kapat
26.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Afganistan mayın tarlası


79'daki Afgan savaşında sınıra döşenen, şimdi ise Amerikan askerlerini tehdit eden mayınların temizlenmesi için en az 10 yıl ve milyonlarca dolar gerekiyor
Afganistan'da 1979 yılının sonlarında başlayan savaş sırasında, bölgenin kontrol altında tutulabilmesi için Pakistan sınırına binlerce mayın döşendi. Bugün sadece Afganistan sınırında 10 milyon mayın olduğu tahmin ediliyor. İnsanlar her gün bu mayınlar yüzünden ölüyor ya da yaralanıyor. Afganistan'da her yıl mayın yüzünden ölenlerin sayısı 4 bin civarında. Ölenlerin yüzde 60'ı ise çocuk. 1979-1989 arasında süren savaşta 68 bin Sovyet askerinin üçte birinin yaralanmasına mayınlar neden oldu. İstatistiklere göre sadece Bajur bölgesinde 1980'den bugüne kadar 274 kişi ölmüş; 376 kişi de yaralanmış; yaralıların birçoğu ellerini ya da ayaklarını kaybetmiş. Mayınların tamamen temizlenmesi içinse en az 10 yıl ve milyonlarca dolar gerekiyor. Şimdi bu mayınlar, Amerikan askerleri için de ciddi bir tehdit...

SADECE SINIRDA YOK Kİ!
İnsan Hayatını Kurtarma ve Geliştirme Vakfı'nın Başkanı Faiz Muhammad Fayyaz, bölgede yaşayan insanların bir mayınla karşılaşması için sınıra gitmesine gerek olmadığını; yürürken, yiyecek toplarken bile kara mayınlarından birine çarpmanın şaşırtıcı olmadığını söylüyor. Fayyaz, Birleşmiş Milletler'den gelen kişilerin bölgeye bile gitmeden rapor yazarak bu durumu gözardı ettiğini belirtiyor.

Mayınlardan nasibini alan Noor Hassan Khan'ın 10 yaşındaki oğlu Rauf Khan tarlada oynarken mayına basmış ve sol bacağı ile sağ ayağını kaybetmiş. Hastaneye yetişerek hayatta kalabilmeyi başaran şanslı kişilerden biri olan Khan'ın, 16 kişilik ailesi olayı kader olarak değerlendiriyor.

HERKES 'KADER' DİYOR
9 yaşındaki Abdul Fatla ise ancak babası Mahsood Noor'un yardımıyla yemek yiyebiliyor. Bavur bölgesinde bir mayına çarparak ellerini ve ayaklarını kaybeden küçük çocuk, kader diye yorumladığı yeni hayatına alışmış.

Naim Abdulrauf bundan 10 yıl önceki iç savaş sırasında, 18 yaşındayken, gece evinde uyurken düşen bir bomba yüzünden hem ayağını hem de havalimanındaki işini kaybetmiş. Sakat ve işsiz bir genç olarak Pakistan'a gitmiş. Şimdi ailesiyle birlikte fakir insanlara seyyar kebap satarak yaşamını devam ettiriyor.

Nurhan FIRATLI

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır