kapat
17.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Gümrükte ahlak yasası


Gümrük Müsteşarlığı, kendi personeline yönelik bir dizi ahlak kuralı belirledi. Keçeciler'in imzaladığı yeni ilkelerle, müsteşarlığın imajının düzeltilmesi ve ahlaklı olması hedefleniyor
Gümrük Müsteşarlığı, son dönemde birbiri ardına yapılan operasyonlarla sarsılan imajını düzeltmek için atağa kalktı. Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu tarafından hazırlatılan "Gümrükte Davranış ve Dürüstlük İlkeleri", teşkilatın "Ahlak Yasası" olarak tüm birimlere Devlet Bakanı Bakan Mehmet Keçeciler'in imzası ile matbu olarak gönderildi.

AHLAKLI GÜMRÜKÇÜ
Gümrük Etiği'nde, rüşvetten tacize, hediyeden yaşam tarzına kadar çok geniş alanda düzenleme getiriliyor.

İşte Gümrük personeline yönelik hazırlanan yeni ahlak kuralları dizisi:

*Ceza Uyarısı: Kaçakçılık ve rüşvet gibi görevlerinden kaynaklanan suçları işleyen gümrük personelinin, diğer devlet memurlarından daha ağır bir şekilde cezalandırıldığı unutulmamalıdır.

*Kibar Davranış: Nezaket, muhataplara verilen ilk intibadır. Kanunların uygulanması ve zor şartlar altında çalışıyor olması personelin, muhataplarına asık yüzlü ve kötü davranmasını gerektirmez.

*Bedavacılık Yasak: Gümrükle muhatap olan kişilerden bedava hizmet kabul etmek, özel kuruluşlardan promosyon hediyeleri almak, özel bir gün olmamasına rağmen özel kuruluşlar tarafından düzenlenen eğlence faaliyetlerine katılmak gibi durumlar, bir tarafın diğeri karşısında kayrıldığı tenkitlerine yol açabileceğinden bunlardan kesinlikle kaçınılması gereklidir.

*Kılık Kıyafet: Tüm personelin görünümü ve kılık kıyafeti, ciddi bir izlenim vermeli, yapılan göreve uygun, temiz ve düzgün olmalıdır.

*Hediye Sınırlaması: Gümrük personelinin doğrudan veya aracı eliyle hediye istemesi, hediyenin değer ve fiyatı çok düşük olsa ve menfaat sağlama amacı taşımasa bile yasaktır.

*Uluslararası jestler: Hediyeler: Uluslararası protokol kuralları uyarınca alınan ve o tarihteki değeri on aylık net asgari ücret (1.3 milyar TL) tutarını aşan hediye veya hibe niteliğindeki eşya bir ay içinde ilgili kuruma teslim edilmelidir.

*Gelirle Uyumlu Yaşam Tarzı: Yasal ücret, ikramiye, yolluk ve mesailerle edinilmesi mümkün olmayan ve alınan yasal ücretle bağdaşmayan hayat standardı haksız ve kaynağı yasal olmayan kazanç ve mal edinme sayılır.

*Rüşvetin Tanımı: Gümrük personelinin görevinin stratejik önemi nedeniyle rüşvet teklifleriyle karşılaşması olasıdır. Tüm personel her türlü rüşvet teklifini reddetmelidir. Bu amaçla teklifte bulunanın kimliği ve rüşvet sebebi tespit edilmeli, mümkünse şahitler bulunmalı, işlem belirlenmeli ve belgelenmeli, idare amiri kanalıyla ya da doğrudan savcılığa bildirilmeli.

Okan MÜDERRİSOĞLU

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır