kapat
04.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Rum pasaportuna hücum!..


Rum pasaportu alan Kıbrıslı Türkler'in sayısında patlama... Bu yılın ilk 8 ayında 817 Kıbrıslı Türk, Rum pasaportu aldı. Nedeni ise ekonomik kriz ve Rumlar'ın AB'ye Türkiye'den önce girmesi
Kıbrıs Rum pasaportu alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Rum makamlar, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Avrupa Birliği'ne alınacağının telaffuz edildiği 1999 yılından bu yana Rum tarafına rekor başvuru yapıldığını belirtti. Dün bir basın toplantısı düzenleyen Rum Pasaport Dairesi Müdürü Kostas Pilavas, 2001 yılının ilk 8 ayında Rum pasaportu alan Kıbrıslı Türkler'in sayısının 817'ye ulaştığını ifade etti. Bu rakam, 2000 yılında Rum pasaportu alan Kıbrıslı Türk sayısının yaklaşık iki katı. 2000 yılı boyunca 450, 1999 yılında da 350 Kıbrıslı Türk, çifte vatandaş olmuştu.

Rum makamlar, geçtiğimiz Mayıs ayında da benzer bir basın toplantısı düzenleyerek, 2001 yılının ilk 5 ayında başvuranların sayısını açıklamıştı. Mayıs ayı rakamlarına göre, 250 Kıbrıslı Türk, Rum pasaportu aldı. Ancak aradan geçen 3 ay içinde pasaport talebi arttı. Ve 567 Kıbrıslı Türk'e daha pasaport çıkartıldı.

"BAŞVURU SAYISI YIL SONUNA DOĞU 1000'İ BULUR"
Pasaport alanların sayısının her yıl yüzde 10 ile 15 arasında arttığını belirten Pilavas, "Bu sayının yıl sonuna kadar 2 katına çıkacağını düşünüyoruz" diye konuştu. En iyimser tahminle, yıl sonunda başvuranların sayısının 1000 olacağı düşünülüyor. Kıbrıslı Türkler'in Rum pasaportuna hücum etmesinin 3 nedeni olduğu belirtiliyor. İlki, Rumlar'ın AB üyelik müzakerelerini tamamlamak üzere olması. İkincisi, Türkiye'nin Rum kesiminden çok sonra AB'ye girecek olması. Üçüncüsü, Türkiye ve KKTC'deki ekonomik kriz... Rekor talep karşısında şaşırdıklarını belirten Pilavas, "Her Kıbrıslı Türk'ün pasaport almasını engellemek için sıkı önlemler uyguluyoruz. Çünkü kuzeyde, Kıbrıslı Türkler'e yardımcı olacak biri olursa, Rum pasaportu alanların sayısında patlama olur" dedi.

Güney Kıbrıs Yabancılar Daire Başkanı Yorgo Theodorou da Rum pasaportunun nasıl ve kimlere verildiğini şöyle anlattı: Pasaportu sadece Kıbrıs Türk kökenli olduklarını kanıtlayanlara veriyoruz. Genelde ABD ve AB ülkelerindeki Rum konsolosluklarına yapılan başvurular gizli tutuluyor. Önce, başvuran kişinin doğduğu hastanenin kayıtlarını inceliyoruz. Başvuran kişinin aile kayıtları incelendikten sonra Rum kesimi makamları, onay verirse pasaportu çıkartıyoruz....

"KKTC PASAPORTUNA DA TÜRKİYE'DEN TALEP VAR"
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise pasaport tartışmasının yeniden alevlendirilmesinin bir Rum oyunu olduğunu açıkladı. Kıbrıslı Türkler'in Rum pasaportu almalarını engellemek için bir önlem düşünmediğini belirten Denktaş, "Bazı Türkler Rum pasaportu alıyorsa, bu Rumlar'ın uyguladığı insanlık dışı seyahat ambargosuyla ilgilidir" diyerek rekor başvuruyu "üstü kapalı" onayladı.

Kıbrıs Rum Kesimi'nde üst düzey makamlarda dolaşan bir iddiaya göre de Türkiye'den KKTC pasaportu almak için Kıbrıs Türk hükümetine yapılan başvurular arttı. Bu kişilerin "KKTC, Avrupa Birliği'ne Türkiye'den daha çabuk girecek" diye düşündüğü ve bu nedenle AB pasaportuna kavuşmak için şimdiden KKTC'ye başvurduğu belirtiliyor.

Kıbrıs Rum Kesimi
Nüfus: 758 bin 363
Milli Gelir: 8.7 milyar dolar
Kişi Başına Yıllık Milli Gelir: 13 bin dolar
Enflasyon: Yüzde 2.9
Resmi İşsizlik Oranı: Yüzde 2.7
İthalat: 1.2 milyar dolar
İhracat: 3.8 milyar dolar
Turizm Geliri: 1.89 milyar dolar
Cari İşlem Açığı: 152 milyon dolar
Döviz Rezervleri: 4.2 milyar dolar

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Nüfus: 200 bin
Milli Gelir: 767 milyon dolar
Kişi Başına Yıllık Milli Gelir: 4 bin dolar
Enflasyon: Yüzde 55.3
Resmi İşsizlik Oranı: Yüzde 1.1
İthalat: 330 milyon dolar
İhracat: 71 milyon dolar
Turizm Geliri: 180 milyon dolar
Cari İşlem Açığı: 10.5 milyon dolar
Döviz Rezervleri: 406 milyon dolar

Stelyo BERBERAKİS

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır