kapat
15.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Çin devine şartlı izin


Genelkurmay Başkanlığı, Çin'in Ukrayna'dan satın aldığı Varyag adlı dev geminin Boğazlar'dan geçişine itirazını kaldırdı, ancak şartlı izin verdi.
Genelkurmay, geminin geçişi için bir dizi tedbir alınmasını istedi ve "mümkün olduğunca azaltılmış risk dahilinde" geçebileceğini bildirdi. Genelkurmay'ın sürpriz bir şekilde karar değiştirmesi, Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu'nun tepkisine yol açtı. Mirzaoğlu, "Genelkurmay'ın daha önceki görüşleriyle tezat teşkil edecek şekilde rapor hazırlanmasındaki çelişki anlaşılamamıştır" dedi. Mirzaoğlu, Genelkurmay'ın "azaltılmış risk" oranının "numerik olarak" belirtilmesini talep etti.

ECEVİT TALİMAT VERDİ
Genelkurmay'ın sunduğu teknik bilgi notu ile Dışişleri Bakanlığı'nın diplomatik gerekçelerini değerlendiren Başbakan Bülent Ecevit, Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu'na geçiş yasağının yeniden değerlendirilmesi için talimat verdi.

Ecevit'in talimatına dayanak oluşturan Genelkurmay'ın 3 Ağustos tarihli bilgi notunda, Varyag'ın henüz inşaası tamamlanmadığı için askeri gemi statüsünde olmadığı belirtilerek, bu nedenle Boğazlar'dan geçişinin Montrö Sözleşmesi hükümleri içerisinde değerlendirilemeyeceği belirtildi. Yazıda Varyag'ın benzeri olan Kuznetsov adlı geminin 2 Aralık 1991 tarihinde İstanbul Boğazı'ndan geçiş yaptığına dikkat çekildi.

MİRZAOĞLU KARARA KIZDI
Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı Mirzaoğlu, Ecevit'e sunulan bilgi notunun Genelkurmay'ın görev alanına girmeyen hususları kapsadığını ve Denizcilik Müsteşarlığının konunun dışında tutulmak istendiğini kaydetti. Mirzaoğlu, makinesiz ve dümensiz bir platform olan Varyag'ın Kuznetsov ile teknik olarak eş değer sayılamayacağını belirtti.

Genelkurmay ile Dışişleri Bakanlığı'nın girişimlerine Varyag'ı Ukrayna'dan getirecek olan firmanın Türkiye temsilcisi de katıldı. Firma yetkilileri, 1992'de United States adlı 302 metrelik geminin Boğazlar'dan geçişini örnek gösterdiler.

Fatma Sibel YÜKSEK

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır