kapat
04.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Telefon mesajları yakalattı


Bayındırlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aban, yüzde 10'luk rüşvet için 'çıkma', yüzde 1'lik komisyon için 'aidat' gibi şifreli terimler kullanmış
Bayındırlık Bakanlığı'nda ihale yolsuzluğuna ilişkin başlatılan Vurgun Operasyonu'nda tutuklanan Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban'ı yaptığı telefon konuşmaları yaktı. Sanıklar telefon konuşmalarında rüşvet pazarlıkları için şifreli sözcükler kullanarak birbirleriyle ve müteahhitlerle anlaşıyorlardı. Uzun süre dinlenen bakanlık telefonlarından defalarca kayda giren Aban ve arkadaşlarının bu iş için bir terminoloji belirledikleri de saptandı. Terminoloji söken polis, rüşveti veren, alan ve iletenlerin tümünü belgeledi.

Yüzleştirmelere rağmen suçlamaları reddeden Aban, kendi konuşmalarını dinleyince "Susma hakkını" kullandı. Bir ara bu ilişkilerden kendisi gibi Müsteşar ve Bakan'ın da haberi olduğunu ima eden sözler de söyleyen Aban daha sonra vazgeçip sadece savcıyla konuştu.

"YÜZDE 7 UCUZ TUĞLA"
Rüşvet ilişkileri için kendilerince bir terminoloji belirleyen Aban ve bürokratlar bu önleme rağmen telefon dinlemelerine takıldılar. İhalenin yüzde 10'unu kapsayan rüşvete "çıkma" ismini veren vurgun sanıkları, alt kademeye dağıtılan yüzde 1'lik komisyonu da "aiadat" ismini verdikleri kaydedildi. Telefon konuşmalarında ihaleyi alacak firmayı, "......... firmasının bu işi çok daha iyi yapacağını düşünüyoruz" diyerek anlattıkları anlaşıldı. Bu şifreyi çözen polis, zaman zaman da "yüzde 7 ile 9"luk fiyat kırımlarının bile "O arkadaşlar yüzde 7 daha ucuz tuğla alıyormuş" gibi sözlerle ima edildiğini belirledi.

'ÇIKMAYI GEREKLİ YERE İLETTİK'
İzmirli bir müteahhitle rüşvet pazarlıklarını açık açık cep telefonuyla da yapan Aban'ın "O arkadaşla gönderdiğiniz çıkmayı gerekli yerlere ilettik" diyerek işin tamamlandığını belirttiği ve ödeme evraklarının durumundan, yapılacak kesintiye kadar herşeyi tek tek anlattığı anlaşıldı. Bu bilgileri derleyen polisler, rüşveti gönderen, ileten ve alanlara kadar her şeyi belgelediler.

POLİS MÜDÜRÜ'NÜN ZİYARETİ
Bu arada sorgulama sırasında sık sık Ankara Emniyet Müdürü Hasan Yücesan'ın ziyaret ettiğini hatta Aban ile özel görüştüğünü öğrenen Ankara DGM Savcısı Cengiz Köksal, şubenin kamera kayıtlarıyla beraber İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'e gitti. Yapılan işin hatalı olduğunu anlatan Köksal, "Böyle soruşturma olmaz ki. Sorgucular müdürün ziyaretini siyasi baskı olarak algılıyor" diyerek tepkisini dile getirdi. Bunun üzerine soruşturmayla ilgili hiçbir baskının söz konusu olamayacağını vurgulayan Yücelen, "Siz işinize bakın. Sonuna kadar gidin" dedi.

BAKANLIKLAR MERCEK ALTINDA
Gözaltındaki son sanıkları da DGM'ye çıkaran polis, şimdi de Savcı Köksal'la beraber İller Bankası'na ilişkin istihbaratları değerlendirmeye başladı. Ellerindeki dosyalar üzerinde teknik incelemeyi tamamlamak üzere olan ekip, Vurgun-2 için de bu genel müdürlüğü seçtiği öğrenildi. Polise, ihbar yağdığını söyleyen yetkililer, bunların tek tek değerlendirildiğini de kaydettiler. Pekçok ilişkiyi bu bilgiler sayesinde çözdüklerini belirten yetkililer, gelen ihbarların çoğunluğunun Bayındırlık, Sağlık ve Çalışma Bakanlığı ihalelerini kapsadığını ifade ettiler.

Ünsal ERGEL

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır