kapat
15.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

7 kritik düzenleme liderler zirvesinde


Koalisyon ortakları, ekonomik ve idari yapıda köklü değişiklikler yapmak üzere harekete geçiyor.
Koalisyonu oluşturan üç partinin liderleri, Eylül ayının ilk haftasında biraraya gelerek 7 kritik düzenlemeyi tartışmaya açıyor. Ortaklar, yoğun gündem üzerinde uzlaşma sağlarsa, Meclis 17 Eylül'de olağanüstü toplantıya çağrılacak.

Gündemin ilk maddesi, ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın tartışmaya açtığı Anayasa'nın 38 maddesinde değişiklik paketi olacak. Bu konudaki görüş ayrılıkları giderilirse, bakanlık sayısının azaltılması ve ekonomi yönetiminde yeni modele geçilmesi yönündeki çalışmalar ele alınacak.

ZİRVENİN GÜNDEMİ
Koalisyon ortaklarının zirvede karara bağlamayı planladıkları 7 gündem maddesi şöyle:

AB PAKETİ
Öncelikli gündem, TBMM'de temsil edilen tüm partilerin üzerinde uzlaştığı 38 maddelik Anayasa değişikliği paketini öncelikli olarak Meclis'ten geçirmek. Bu paketteki 12 madde, AB süreciyle ilgili. AB ile ilişkilerden sorumlu Mesut Yılmaz, 12 Kasım'da açıklanacak Türkiye'ye ilişkin AB'nin ilerleme raporundan önce bu değişikliklerin çıkarılmasında ısrarlı.

ANAP'IN ŞARTI Koalisyon protokolünde bir yıl içinde çıkarılması vaad edildiği halde gerçekleştirilemeyen Yerel Yönetimler Reformu'nun yılbaşından önce çıkarılması isteniyor. ANAP, bu yasa yıl sonuna kadar çıkarılmazsa diğer yasalarla karşı misilleme yapacak.

İHALE YASASI
Ortaklar arasında görüş ayrılıklarına yol açan İhale Yasa Tasarısı da zirvedeki kritik konulardan birisi. İhalede nihai karar için "bakan oluru"nu şart olarak öne süren MHP ile diğer iki ortak arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesine çalışılacak.

ŞEFFAFLIK Kamu harcamalarında şeffaflığı sağlayacak Borçlanma Yasa Tasarısı gündemdeki bir diğer konu.

EK BÜTÇE BİTİYOR
Yeni Bütçe Yasa Tasarısı da zirvede görüşülecek. Hazine'nin tüm borçlanmaları yeni tasarıda yer alacak, çok olağanüstü şartlar yaşanmadıkça ek bütçe bu uygulamayla tarihe karışacak.

PARTİ KAPATMA
Parti kapatmayı zorlaştıracak, parti içi demokratik kurulların daha iyi işlemesini sağlayacak tedbirleri içeren Siyasi Partiler Yasasında değişiklik çalışmaları görüşülecek.

SEÇİM YASASI Tercih sistemi, seçim barajı gibi kritik önerilerin yer aldığı Seçim Yasasında değişiklik çalışması gündeme gelecek.

Şamil TAYYAR

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır