kapat
05.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Etik metik kalmadı!


Garih cinayeti soruşturmasında 6 gün boyunca emniyette ter döken ve sorgulandıktan sonra serbest bırakılan 4 kadın, olayın şokunu daha üzerlerinden atamamışken televizyoncu terörüne maruz kaldı.
Fuat N.'den sonra cinayetin ikinci talihsizi Suna Taşdelen, Pınar Konuşkan olarak görüntülendi. Hüngür hüngür ağlayan genç kız kurtulmak için "Ben Pınar değilim, ne olur beni bırakın" diye bağırdı. Kurtulamayınca bayıldı. Ama evine bile gidemeden Show TV ekibi tarafından kaçırıldı. Bu olayı değerlendiren iletişim uzmanları, "Bu yapılan Mahmutpaşa usulü işportacılıktır" dedi.

Prof. Dr. Uğur Demiray (Anadolu Üni. Basım ve Yayımcılık Bölüm Bşk.): Ucuz yollar bunlar
"Etiğe sığmayan bir olay ama Türk medyasında sık rastlanan bir durum, üstelik para teklif edildiği oluyor. Elemanına maaş vermeyen, işinden atan medya, bu gibi durumlarda büyük paralar döküyor. Kaçırmasalar bile televizyona çıkarmak için her yolu deniyorlar. Haber için adam kaçırmak etiğe sığmaz. Medya adam kaçırmayı değil, cinayetin diğer boyutlarını irdelemeyi düşünmeli. Bu iş ucuz yollara başvurmadan yapmalı."

Prof Dr. Haluk Şahin (Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi):Rekabetin dozu kaçtı
"Habercilikte aşırı rekabet güzel bir şey değildir. Her alanda olduğu gibi televizyonda da zararlı sonuçlar doğurur. İlk olarak kenara atılan etik değerlerdir. O zaman yapılan iş habercilik olmaktan çıkar, Mahmutpaşa usulü işportacılığa dönüşür. Üstelik burada satılan şey bir insanın onuru, mahremiyetidir. Tanık kaçırma ve gaspetme olayları TV haberciliğindeki rekabet ortamının getirdiği vahim sonuçlardan biri. Bu konudaki evrensel kuralların habercilere bir kez daha hatırlatmasının yararlı olacağını düşünüyorum ama umutlu değilim. Haberciliğin reyting ile değerlendirilmesi boyunduruğumutlaka kırılmalıdır."

Emre KULCANAY

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır