kapat
17.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Gurbetçiler, fazla kesilen vergiyi nasıl geri alabilir?

Cumartesi günkü yazımızda, Türkiye'deki bankaların, gurbetçilerin döviz ve TL. hesaplarına ödedikleri faizden fazla vergi kestiğini açıklamıştık. Okumayanlar için kısaca özetleyelim. Şu anda döviz hesabına ödenen faizden (fon payı dahil) yüzde 19,8; TL. faizinden de (vadesiz ya da üç aya kadar vadeli olanlarda) yüzde 17,6 kesinti yapılıyor.

Oysa, gurbetçilerimizin bulundukları ülke ile Türkiye arasında "Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması" var. Farklı tarihlerde, her ülke ile ayrı ayrı yapılan bu anlaşmalara göre, faizlerden (fon payı da dahil) yüzde 15'den fazla vergi kesilemiyor. Örneğin, yurtdışında çalışma ya da oturma izni bulunan vatandaşımız;

*Almanya, İngiltere, Fransa, İsveç, Belçika ya da Danimarka'da yaşıyorsa, mevduatına Türkiye'de ödenecek faizden yüzde 15'den fazla kesinti yapılamayacak.

*ABD'de yaşıyorsa, mevduatına Türkiye'de ödenecek faizlerden yüzde 10'dan fazla kesinti yapılamayacak.

İadenin tutarı
Türkiye'deki bankaların, büyük bir kısmının bu anlaşmalardan haberi yok. Şu anda döviz faizinden yüzde 19,8; TL. faizinden de yüzde 17,6 oranında kesinti yapılıyor. Örneğin, 100 bin Mark'lık bir faizden, yüzde 15 oranına göre 15 bin Mark kesinti yapılması gerekirken, 19 bin 800 Mark kesinti yapılıyor. Başka bir anlatımla, 4 bin 800 Mark fazla kesinti yapılıyor.

Yüzde 15'i aşan kesinti, 1 Aralık 1999 tarihinden bu yana yapılıyor. Bu tarihten önce, Türkiye'de faizlerden yapılan kesintinin toplamı, yüzde 15'i aşmıyordu. Gurbetçilerin geri alacağı iade hesaplanırken, hangi tarihte hangi oranda kesinti yapıldığının bilinmesi gerekiyor.

Buna göre, döviz ve TL. faizlerinden;

*1 Aralık 1999 tarihinden itibaren yüzde 16,5

*1 Ocak 2001 tarihinden itibaren yüzde 17,6

*Döviz tevdiat hesabı faizlerinden 18 Ağustos 2001'den itibaren yüzde 19,8

*TL. hesabı faizlerinden 18 Ağustos 2001'den itibaren yüzde 17,6 oranında

kesinti yapıldı. Hemen belirtelim, gurbetçimiz bulunduğu ülkede beyanname verip, faiz gelirini beyan ettiğinde, yüzde 15'i aşan kesintiye de, mahsup olanağı sağlanmıyor.

İadenin alınması
Faizlerden yapılan fazla kesinti nedeniyle, alacaklı çıkan yurtdışındaki vatandaşlarımızın, şu yolu izlemeleri gerekiyor.

1- Mevduatlarının bulunduğu bankadan, kesilen vergileri hangi vergi dairesine, hangi hesap numarası ile ne zaman yatırdıklarını sorup, öğrenecekler ve buna ilişkin belgeyi de alacaklar.

2- İlgili Vergi Dairesi'ne hitaben, düzeltme dilekçesi yazıp, kendilerinden fazla kesilen vergilerin iadesini talep edecekler.

Maliye Bakanlığı, binlerce hatta onbinlerce gurbetçimizin ayrı ayrı başvurusu ve ayrı ayrı iade işlemi yerine, toplu halde ilgili bankaya iade yapılması, buradan da gurbetçinin hesabına aktarılması şeklinde pratik yöntemi de seçebilir.

Bu arada Maliye'nin, bankalara bir genelge ile yurtdışındaki Türk Vatandaşlarının, Türkiye'deki bankalardan elde ettikleri faizlerin, nasıl vergilendirileceğini açıklamalarında da yarar var.

YARIN :
YURTDIŞINDAKİ DÖVİZİNİ TÜRKİYE'YE GETİRENE CEZA KESİLECEK!..

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır