kapat
15.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )

Lira anayurdunda azınlıkta

Döviz yine yaptı yapacağını. Geçen haftadan beri süren dolardaki yükseliş bugün açılacak vadeli döviz piyasasının arifesinde birden alevlendi. Doların 1.5 milyona doğru tırmanması bütün piyasaları tedirgin etti, Hazine faizi sıçradı.

Hazine'nin dünkü üç aylık ihalede sattığı bononun aylık faizi yüzde 6.2'ye denk geliyor. Buna karşılık doların iki haftada yaptığı prim yüzde 10 olarak gerçekleşti.

* TL % 49, döviz % 51- Devalüasyonla mali sistemin ve halkın dövize yönelmesi, dalgalı kur sistemi içinde bir türlü yükselişi durdurulamayan doların cazibesi, Türkiye Hazinesi'nin bile dövizle borçlanması sonunda beklenen etkiyi yaptı. Türk Lirası anavatanında resmen azınlığa düştü. Bankalar Birliği verilerine göre, 27 Temmuz itibariyle Türkiye'deki toplam parasal büyüklük içinde Türk Lirası'nın payı ilk kez yüzde 50'nin altına inerek yüzde 49'a düştü. Döviz tevdiat hesaplarının (DTH) payı da ilk kez yüzde 51'e yükseldi.

* Dolar müdahale istiyor- Ortaya çıkan bu tablo, dolarizasyonun olanca hızıyla devam ettiğini gösteriyor.

Daha bir ay önce yüzde 49 olan yabancı para oranının iki puan birden payını yükselterek çoğunluğa geçmesi TL'ye güvenin giderek azaldığının bir kanıtı. Bu tablo aynı zamanda faiz düzeylerini olumsuz etkiliyor. Hazine'yi yerli para ile borçlanma yönünden sıkıştırıyor.

Dolarizasyonun hızlanması böyle süremez. Sürerse ortada TL kalmayacak, piyasaların stresi iyice artacak. Ne döviz kurunun önü alınabilecek ne de faizlerin.

Anlaşılan dolar hem spot piyasada hem de bugün açılacak olan vadeli piyasada etkili bir müdahale istiyor. Yoksa azmaya devam edecek.

* Sonuç- "Cennetin olmadığı her yer, cehennemdir" İngiliz Atasözü

www.sigortam.net


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır