kapat
04.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Saklı cennet


Gökyüzünü yırtarcasına uzanan çam ağaçlarına sahip olan Artvin'in Camili köyü, kendini yeniledi ve doğa turizminin önemli merkezi oldu
Camili köyü, diğer adıyla Macahel... Artvin'in Borçka ilçesinde, Gürcistan sınırında, 2 bin 500 nüfuslu tipik bir Karadeniz köyü. Gökyüzüne boylu boyunca uzanan çam ağaçlarına, muhteşen bir manzaraya sahip olan bu cennet köyün sakinleri, aslında çok zor şartlarda yaşadılar. Birçok Anadolu kasabasında olduğu gibi ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanıyordu. Ta ki 1997 yılında düzenlenen Dünya Çevre Birliği'nin zirvesine kadar... İşte bu zirveden köyün kaderini değiştiren karar çıktı: Türkiye'de 4 merkez koruma altına alınmalı... Ve bu 4 bölgenin kalkınması için 3.3 milyon dolarlık bir ödenek ayrıldı. "Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi" kapsamında, Türkiye'de seçilen 4 pilot bölge de, Antalya Köprülü Kanyon, Kayseri Sultansazlığı, Edirne-İğneliada ve Camili köyü oldu.

GEZGİNLERİN MEKANI OLDU
Ve bu önemli karardan sonra Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) vakit geçirmeden, Camili köyünde çalışmalara başladı. Vakfı İkinci Başkanı ve TEKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Gökyiğit, bölgeye gelerek, bizzat çalışmaları yürüttü. Doğa turizminde önemli bir bölge olma yolunda hızla ilerleyen Camili köyü, şimdi meyvelerini toplamaya başladı. 1998 yılından itibaren bölgeye TEMA ve TEMPO Turizm ortaklaşa turlar düzenledi. Gökyiğit, şu ana kadar yaklaşık 150 gezginin yöreye gelerek hayran kaldığını söyledi.

Kafkas arısı üretiliyor
Artvin Camili Doğal Varlıkları Koruma ve Kırsal Kalkınma Projesi çerçevesinde dünyada önemli sayılan ve üçüncü büyük arı ırkından birisi olan Kafkas arısına yönelik çalışmalar artırıldı. Nihat Gökyiğit'in sponsorluğunda kurulan Macahel A.Ş. köylüye devredildi. Mini bir mikrobiyoloji laboratuvarında bu konuda yetiştirilen köylü kızları çalışmaya başladı. Mikroskoplar altında enjeksiyon sistemiyle Kafkas arıları döllenerek yeni kolonileri oluşturacak ana arılar üretilmeye başlandı.

Kaan ÖZBEK

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır