepkilerini gösteriyorlar.

Ali ÖZLÜER

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır