kapat
04.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.borusanmakina.com
 

Markınızı euroya çevirirken dikkat!


Bazı bankaların markı euroya değiştirmek için dövizi önce TL'ye çevirip, daha sonra satış yaptığı görülüyor. Sabit pariteden yapılması gereken işlemde bazı bankalar yüzde 5'e ulaşan komisyon alıyor!
Avrupa'nın 12 ülkesi gelecek yılın başından itibaren euroyu resmi para birimi olarak kullanmaya başlayacak. Aralarında Almanya'nın da bulunduğu ülkelerin para birimleri tedavülden kalkarken, dünya çapında bir dönüşüm yaşanacak.

Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, tasarruf sahiplerini bilgilendirdi. Açıklamaya göre, bankaların döviz mevduatlarını hiçbir komisyon almadan, sabit pariteden euroya dönüştürmesi gerekiyor. Mark için bu parite 1.95583. Yani tasarruf sahibinin 1 euro alması için 1.95583 mark vermesi gerekecek. Bu durumda yatırımcının parasal değer olarak hiçbir kaybı olmayacak.

Ancak tasarruf sahibi 1 Ocak 2002'den sonra bankaya nakit getirirse, bu paranın taşınması, sigortası gibi unsurlar ortaya çıkacağı için banka komisyon isteyecek. Yatırımcı yılsonuna kadar nakit olarak tuttuğu dövizi mevduat olarak yatırırsa, banka yine komisyonsuz dönüşümü yapacak.

Dönüşüm için henüz vakit olmasına karşılık, tezcanlı bazı tasarruf sahipleri harekete geçti bile. Ancak bu kişilerin dikkat etmesi gereken bir nokta var.

Bazı bankaların mevduat olarak tutulan dövizlerin euroya dönüşümünden "gizli komisyon" aldığı görülüyor. Bu komisyon, dönüşümü sabit pariteden yapmak yerine, markları önce alış kurundan TL'ye çevirip, daha sonra satış kurundan euro satmak yöntemiyle alınıyor.

Örneğin bu yöntemi uygulayan bir bankanın dünkü mark alış kuru 628 bin 111 lira, euro satış kuru 1 milyon 289 bin 985 liraydı. Bu işlemde euronun marka bölünmesiyle bulunan parite 2.0536 ediyor. Yani 1 euro alabilmek için yatırımcının 2.0536 mark vermesi gerekli. Bu işlemde 5 bin markı olan bir yatırımcı, 2 bin 556 euro yerine, 2 bin 434 euro alabiliyor. Bankanın kestiği "gizli komisyon" yüzde 5!

Bu konuda bilinçlenen ve dönüşümü sabit pariteden gerçekleştirenler de var. Ayrıca Merkez Bankası'nın da aksi işlem yapan bankaları uyaracağı belirtiliyor.

HENÜZ VAKİT VAR
Halen 12 ülkenin para birimine sahip tasarruf sahiplerinin yılsonuna kadar vakitleri var. Hatta aksi yönde istekte bulunmadıkları taktirde, hesaplar bankaları tarafından 1 Ocak 2002 'de otomatik olarak euroya çevrilecek. Yatırımcıların, kötü bir sürprizle karşılaşmamaları için bu dönüşü pariteden dönüşüm yerine alış-satış yöntemini baz alarak yapan banaların da uyarılması gerekli!

Bazı paraların dönüşüm kuru
1 euro
1.95583Alman Markı
40.3399Belçika Frangı
6.55957Fransız Frangı
1936.27İtalyan Lireti
2.20371Hollanda Florini
13.7603Avusturya Şilini

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır