kapat
15.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ak Parti de kuruldu


Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kurucuları arasında yer alan Erdoğan, "Voltaire'in izindeyiz" dedi
Tayyip Erdoğan'ın önderliğindeki yenilikçiler kısa adı Ak Parti olan Adalet ve Kalkınma Partisi'ni dün kurdular. Partinin amblemi Türkiye'de 7 bölgeyi temsilen 7 ışık saçan "ampul", sloganı ise "Karanlığa kapalı aydınlığa açık" olarak açıklandı.

Ak Partililer, dün Bilkent Otel'de düzenlenen törenle, partiyi kamuoyuna tanıttılar. Eski FP'liler ile yenilerin de katıldığı tören, Vangelis'in "Cennetin Fethi" anlamına gelen "Conquest of Paradise" parçası ile açıldı ve tören boyunca aynı parça çalındı. Yenilikçilerin, eski Barış Partisi Genel Başkanı Ali Haydar Veziroğlu'nun her törende mutlaka çaldırdığı bu parçayı seçmesi dikkat çekti. Toplantıdan dikkat çeken bir başka görüntü ise, salonda sadece Atatürk posteri ve Türk bayrağının asılması, törenin Atatürk ve bütün yol göstericiler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla açılması oldu. Partinin adı, amblemi, kurucuları ve programının tanıtımını Radyo Mydonesse'da çalışan iki profesyonel sunucu yaptı. Tanıtım sırasında Erdoğan ve Bülent Arınç başta olmak üzere partiler gözyaşlarını tutamadı.

CUMHURİYETE BAĞLI
Tören süresince dini hiçbir söylem ve motif kullanılmazken, parti programında da Cumhuriyet ilkelerine bağlılık vurgulandı. "Ak Partinin ilk ilkesini, ulusal bütünlüğümüz ve cumhuriyetimizin bölünmez yasasının teminatı olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası belirliyor" denildi. Programda demokrasi ve uzlaşmacılık vurgulandı, laiklik ilkesi "demokrasinin teminatı" olarak gösterildi, "Ak Parti, laikliği her türlü dini inanç karşısında devletin tarafsızlığı olarak görür. Laiklik, bireyi değil, devleti sınırlayan bir anlayıştır. Ayrıca, laiklik toplumsal barışın temel ilkesidir. Özgür ve sorgulayıcı bir eğitimden yanadır. Dini eğitimi kişilerin kendi isteklerine bırakır. Eğitimde özelleştirmeden yanadır" görüşü savunuldu.

KILAVUZU VOLTAİRE
Ak Parti'nin liderliğin bilincinde olduğu ancak, partiyi liderlik sultasına dönüştürmeyen bir yapı ile siyasi hayata atıldığı da kaydedildi, "Ak Parti'nin lideri demokrat ve interaktiftir" denildi. Partinin tanıtımından sonra Tayyip Erdoğan ayakta alkışlarla kürsüye geldi ve ilk konuşmasını yaptı. Erdoğan, duygusal sözlerle konuşmasına başladı. "Kader gerek şahsıma, gerekse burada bulunan arkadaşlarıma olağanüstü mutluluklar armağan etti. Şüphesiz hayat arkadaşlarımızla tanışmamız, evliliklerimiz, çocuklarımız, dünyanın en güzel kenti İstanbul'a belediye başkanı seçilişimiz, hizmetlerimiz nedeniyle aldığımız ödüller, iltifatlar... Burada idrak ettiğimiz güzel an, gurur ve mutluluk sayfalarının sonucudur."

Erdoğan, partilerinin kişi ve kişilikleri hedef alan polemiklerin karşısında olacağını belirterek, Voltaire'in "Sizin görüşlerinize katılmıyorum, ancak bu görüşlerimizi rahatça ifade etmeniz için canımı feda etmeye hazırım" sözünü düstur edindiklerini ifade etti.

MAL BEYANI ZORUNLU
Malvarlığıyla ilgili haberlere de yanıt veren Erdoğan, partide tüm yöneticilerin mal bildiriminde bulunacağını vurguladı. Hiç kimsenin yönlendirmesiyle hareket etmeyeceklerini, her şeyin bir zamanı olduğunu anlatan Erdoğan, "Tayyip Erdoğan ve arkadaşları dilsiz değildir. Kamuoyuna söyleyecekleri çok şey vardır" diye konuştu. Erdoğan, sözlerini bundan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını iddia ederek tamamladı. Erdoğan, bir gazetecinin "üzerinde 7 ışık çizgisi bulunan ampulun kaç watt olduğunu" sorması üzerine sinirlendi. Erdoğan, "Bugün espriden uzak, biraz ciddi olunması gereken bir gündür. İnanıyorum ki, Türkiye'nin aydınlanması için en yüksek watt hangisi ise ona ihtiyacımız var" dedi.

RENKLİ KADRO
AK Parti'nin kurucuları arasında 4'ü türbanlı 13 kadın, 9 profesör, 1 sinema oyuncusu, 1 şarkıcı ve 2 boksör bulunuyor. Tanıtım törenine FP'nin kapatılmasıyla siyasetten yasaklanan Bekir Sobacı ve RP'nin kapatılması ile siyasetten yasaklanan Şükrü Karatepe de katıldı.

Siyasette altıncı Özal
AK partideki sürpriz kurucular arasında Yusuf Bozkurt Özal'ın oğlu İbrahim Özal da yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik bölümü mezunu, 35 yaşındaki işadamı Özal, SABAH'a şunları söyledi, Özal felsefesini babası ve amcasının kaldığı yerden sürdüreceğini söyledi. İbrahim Özal, aileden siyasete atılan altıncı isim oldu. Korkut ve Turgut Özal kardeşlerin ardından en küçük kardeş Yusuf Özal siyasete atılmış, bir ara Turgut Özal'ın eşi Semra Özal da ANAP İl Başkanlığı'na seçilmişti. Son seçimde ise ikinci kuşak Özal'lardan Ahmet Özal Malatya'dan bağımsız milletvekili seçildi.

Kumral'ın şarkısı değişti
Bir dönem "Aşkın gözü kördür derler" şarkısıyla ünlenen Yasemin Kumral da yeni partinin kurucularından. Kumral, neden bu partiyi tercih ettiğini, "Mevlana yeni bir şeyler söylemek lazım der ya... Artık yeni birşeyler söylemek gerektiğine inanıyorum" sözleriyle açıkladı. Kumral, "Aşkın Gözü Kördür, derler" şarkısının hatırlatılması üzerine de "Vatan aşkının gözü kördür. Hayatımda vatan aşkının yeri bambaşka. İnşallah güzel şeyler yapacağız" dedi.

Oyuncu Tamer Yiğit de kurucu
Kurucular arasında yer alan eski sinema sanatçısı Tamer Yiğit de bulunuyor. Yiğit, SABAH'A Ak Parti tercihi için şunları söyledi: "Türkiye'nin büyük bir değişime ihtiyacı var. Bu değişimi gerçekleştirecek olan parti Ak Parti'dir."

Kamacı ünlü sakalını kesti
Ünlü boksör Cemal Kamacı da sakalını kesip Ak Parti'nin kurucusu oldu. Boks Federasyonu Başkanı Caner Doğaneli de kurucular arasında. Doğaneli "Memlekete ve spora katkım olursa ne mutlu" dedi.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır