kapat
17.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Afgan semalarında savaş rüzgarları


ABD'nin Afganistan'ı vurma planı şekillendi. Basra Körfezi'ndeki gemiler Cruise füzeleri yollarken, savaş uçakları Tomahawk atacak
B-52 ağır bombardıman uçakları kampları bombalarken, Delta Force ve Yeşil Bereliler ile İngiliz SAS Komandoları Ladin'i alacak

Bush'a destek yüzde 86
Amerikan halkının, New York ve Pentagon saldırılarından önce Bush'a verdiği desteğin oranı yüzde 39'du. Saldırıların ardından halkın karşısına gözü yaşlı çıkan Bush'a destek artarak yüzde 86'lara kadar ulaştı.

Amerİka tarihinin en büyük askeri operasyonuna hazırlanıyor. Amerikan medyasında çıkan haberlere göre Washington, Balkanlar'daki savaşlarda olduğu gibi baş müttefiği İngiltere ile ya birkaç gün içinde ya da önümüzdeki haftasonu operasyonun startını verecek. Washington Post gazetesine göre, operasyonun asıl amacı, Afganistan'daki rejimi devirmek ya da Taliban'ı yok etmek olmayacak. Asıl amaç, Suudi terörist Usame bin Ladin'in 6 büyük kampı ile Ladin'e yardımcı olan Taliban yönetiminin askeri gücünü bitirmek olacak.

Afganistan'ı çevreleyen ülkelere asker yığmaya başlayan Amerika, operasyon sırasında üs olarak Hint Okyanusu'ndaki Diego Garcia adasını kullanacak. İngilizler'e ait olan bu adaya Amerika, Kuveyt'ten yola çıkan 2 tanker gemisiyle 28 milyon 21 bin litre yakıt depoladı. Bu da ABD'nin Diego Garcia'dan yüzlerce uçak kaldıracağı anlamına geliyor.

ÖNCE FÜZE YAĞACAK
Amerika, Afganistan'ı operasyonun ilk bölümünde uzaktan Tomahawk ve Cruise yağmuruna tutacak. Basra Körfezi ile Diego Garcia arasında konuşlanan USS Enterprise uçak gemisinden fırlatılacak füzeler, Ladin'in Kandahar'daki üslerini hedef alacak. Buna operasyonun 'yıldırma bölümü' deniyor. Körfez'den harekete geçen USS Carl Vinson, 10 gemi ve nükleer denizaltısıyla birlikte Pakistan yakınlarına doğru ilerliyor.

Daha sonra hava saldırısı başlayacak. Diego Garcia üssünden kalkan B-52 ağır bombardıman uçakları, ülkenin güneyindeki kampları "temizleme" operasyonunu başlatacak. Diego Garcia ile Afganistan sınırı arası 1.700 kilometre... İşte ABD'yi bu korkutuyor. B-52'lerin operasyon sırasında Kandahar'dan daha da ileri gitmek zorunda kalması, uçakların Diego Garcia adasına geri dönmesini engelleyebilir. İşte bu nedenle, ABD'nin Pakistan'daki hava üslerini kullanması bekleniyor.

TÜRKİYE'DEN VURABİLİRLER
Pakistan lideri General Pervez Müşerref'in üslerini açma izni vermesine sevinen Amerika, henüz Pakistan'a uçak göndermedi. Amerikan basınına göre, yakın bir süre içinde bu ülkeye uçak yığmaya başlanacak. Amerika, Afganistan'ı bombalayacak uçakları İran izin verirse Türkiye'deki ve Suudi Arabistan'daki üslerden dahi göndermeyi planlıyor.

İngiliz Tornadoları da operasyonun temel direğini oluşturacak. Lazer-güdümlü füzeler taşıyan uçaklar da Ladin'in Kandahar'daki uçaklarını vuracak. Ve New York Times gazetesinin de altını çizdiği gibi bu savaş, "helikopterlerin savaşı" olacak. Pakistan üzerinden düzenlenecek hava harekatında uçaklardan çok CH-53E Super Stallion tipi saldırı helikopterleri kullanılacak. Helikopterler kilit noktalara paraşütçü taşıyacak. Paraşütçüler, 1 kilometre uzağında durduğu hedefini 1 ton ağırlığındaki lazer-güdümlü füzelerle vuracak.

İLK PARAŞÜTÇÜLER BÖLGEDE
Saldırı helikopterleri sayesinde Ladin'in belirlenen 6 üssünün yerle bir edileceği söyleniyor. İlk hedef, Ladin'in en son Ocak ayında bulunduğu Kandahar yakınlarındaki Shar-i Nau bölgesindeki üs... Diğer üsleri ise şöyle: Celalabad yakınlarındaki Farmada üssü, Nangahar'daki Darunta üssü, Khost ve başkent Kabil'deki üsleriyle Hindukuş dağlarındaki askeri sığınağı...

Operasyonun bir diğer önemli unsuru da paraşütçüler olacak. Amerikan ordusu, dün ilk olarak Pakistan'ın Peşavar kentine 2 paraşütçü bölüğünü gönderdi. 82 ve 101'nci birlik askerleri, kısa bir süre içinde Afganistan'ın kuzeyindeki Celalabad kentine bırakılacak. Celalabad-Kabil arası dağlık bir bölge. Bu yüzden bu seçkin paraşütçü birliği, Kabil'deki Arghandab Vadisi'ne girecek. Vadide Ladin'in üssünü dağıttıktan sonra paraşütçü birlikler, daha sonra Kabil'e girecek.

Pakistan'dan Afganistan'a sızacak olan paraşütçü birliklere, Taliban muhalif güçleri destek verecek. Ülkenin kuzeyindeki Tahar eyaletinde bulunan suikast sonucu ölen muhalif lider Ahmed Şah Mesud'un askerleri, Kabil'e ilerleyecek.

YEŞİL BERELİLER LADİN'İ ALACAK
Amerika'nın kuzeyde güvendiği bir diğer birlik ise Tacikistan sınırındaki 201'inci Zırhlı Birlik... Tacik-Afgan sınırında konuşlanan Rus birliği, Rus ordusunun seçilmiş askerlerinden oluşan bir birlik. Tacik hükümeti, her ne kadar bu operasyona sıcak bakmasa da, ABD ve Rusya'nın baskısıyla 201'inci Zırhlı Birliğin operasyona dahil edilmesini kabul edecek. Bazı Rus askerlerinin de Özbekistan'ın Termez kentine geldiği son ulaşan haberler arasında...

Kara harekatında en büyük sorumluluk ise Special Forces'a (Özel Güç) bağlı Yeşil Bereliler olacak. Ladin'i ölü ya da diri ele geçirmekle görevlendirilen özel tim, Pakistan'ın Peşavar kenti üzerinden ülkeye girecek. Yeşil Bereliler operasyonu İngiliz SAS komandoları ve paraşütçü birlikleriyle ortak yürütecek. Bu nedenle İngiliz paraşütçü birliği, dün Arap Yarımadası'nda bulunan Umman'a hareket etti.

Yeşil Bereliler, İngiliz SAS'lar ve paraşütçülerin düzenleyeceği kara operasyonunun kilit yeri, Peşavar ile Celalabad arasındaki Hayber Vadisi... Dağlarla kaplı sınır bölgesinde düz olan tek bölge Hayberler'de büyük çatışmaların çıkacağı söyleniyor.

ABD BAŞKAN YARDIMCISI CHENEY: Bush 'Vur' emri verdi
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Salı günü yapılan kamikaze saldırılarından sonra Başkan Bush'un hava kuvvetlerine "Başkent Washington'a yaklaşan bütün uçakları vurun" emri verdiğini söyledi. NBC televizyonuna önemli açıklamalarda bulunan Cheney, "Bush'la saldırıdan hemen sonra konuştum. Washington üzerinde rotasından çıkan, talimatlara uymayan ticari uçakları vurma yetkisi tanıdı" diye konuştu.

Cheney, "İnsanlar bunun korkunç bir karar olduğunu söyleyebilir" derken, bu kararın yeni Amerika yönetiminin aldığı en zor karar olduğunu vurguladı; ancak saldırı sırasında uçakları vurarak engelleseydi kimsenin Amerika'yı suçlamayacağını belirtti.

'TEK ZANLI LADİN'
Cheney Afganistan'a saldırı konusunda ise şunları söyledi: "Saldırının ardından Ladin'in olduğundan en ufak bir şüphem yok. ABD Ladin'i arayıp bulacak. Teröristleri barındıran ülkeler de ABD'nin gazabına uğrayacak. Amerika bu savaşı kazanmak için gereken her şeyi yapacak. Amerikan halkının içi rahat olsun. Bu haftadan itibaren bütün insanlar işlerine gidip normal hayatlarını devam ettirsinler."

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI POWELL: Bu savaş yıllar sürecek
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, salı günü gerçekleştirilen terörist saldırıların ardından, iki gün içinde bazı hedeflere askeri operasyon düzenleyip bu işi bitirme niyetinde olmadıklarını, mücadelenin yıllar süreceğini bildirdi. CNN televizyonunda gazeteci Wolf Blitzer'ın sorularını yanıtlayan Powell, "Bu meseleyi, iki günde bitirmeyeceğiz. Çok uzun soluklu bir mücadele olacak. Aylar hatta yıllar sürebilir. İçinde bulunduğumuz, askeri bir savaş değil, çok farklı bir savaş" diye konuştu.

'KÖRFEZ SAVAŞI DAHA KOLAYDI'
Irak'ın Kuveyt'ten çıkarıldığı Körfez Savaşı'yla bugünkü savaşı kıyaslaması istenen Powell, "Körfez Savaşı'nda düşmanı tanımlamak kolaydı. Bu savaşta düşman akıllı, kaynakları çok, pek çok ülkede saklanıyor ve işini bitirmek yıllar alabilir. Ama işlerini bitireceğiz" dedi. Powell, şimdiye kadar saldırılarla Irak arasında bir bağlantı bulamadıklarını ancak araştırmalarının sürdüğünü belirtti. CIA'in terörist örgütler içerisinde köstebek bulundurmama politikasını da eleştiren Powell bu yaklaşımın değişmesi gerektiğini söyleyerek, "Resmi kabul görmüş iyi çocuklarla çalışarak, teröristlerin ne yaptığını öğrenemezsiniz" dedi.

ABD SAVUNMA BAKANI RUMSFELD: Uçaklarımız havada
Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, dün Fox televizyon kanalında önemli açıklamalarda bulundu. Savunma Bakanı, teröristlere karşı saldırı düzenleyip düzenlemeyecekleri sorusuna "Vurmaktan başka çaremiz yok" cevabını verdi ve ekledi: "Bütün ülkelerde havada hazır konumda uçaklarımız var."

Terör örgütlerinin 60 ülkeye yayıldığını belirten Rumsfeld, ülkesinin bu örgütleri yok etmek için herşeyi yapacağının altını çizdi. Halkına uzun bir savaşa hazırlanmalarını söyleyen Savunma Bakanı, "Bu savaş haftalar değil aylar sürecek. Yeni terörist saldırılara hazırlıklı olmalıyız" diye konuştu. Terör örgütlerini destekleyen ülkelerin kimyasal ve biyolojik silahları olduğunu vurgulayan Rumsfeld, teröristlerin mali kaynaklarını ve dışarıdan gelen desteklerini yok etmek için ABD'nin "komando operasyonu, askeri harekat, taktik ile ekonomik ve diplomatik baskı yoluyla cevap vereceğini" ifade etti. Rumsfeld sözlerini şöyle sürdürdü:

GÖLGEDE YAŞIYORLAR
"Dünyanın birşeylerin havaya uçtuğunu görmesi için etrafta uçuşan birkaç füze olmayacak bu kez. Terörist örgütlerin havaya uçurulacak hiçbir şeyleri yok. Onlar apartmanda oturuyor, laptop ve cep telefonu kullanıyor; aydınlıkta değil gölgede hareket ediyorlar...

İŞTE AMERİKA'NIN ÖLÜM MAKİNELERİ
Amerika, Usame Bin Ladin'i barındıran Afganistan'ı geleceğin silahlarıyla vurmaya hazırlanıyor. 'Yeşil Bereliler' adlı özel birlikler savaş çıkması durumunda 'çok amaçlı bireysel savaş silahı' olarak adlandırılan çift namlulu silahları kullanacaklar. Namlulardan biri 5.56 milimetrelik standard NATO mermilerini kullanacak. İkinci namlu ise havada infilak eden 20 milimetrelik topçu mermisini atacak.

Silahın üzerindeki lazer sistemi sayesinde mermiler istenilen mesafede patlatılabilecek. Askerlerin üniformaları da teknolojik sistemlerle donatılacak. Kullandığı bilgisayar ekranlı kasklar, kızılötesi kameralarla gece görüşünü sağlayacak. Yine bilgisayarlı sistemler düşman ve dost kuvvetleri farklı renk ışıklarla göstererek birbirinden ayıracak.

Bu savaşta kullanılacak yeni silahlardan biri de suyun altında sesten hızlı gidebilen ve yeni delici torpidolar. Doğruca hedefe yönelerek yüzlerce kilometre öteden hedefleri vurmaya yarayan akıllı füzeler de delici torpidolara eşlik edecek. Ölüm makinelerinin en büyüğü Boeing 747 jetlerinin burnuna yerleştirilen lazer silahları. 2 megawatlık enerjisiyle, küçük bir şehri haritadan silmeye yetecek güçteki bu silahın iki prototipi bulunuyor. Yüksek isabet oranı sayesinde 250 km. uzaktan ateşlendiğinde bile çevredeki insanlara zarar vermeden doğruca hedefi bulacak.

En küçük savaşçı ise solucan robotlar. Çok sayıda solucan robot, karşısına çıkan duvarı yıkabilecek güçteki zırhlı bir aracın içerisinde düşman mevzilerine gönderilecek. Operasyon bölgesine ulaşıldığında robotlar, bombalar ve zehirli gazlarla zırhın içerisinden ölüm saçacaklar.

Uçak ve tanker gemileri ise Bush'un emriyle çoktan yola çıktı. Uçak gemileri Afganistan'a düzenlenecek saldırılarda ideal üs görevini görecekler. B52 Bombardıman uçakları ile Tomahawk füzeleriyle donatılmış nükleer denizaltılar da bu savaşta görev yapacaklar.

Denİzden karaya ve havadan karaya füzeler bu savaşta Amerika'nın en büyük gücü. Bunlar arasında en önemlilerinden biri GBU15 sistemleri. 1 tonluk bombalar taşıyan bu sistemler kızıl ötesi ve ısıya duyarlı özellikleri sayesinde 25 km. öteden bile yüzde yüz isabet kaydedebiliyor. Hava kuvvetleri ise daha önce Irak'a karşı kullanılan GBU28 füzelerini kullanacak. Lazer güdümlü bu füzeler Irak'ın yeraltı sığınaklarını paramparça etmişti.

Stealth Fighter
İki kanat arası mesafe: 13.2 metre

Uzunluk: 20.1 metre

Hız (saatte): 1039 kilometre

Menzil: 1700 kilometre

Silahlar: GBU-2B bombaları

Tomahawk
İki kanat arası mesafe: 2.5 metre

Uzunluk: 6.4 metre

Hız (saatte): 890 kilometre

Menzil: 2 bin 513 kilometre

B52H
İki kanat arası mesafe: 56.3 metre

Uzunluk: 47.7 metre

Hız (saatte): 957 kilometre

Menzil: 16 bin 302 kilometre

Silahlar: Cruise füzeleri

Tornado GR1
İki kanat arası mesafe: 13.9 metre

Uzunluk: 16.7 metre

Hız (saatte): 1480 kilometre

Menzil: 3 bin 894 kilometre

Silahlar: Lazer bombaları

F16 Falcon
İki kanat arası mesafe: 9.44 m.

Uzunluk: 14.5 metre

Hız: 2 bin 172 kilometre

Menzil: 3 bin 886 kilometre

Silahlar: GBU28 bombaları

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır