kapat
04.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
OKAY GÖNENSİN(ogonensin@sabah.com.tr )

Tepki aynen devam

Ankara'nın ve partilerin yönetme kabiliyetine olan güvensizliğin en alt noktaya inmesi Tayyip Erdoğan hareketine ilginin kaynağını oluşturmuştu. "Yeni" arayanlar, gözlerini bu harekete diktiler ve beklediler.

AK Parti, mevcut partilerden umudunu kesmiş geniş bir kesim için kuşkusuz önemli bir odak oldu. Bu nedenle Erdoğan ve arkadaşlarının ne kadar "yeni" oldukları, klasik siyasi İslam'la ilgilerinin ölçüsü yaygın biçimde tartışıldı.

Bu bir aylık tartışmaların sonucu ANAR'ın 27-30 Ağustos günlerinde yaptığı kamuoyu araştırmasına şöyle yansıyor ve bir ay öncesine göre ortaya önemli bir fark çıkıyor.

Soru: Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?

Temmuz % Ağustos %
AK Parti30,823,8
DYP4,85,9
ANAP4,24,5
CHP5,84,3
MHP3,84,2
HADEP3,43,4
DSP2,12,8
SP2,92,0
BBP1,81,0
Diğer2,93,6
Kararsız8,413,1
Hiçbiri29,131,5

Umutlar ve AK Parti...
Ak Parti kurulmadan önce, bir "yenilik", bir "umut" arayışı içinde olan ve burada bir ışık yakalamak isteyenlerin yaklaşık dörtte biri, bu partinin kurulmasından sonra aradıkları ışığı görememişlerdir. Oysa normal olan, bunun tersidir: Partinin kurulmasıyla birlikte beklentilere uygun bir hareketin daha da yaygınlaşması, partileşmeden önce bu kadar ilgi gören bir hareketin partiye dönüştükten sonra daha geniş kesimlere yönelmesidir.

Yukardaki tablonun en altında yer alan "en tepkili" kesimi gösteren "üç satır" aynı gücünü korumaktadır. "Diğer", "Kararsız" ve "Hiçbiri"nin toplamı 48,2'ye yükselmiştir.

"Yeni" arayışı güçlendi
ANAR araştırmasına göre, halk gözünde Hükümet'in başarı oranı da önemli bir değişikliğe uğramamıştır. Başarılı bulanların oranı 5,8, başarısız bulanların oranı 74,2'dir.

"Beklenti" ve "umut" kavramlarıyla birlikte "yıpranma" sürecine girmiş olan bir isim de Kemal Derviş'tir. Derviş'in göreve başladığı ilk aylarda, bütün araştırmalarda "başarı grafiği" hep en yüksek noktalarda dolaşmıştır. Ancak son üç ayın ANAR araştırmaları "düzenli" bir iniş göstermektedir.

BaşarılıBaşarısız
Haziran %..... 45.245.0
Temmuz %........42.645.6
Ağustos %..... 37.349.9

Ankara'daki "yıpranma" giderek Kemal Derviş'in üzerine doğru gelmektedir. Durum değişmemekte, sürekli kriz ortamı aynen devam etmektedir. Derviş'in göreve gelişiyle birlikte "beklenti" de en yüksek noktaya çıkmıştır. Son üç ayın rakamlarına bakıldığında, bugün aynı sıcaklığın olmadığını, Derviş'e doğru yönelen bir tepkinin de filizlenmeye başladığını söylemek mümkündür. Ankara, Derviş'i de içine çekmeye başlamıştır.

"Yeni" arayışı bitmediği gibi, daha da güçlenmiştir.

www.superbahis.com


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır