kapat
05.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ekvator ile muz savaşı


Dünyanın en büyük muz üreticisi Ekvator, Türkiye'yi muz ithalatına yasadışı sınırlamalar getirmekle suçlayarak, Dünya Ticaret Örgütü'ne (DT0) şikayet etti.
Tarım Bakanlığı ise "Muz ithalatında bir sınırlama yok" diyerek şaşkınlığını dile getirdi. Bakanlık yetkilileri, "Ekvator bunu hep yapıyor. Geçen ay biz Cenvre'de bu iddilara karşı savunmamızı verdik" derken, Reuters'e açıklama yapan Ekvator'un DTO temsil heyetinden Cristian Espinosa ise, ülkesinin daha önce Türkiye'nin önde gelen muz tedarikçisi olduğunu ve Türkiye'nin sınırlamalarının ihracatını ciddi şekilde etkilediğini iddia etti.

ANAMUR'UN YÜZÜ GÜLDÜ
Rakamlara bakıldığında Türkiye'nin Ekvator'dan yaptığı ithalattaki düşüş de bunu doğrular nitelikte. 1999 ve 2000'de Ekvator'dan muz ağırlıklı olmak üzere 76 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Geçen yılın ilk üç ayında Türkiye Ekvator'dan 11.4 milyon dolar muz ithal etti. Bu yılın ilk üç ayında ise rakam 4.3 milyon dolarda kaldı. Çünkü Ekvator'dan ithal edilen Çikita muzun kilosu 2.5 milyon liraya kadar çıktı. İthal muz pahalılaşınca, kendine hoş aroması olan Anamur muzuna ilgi arttı. Anamur Ziraat Odası Başkanı Levent Tufan, "Muz üretiminde dünya standartlarını yakaladık. Bu nedenle şimdiye kadar giremediğimiz pazarlarda dahi görüşmeler başladı. Yakında hipermarketlerde de kilosu
1 milyon lira olan yerli muz satılacak" dedi.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır