kapat
17.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
RUHAT MENGİ(rmengi@sabah.com.tr )

Benim dönemimde Albayraklar kayırılmadı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Albayraklar'ın belediyeye yaptığı işlerle ilgili iddiaları yanıtladı

Gürtuna, "Benden öncesini bilemem. Bizden aldığı 5-6 ihaledir. Rekabet olsun diye ihaleleri dörde böldüm" diyor

Gürtuna'ya göre Albayraklar'ın İstanbul Belediyesi'ne ekmek taşıma işini çok ucuz yapması nedeniyle iflası bile söz konusu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile bir hafta önceden kararlaştırılan ve İstanbul'un sorunları ile uygulanan projelerin konuşulacağı plânlanan görüşme, Albayraklar'ın gözaltına alınması olayından sonra doğal olarak yön değiştirdi. Tayyip Erdoğan döneminde başlayan ve Gürtuna döneminde devam ettiği söylenen "Belediye'den 300 civarında ihaleyi, şartlar onlara göre ayarlanarak veya tek katılımcı olarak aldıkları" konusundaki iddialar ve diğer sorular konuşmamızda öncelik kazandı.. Gürtuna "Yönetimde hakimiyeti ele geçiremedi. Tayyip Erdoğan'ın halen belediyede çalışan adamları sayesinde Albayraklar ihaleleri kimseye kaptırmıyor" sorusunu şöyle cevapladı:

HAKİMİYET ONLARDA DEĞİL
"Önce şunu söyleyeyim Tayyip Erdoğan'ın adamları hâlâ işbaşında iddiasını kabul etmiyorum, burada bir hakimiyet mücadelesi yok... Elbette o dönemde işe başlamış insanlar da var, ama 30 yıldır bu belediyede çalışan insanlar da var, biz herkese hitap ediyoruz. Devletin devamlılığı var. Yine de ben geldiğimden beri oldukça üst düzeyde değişimler oldu. Birçok yeni çevreden arkadaşımız geldi, kendi içinde sirkülasyonumuz oldu, dolayısıyla o kavramı kabul etmiyorum. Bu ekip İstanbul'a hizmet etmek isteyen, hizmet ruhu taşıyan bir ekip. Sonra gazetede çıkan olay 'Genel Sekreter'i değiştiremedi' filân doğru değil, bu genel sekreteri biz getirdik. Yanlış anlaşılmalar da oluyor. Bizim tayin ettiğimiz genel sekreterle çalışıyoruz. Sorunuzun devamı, bizim dönemimizdeki ihaleler herkese açık ihaleler, Resmi Gazete'de yayınlanıyor. Yani Albayraklar'a münhasır ihaleler değil. Herkes gibi Albayraklar da girebiliyor. En çok kıran onlar ve alıyor. Dolayısıyla burada hukuken, fiilen veya ahlâken, vicdanen en ufak bir tereddüt uyandıracak durum yok."

KANUN BÖYLE DİYOR
*Şartların onların alabileceği şekilde hazırlandığı söyleniyor. Örneğin bir ihalede verilebilecek minimum bir fiyat sınırı varsa ve bunun altında istenen işin gerçekleştirilmesi mümkün değilse, o sınırın çok altında verilen fiyat nasıl kabul edilebiliyor? Tek kıstas düşük fiyat olursa kaliteli işi nasıl yaptırabilirsiniz?

Aynı sorundan ben de muzdaribim. Asla müteahhitlerin çok fiyat kırmasından yana değilim, ama kanun "çok kırana vereceksiniz" diyor. "En iyi firmaya vereceksiniz" denmiyor. Daha iyi firma, ama az fiyat kırmış, ona vermişsin "Çok kıran vardı, neden ona vermediniz" diye soruluyor o zaman da. Benim en çok sıkıntı çektiğim olaylardan biri budur. Bu nedenle en çok denetlediğimiz müteahhitler, en çok kıranlardır.

*Yani en çok Albayraklar kırıyorsa 300 ihalenin 300'ünü de o mu alıyor?

Bir kere herkesin yapacağı iş var. Albayraklar'ın aldığı işler daha çok taşıma işleri... Askeri dönemde başlamışlar, Dalan, Sözen, Erdoğan döneminde devam etmişler. 20 yıldır onlar yapıyor.

4 YIL ÖNCEKİ FİYAT
*O zaman sizin döneminizde de otomatikman onlara mı geçiyor? Bu kadar ihaleyi tek firmanın nasıl aldığı belediye başkanının dikkatini çekmiyor mu?

Otomatik değil, biz her sene ihale yaptık. Bakın şunu söyleyeceğim, İstanbul bütünüyle tek ihale yapılıyordu. Biz herkes gelip girsin, rekabet şartları oluşsun diye dörde böldük, bu çok önemli bir göstergedir ve itirazlarla da karşılaşmıştır.

*Bir belediyedeki 300 ihalenin birden tek kişiye verilmesi normal mi?

Benden önceki dönemlerde ne olduğunu bilemem. Ama şu an için böyle bir rakam yok. Bizden aldığı 5-6 ihaledir.

*Ekmek dağıtımı, personel aracı kiralama, İSKİ'nin su sayaçları, metro elektofikasyonu, 3000 civarında billboard kiralanması ve daha birçok işin onların elinde olduğu açıklandı.

Bir kısmı eskidir onların, bir kısmı da hiç yok. Billboard olayı yanlış. Yüzlerce ihaleyi aynı şahıs almış diye bir şey yok. Bizden alınan; personel taşıma işi ki 20 yıldır onlar yapıyor, biz bunu 4'e böldük. Ekmek taşıma işini ihaleyle aldılar ve 4 yıl önceki fiyatlarla taşıyorlar. Ekmek demeniz çok iyi oldu, biz şu anda halka 75 bin liraya ekmek veriyoruz, çok ucuz, eğer böyle birilerine şişirme iş yapacak olsak böyle ucuz sonuç alamayız.

HERKES TEBRİK EDİYOR
*Albayrak'ın belediye tesislerinde üretilen 2 milyon ekmeğin her birinden 5 bin lira komisyon aldığı ifade ediliyor.

O ifade yanlış. Dağıtımdan kazanıyorlar, o da 4 yıl önceki fiyat. Burası devlet dairesi, yüzlerce müfettiş geliyor, denetliyor. Bugüne kadar gelenlerin hepsi bizi tebrik etti. Sayıştay denetçileri teşekkür etti. Dünyanın en saygın rating kuruluşlarına Moodys, Standard and Poors aylarca ölçüm yaptırdık, bizim için "İstanbul Belediyesi kaynaklarının çok iyi kullanıyor" dediler. İşlerimizi onda bir ucuza çıkarıyoruz. Bu yıl sonuna doğru yine ihale yapılacak, en çok kıran alacak.

SEKTÖRÜ KAPTIRMAMAK İÇİN
*Diyelim Albayrak en çok kırıyor, zarar etme pahasına neden işi almaya çalışsın ki?

Sadece belediyede değil başka kurumlarda da aynıdır. Sektörü ele geçirenler başka birinin gelip o sektörde palazlanmasını istemiyor, problem orada..

*Ama bakın kaç sektörü ele geçirmiş.

Hayır, hayır, bir tek taşıma sektöründe iddialılar. Orada da İstanbul Belediyesi yüzünden iflas bile etmeleri söz konusu. İstediklerinden çok daha ucuz taşıyorlar. Zaten bu konu eskiden beri inceleniyor, yeni değil.

ÇOK FİYAT KIRIYORLAR
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna, Albayraklar'ın taşımada iddialı olduğunu, sektörü ele geçirmek isteyenlerin ucuz iş yaptığını belirtti. Gürtuna, yıl sonunda bir ihale daha yapacaklarını ifade ederek "En çok kıran alacak" dedi.

ADRESE TESLİM İHALE BİZDE YOK!
Fotoğraflarda Mustafa Albayrak, Tayyip Erdoğan döneminde onun yanında, sizin döneminizde sizin yanınızda görülüyor. Fazilet Partili olanların, aynı partiye mensup belediye başkanlarıyla işlerini daha kolay halletmesi, onlara kolayca ulaşması, diğerlerinin ise ulaşamaması haksızlık olmuyor mu?

Açık söylüyorum, ben cidden partizanlığa karşıyım. Belediyeye asla "adam doldurma" siyasetim olmadı. Aksine fazlalıkları çıkartıyoruz.. Maaşları verememe halinde insanlar sokağa dökülüyor. Dolayısıyla, ne işleri verirken, ne belediyeye adam alırken asla siyasi tercihim olmadı, asla kayırma olmadı.

*İhalelerde de olmadı, diyorsunuz. Sizin bilginiz dışında olması ihtimali yok mu?

Kuralları işletiyoruz. Ben size örnek gösterebilirim, bizde ihaleleri alan müteahhitlerin % 80 - 90'ı farklı partilerdendir. Bunu şunun için yapıyorum, ben insanlar arasında fark gözetmiyorum.

*Sonradan her şey ortaya çıkıyor. Sizin döneminizde hiç haksızlık yapılmadığını söyleyebilir misiniz?

Benim için bana en yakın insan, işini en iyi yapan insandır. Asla yaptığımız işlerde taviz yok. Karar mekanizmalarımızda, bürokrasi mekanizmamızda partili yok. Parti kafasıyla işler yürümez. Altını çizerek söylüyorum, asla torpil yok, partizanlık yok.

*İstanbul Belediyesi'nde davetle ihale veriliyor mu?

Adrese teslim ihale bizde yok. Yüzlerce ihale yapıyoruz, isteyen herkes katılıyor. Yüzlerce, binlerce taşeron firma ve müteahhit var. İETT, İGDAŞ, İSKİ ve Belediye'nin çeşitli işleri var, Albayrak'ınkiler bunlar arasında yekun tutan birşey değil.

*Yani 300 ihale iddiası doğru değil mi?

20 yılda ne aldığını bilemem, ama her sene yenilendiği için yekun tutabilir.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır