kapat
04.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

United colors of Vatikan


Alzheimer'ın pençesindeki Papa 2'nci Jean Paul'ün yerini kim alacak? Siyah Papa mı, Latin mi? Vatikan seçimde zorlanıyor
Sağlığı giderek bozulan Papa 2'nci Jean Paul'ün halefi kim olacak? Son günlerde Vatikan'da bu konu tartışılıyor. Azheimer hastalığıyla boğuşan Papa'nın ölümünden sonra yerini alacak isimler arasında bir Kızılderili, bir Afrikalı bir de çekik gözlü Vietnamlı var. Birbirinden "renkli" adaylar Hıristiyan aleminin yeni lideri olmak için gün sayıyor.

EN GÜÇLÜ 6 ADAY
81 yaşındaki Papa 2'nci Jean Paul 23 yıl önce 455 yıllık bir gelenek yıkarak İtalyan olmayan ilk Papa unvanını kazanmıştı. Bir Polonyalı'nın papa seçilmesiyle şoke olan Hıristiyan alemi şimdi daha büyük bir şoka hazırlanıyor. Çünkü Papa'nın ölümünden sonra Vatikan'ın başına bir Kızılderili, Afrikalı ya da çekik gözlü bir Asyalı gelecek gibi görülüyor.

Yeni Papa, 44 kişilik Kardinaller Konseyi içinden seçilecek. Bu konseyde etkin olan kişiler ilk kez 3'üncü dünya ülkelerinde görev yapan kardinallerden oluşuyor. Konseyde çoğunluk İtalyan kardinallere ait olmasına rağmen, Güney Amerikalı, Asyalı ve Afrikalı kardinallerin papalık şansı çok daha yüksek görünüyor. Papalığa en yakın 6 adayın tamamı farklı ülkelerden ve farklı kültürlerden geliyor.

EN ŞANSLISI KIZILDERİLİ
Renkli adaylar arasında özellikle Kızılderili asıllı Kardinal Dario Castrillon Hoyos'un adı ön plana çıkıyor. Dünyadaki 1 milyar katoliğin yarısının yaşadığı Güney Amerika kıtasından olması da Hoyos'un şansını artırıyor. Hoyos, ilginç kişiliği sayesinde bütün Latin Amerika'nın desteğini arkasında taşıyor. Kolombiya'da Hoyos'un itibari büyük.

Ülke halkı Hoyos'a geceleri evsizlere, fahişelere ve dilencilere kahve taşıdığı için hayran. Hoyos'un bir özelliği daha var, ünlü lider dünyanın en kanlı ve büyük uyuşturucu kartelinin başındaki Pablo Escobar'la görüşmüştü. Bir sütçü kılığına girerek Escobar'ın karşısına çıkan Hoyos, Escobar'la güvenlik güçleri arasındaki pazarlıklarda aracılık yapmıştı.

ÇOK DİNLİ PAPA DA VAR
Vatikan'ın önde gelen isimlerinden Kardinal Karl Lehmann da yeni Papa'nın Güney Amerikalı olmasının kuvvetli bir olasılık olduğunu belirtiyor. Meksikalı Kızılderili Kardinal Norberto Rivera Carrera ve Honduraslı Kardinal Oascar Andres Rodriguez Maradiaga da diğer Güney Amerikalı Papa adayları.

Papalık yarışında Latinler önde giderken onları zorlayan isimler de yok değil. Nijeryalı Kardinal Francis Arinze de bu isimlerin başında geliyor. Arinze bir siyah ve adaylar arasında en dikkat çekici isim. Njierya'nın yoksul bir köyünde doğan ve 15 yaşında kadar çoktanrılı Afrika dinlerine inanan Arinze, 15 yayında girdiği Kilise'de Kardinalliğe kadar yükseldi

KOMÜNİST PAPA DA...
Bir diğer aday ise çekik gözlü Vietnamlı kardinal Francois Xavier Nguyen Van Thuan. Komünistlerin iktidara gelmesinin ardından 13 yıl hapiste kalan ve bütün dünyadaki Hıristiyanlar tarafından "inanç sembolü" olarak görülen Van Thuan Papalık yarışında şanslı görülüyor.

En ilginç papa adaylarından biri de Fidel Castro'nun ülkesi Küba'da hıristiyanlığı yaymaya çalışan Kübalı kardinal Jaime Lucas Ortega Y Alamino. Van Thuan gibi çalışma kamplarında yıllarını geçiren Alamino, Küba'da kiliselerin ve Katolik okullarının açılmasını sağlamasıyla ünlü.

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır