kapat
15.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Baskın yanlışlıkla oldu


Nisan ayında yaklaşık 12 saat süreyle Swissotel'i işgal eden Muhammed Emin Tokcan ve arkadaşları otele havaalanına giderken yanlışlıkla girdiklerini iddia ettiler
İstanbul'daki Swissotel'i, Nisan ayında işgal ederek içerideki müşterileri yaklaşık 12 saat süreyle rehin tutan Muhammed Emin Tokcan ile birlikte 12 sanığın yargılanmasına, İstanbul 5 No'lu DGM'de bugün başlandı. Duruşmaya tutuklu sanıklar Muhammed Emin Tokcan, Emin Taş, Ali Tokcan, Hayri Kadı, Yüksel Özdemir, Yalçın Şahin, Bahri Demir, Atilla Kıvık, Bünyamin Kıvık, Hayati Ak, Mehmet Yapıcı, Serdal Seferoğlu ve Ramazan Karabulut getirildi. Duruşmada, sanıkların kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından sorgularına geçildi.

İstanbul 5 No'lu DGM'deki duruşmada sorgusu yapılan tutuklu sanık Muhammet Emin Tokcan, Türkiye'de eylem planlamadıklarını savunarak Swissotel'e bir yanlışlık sonucu girdiklerini savundu. Suçu kabul etmediğini söyleyen Tokcan, Kuzey Kafkasya kökenli Türk vatandaşları olduklarını, Ruslar tarafından göç etmek zorunda bırakıldıklarını ve bunun üzerine Türkiye'ye kabul edildiklerini anlattı. Tokcan, "Biz ne yapıyorsak vatanımız için yapıyoruz. Tıpkı tarihte Türklerin bizim, bizim de Türkler için mücadele ettiğimiz gibi" dedi.

OTEL YOL ÜZERİ Mİ?
Tokcan, mahkemeki ifadesini şöyle sürdürdü: "Bizleri çete şablonu içine sokmak isteyen bazı basın mensupları var. Biz bunu kabul etmiyoruz. Rus lobisi tarafından legal çalışmamız Türkiye'de engellendi." Çalışmalarının engellenmesi üzerine Kafkasya'ya gitmek üzere harekete geçtiklerini ileri süren Tokcan, Rus Gizli Servisi tarafından takip edildiklerini ve kendisine de iki kez bu servis tarafından suikast girişiminde bulunulduğunu iddia etti. Türk emniyeti ve istihbaratından kendilerine zarar gelmeyeceğini düşündüklerini belirten Tokcan, iki araba ile yurtdışına çıkmak üzere hareket ettiklerinde takip edildiklerini fark ettiklerini söyledi. Swissotel'e Kafkas kökenli bazı Rus misafirlerle görüşmek üzere geldiklerini öne süren Tokcan'a Mahkeme Başkanı, "Neden bu otele geldiniz? Otel sizin yolunuzun üzerinde değil" şeklinde bir soru yöneltti. Tokcan, İstanbul-Edirne üzerinden yurtdışına çıkmak için hareket ettiklerinde İstanbul'a geldiklerini, misafirlerle buluşmak üzere otele uğradıklarını savunarak, otel kapısında birkaç sivil şahsın kendilerini durdurduğunu ve kimlik sorduğunu söyledi. Kendilerini durduran kişilerin ellerini bellerine atınca, Rus ajanı sandıklarını ileri süren Tokcan, oteldeki hiç kimseye zarar vermediklerini ve önlerini görebilmek için bir süre burada kalmaya karar verdiklerini söyledi.

İSTEMEYEREK YAPTIK
Tokcan ifadesinde daha sonra şunları söyledi: "Eylem bu nedenlerle yanlışlıkla oldu, kendimizi savunduk. Otel basma düşüncemiz yoktu. Biz Türkiye'yi zor duruma düşürecek bir davranışı aklımızdan bile geçiremeyiz. Mücadelemizin yerinin Türkiye olmadığını biliyoruz. Zaten öyle olsaydı, akşam girip sabah çıkmazdık. Biz çetecilikle suçlanıyoruz ancak çeteci olmayacak kadar büyük vasıflara sahibiz. Biz, Avrasya feribotunun kaçırılması eyleminde de 3-4 gün sonra rahmetli Dudayev'in 'İnin artık' demesi üzerine gemiden indik" Mahkeme Başkanı, sanık Tokcan'a, "İstemeyerek mi yaptınız?" şeklinde soru yöneltti. Tokcan da "İstemeyerek yaptık" yanıtı verdi.

26'ŞAR YIL İSTENİYOR
Rusya'yı protesto amacıyla 22 Nisan 2001 tarihinde Swissotel'i işgal eden eylemcilerin, Kartal Özel Tip Cezaevi'nden getirilişi sırasında ve İstanbul DGM çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Soruşturmayı yürüten İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Muzaffer Yalçın tarafından hazırlanan 10 sayfalık iddianameye göre, sanıklardan Muhammed Emin Tokcan ve Emin Taş için 14 yıl 6 ay ile 26'şar yıl arasında ağır hapis cezası isteniyor.

NECDET ÇOKAN - YUSUF DEMİR - MUSTAFA KAYA

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır