kapat
15.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Tayyip riski göze aldı


Tayyip Erdoğan'ın Ak Parti'nin kurucuları arasında yer alması, partinin kurulduğu gün kapatmaya kadar varabilecek bir risk yarattı.
Türkiye'yi daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde savunan Prof. Dr. Bakır Çağlar, Erdoğan'ın hukuki durumu nedeniyle Ak Parti'nin hukuken kurulmuş sayılmayacağını ve "yok" hükmünde olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi, TCK'nın 312/2. maddesinden aldığı ceza Şartlı Tahliye Yasası ile ertelenen Hasan Celal Güzel'in parti üyesi olabileceğine karar vermişti. Aynı maddeden cezalı olan Erdoğan, bu karara dayanarak partinin kurucusu üyesi oldu. Ancak, Anayasa'nın 76'ncı maddesi ile Milletvekili Seçim Kanunu'nun 11. maddesi "affa uğramış olsalar bile TCK'nın 312/2. maddesinden ceza alanların milletvekili seçilemeyeceklerini" düzenliyor. Siyasi Partiler Yasası'nın 8'inci maddesi de "milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olamayanların parti kurucusu olamayacaklarını" düzenliyor.

Hukukçular bu durumda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Ak Parti'ye Erdoğan'ı kurucu üyelikten çıkarmak için ihtarda bulunacağını, ya da ihtarda bulunulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını kaydederek; partinin ihtarın gereğini yerine getirmediği takdirde "kapatma" yaptırımı ile karşılacağını öne sürdüler.

Hukukçuların SABAH'a yaptığı değerlendirmeler şöyle:

KAPATMA TEHLİKESİ
Prof. Dr. Bakır Çağlar: Bugünkü Anayasal ve yasal mevzuata göre Erdoğan'ın politika yapma yasağının sürdüğü kanatindeyim. Bence bu yasağa aykırı hareket etmenin yaptırımı "kapatma"dır. Yasalara aykırı parti kurulamaz. Ak Parti hükmi şahıs (tüzel kişilik) olarak yok hükmündedir. Bu mevzuat tartışılabilir ama, mevcut pozitif hukuka göre bu parti kurulmamıştır, yok sayılır. Bunun tespit edilmesi lazım.

Prof. Dr. Süheyl Batum: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yüzde yüz, Ak Parti'ye Erdoğan'ı kurucu üyelikten çıkarması için ihtarda bulunacaktır. Bunu kendisi yapabileceği gibi böyle bir ihtarda bulunulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaktır. Parti ihtarın gereğini yerine getirmezse hakkında kapatma davası açılacaktır. Erdoğan'ın 312/2. maddeden aldığı ceza adli sicilden silinme süresi dolduktan sonra silinse bile, milletvekili olup olamayacağı da bence tartışmalı. Bu durumda emsal niteliğinde olacak kararı Yüksek Seçim Kurulu verecektir.

MAHKEME İNCELER
Prof. Dr. Zafer Üskül: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın, Tayyip Erdoğan'ın kurucu üyelikten çıkarılması için partiye ihtarda bulunması gerektiğini ve Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını düşünüyorum. Tayyip Erdoğan'ın durumu Hasan Celal Güzel'den farklı olabilir. Her halükarda tek tek incelenmesi gereken bu konulurdaki kararı Anayasa Mahkemesi'nin vermesi uygun olacaktır.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır