kapat
05.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ceylanlar'a gözaltı


Bank Kapital'in eski Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ceylan ve 5 kardeşi ile 9 yönetici gözaltına alındı. Ceylan kardeşler, bankayı 280 trilyon lira zarara uğratmakla suçlanıyor
İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, TMSF'ye devredilen ve Sümerbank'la birleştirilen Bank Kapital'le ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, bankanın eski Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ceylan ile 5 kardeşinin de aralarında bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı. Mahmut Ceylan ile 5 kardeşinin de aralarında bulunduğu 8 kişi, İstanbul'da gözlem altına alınırken, İzzet Ceylan'ın da aralarında bulunduğu 7 kişinin Ankara'da gözaltına alınmasıyla gözaltına alınan kişi sayısı 15'e ulaştı.Ankara'da gözaltına alınanlar İstanbul'a gönderildi.

Soruşturma kapsamında Ankara ve İstanbul'da gözlem altına alınan 15 kişinin Mali Şubedeki polisteki sorgularına hemen başlandı. Sorgulama işleminin, "Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak", "Nitelikli dolandırıcılık" ve "Zimmet" suçları kapsamında yapıldığı öğrenildi. Soruşturma kapsamında gözlem altına alınanların sayısının artabileceği bildirildi.

BDDK İLE ANLAŞTI
Ceylan Grubu, bankanın Ekim ayında Fona devredilmesinden sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile masaya oturarak ödeme planı konusunda anlaştı. Temmuz ayında yapılan anlaşmaya göre Grup, 24 bankaya olan toplam 520 milyon dolarlık borcunu ilk 1.5 yılı ödemesiz olmak üzere 5 yılda kapatacak. Plan uyarınca Ceylan Ailesi'nin tüm taşınmazları da 225 milyon dolara satılacak. Anlaşmaya rağmen Ceylanları gözaltına aldıran DGM Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Bank Kapital'de off-shore dolandırıcılığı olmadığı, ancak bazı şirketlere kredi verilmesi ve daha sonra bu kredilerin grup şirketlerine kaydırılması işlemine rastlandığı, bu şekilde verilen usulsüz kredilerle bankanın 280 trilyon lira zarara uğratıldığı iddia ediliyor.

İŞTE SUÇLAMA LİSTESİ
Mahmut Ceylan ve beraberindekilere yöneltilen suçlamalar ise, "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak", "nitelikli dolandırıcılık", "banka parasını zimmetine geçirme", "Bankalar Kanunu'na muhalefet", "bankacılık yoluyla emniyeti suistimal" şeklinde sıralanıyor. Soruşturma sonucunda Bank Kapital yöneticileri hakkında, TCK'nın bu suçları kapsayan maddeleri gereğince işlem yapılabilecek. Soruşturmayı yürüten DGM Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş ile Turan Çolakkadı'nın talimatı doğrultusunda gözaltına alınanlardan bazıları şöyle:

Mahmut Ceylan, Turan Ceylan, Ayhan Ceylan, İzzet Ceylan, Aydın Ceylan, Ali Çelen, Sibel Sonuş, Sevil Emine Tel, Yalçın Gündüz, Sinan Soytutan, Ceyhan Baytur, Metin Aksu.

BDDK: Ödeme planı ile gözaltının ilgisi yok
Ceylan Grubu ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) arasında kabul edilen ödeme planı ile İstanbul DGM Cumhuriyet Bassavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında yapılan gözaltıların bir ilgisi olmadığı bildirildi. BDDK yetkilileri şu açıklamayı yaptı:

"Ödeme planı, sadece ödemelerde kolaylık sağlıyor. Teminat almak koşuluyla, grubun üzerindeki mahkemeyle ilgili ihtiyati tahakkukları, hacizleri kaldırıyor. Son olayın, ödeme planıyla ilgisi yok. Bu bankanın içini boşaltmayla ilgili yapılan bir çalışma. Ödeme planı kanuni takibatları durdurmuyor."

İSTİHDAMA DESTEK
BDDK, geri ödeme planını kabul ettiğini 27 Temmuz 2001'de kamuoyuna duyururken anlaşmanın istihdamın desteklenmesi bakımından önemini vurgulamış ve şöyle demişti: "Bu anlaşma, reel sektörün faaliyetlerini sürdürebilmesi ve istihdamın desteklenmesi bakımından önemli bir aşamadır. TMSF Yönetim Kurulu, bu konuda olumlu katkılarda bulunan tüm Bankalara bu yaklaşımları ve gösterdikleri yüksek sorumluluk anlayışı için teşekkür eder, bu başlangıcın ekonomimize hayırlı olmasını dileriz."

BDDK'nın kabul ettiği ilk ödeme planı olan Ceylan Grubu ile yapılan anlaşm şöyle:

*Bank Kapital'in eski hakim ortağı Ceylan Grubu'nun 8'i Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesindeki, 4'ü kamuya ait ve 12'si de özel olmak üzere toplam 24 bankaya olan yaklaşık 520 milyon ABD Doları tutarındaki borcunun, geri ödeme planına bağlandı.

* Planın ana hatları şöyle :

Gayrimenkul satışı: 225 milyon USD (Ailenin ikamet ettiği Ankara'daki apartman, makine parkının durduğu bir arsa ve çalışmak için bir ofisin dışındaki tüm taşınmazlar.)

Ödemesiz dönem: 1.5 yıl

Anapara geri ödeme süresi: 5 yıl

Faiz: Libor + 2.25

Bank Kapital'in artık adı bile yok
Bank Kapital, 27 Ekim 2000 tarihinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredildi. Banka daha sonra, Fon'daki 5 banka ile birlikte Sümerbank çatısı altında birleştirildi. Ceylan Grubu, Fransız sermayeli bir banka olan Banque Indosuez Generale Euro Türk A.Ş. hisselerinin yüzde 99.9'unu Mart 1995'te satın aldı. Banka, baştan sona yeniden yapılandırılarak Bank Kapital'e dönüştürüldü ve Temmuz 1995'ten itibaren yeni kadrosuyla hizmet vermeye başladı.

Mahmut Ceylan'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlendiği banka, 27 Ekim 2000 tarihinde Fon'a devredildi. Banka, 2000 yılını 13.4 trilyon sermayesine karşılık 283 trilyon 714 milyar lira zararla kapadı. Devir sırasında bankanın 32 şubesi ve 538 çalışanı vardı ve özkaynağı eksi 266 trilyon liraydı.

SÜMERBANK OLDU
TMSF yönetiminde bulunan beş banka Egebank, Yurt Ticaret ve Kredi Bankası, T. Tütüncüler Bankası Yaşarbank, Bank Kapital, ve Ulusal Bank, 19 Şubat 2001 tarihinde Sümerbank ile birleştirilerek ilk geçiş bankası oluşturuldu. Bu işlemle Sümerbank, Egebank, Yurtbank, Yaşarbank ve Bank Kapital'i aktif ve pasifiyle devraldı. 9 Ağustos'ta da Sümerbank Ordu Yardımlaşma Kurumu'na (OYAK) satıldı. Anlaşmaya göre OYAK ilk aşamada hemen Banka'ya 27 trilyon lira sermaye koyacak. Oyak'ın en kısa sürede Sümerbank'ı Oyakbank ile birleştirmesi öngörülüyor. Birleşmeye ilişkin temel noktalar ise şöyle:

''Birleşme en geç 15 Ocak 2002 tarihinde tamamlanacak. Oyak, Sümerbank T.A.Ş'nin 30 Haziran 2001 tarihli bilançosunun yaklaşık 2 katrilyon liralık bölümünü alacak.''

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır