kapat
15.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Üç büyüklere markaj


Futbol Federasyonu, Hakan Bayraktar, Ümit Karan, İlhan ve Tümer'in transfer bedellerinin farklı bildirilmesi durumunda kulüplere küme düşme cezası verilebileceği uyarısında bulundu
Futbolun transfer piyasasında dönen para bu sezon maziyi aratıyor. Bir yıl önce 5 milyon dolardan kapıyı açan kulüpler, bu sezon biraz da FIFA'nın bonservis ücretini kaldıracağını açıklamasıyla büyük indirim yapmak zorunda kaldılar. Yine de ekonomik krizin bunalttığı Türkiye'de futbolda dönen 1-1.5 milyon dolarlık bonservis ücretleri hala önemli rakamlar.

Her transfer döneminde konuşulan, manşetlere çıkan müthiş ücretler, kağıt üzerinde kuşa dönüyor. Futbol Federasyonu'na bildirilen rakamlar üzerinden ödenen vergiler de öyle... Ancak artık Futbol Federasyonu müthiş denetim yetkileriyle donanıyor. Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy da, yeni sezonda kuralları harfiyen uygulayacaklarını söyleyerek kulüplere adeta gözdağı veriyor.

AĞIR CEZA GELİYOR
Futbol piyasasındaki transfer rakamlarını kamuoyunun çok yakından takip ettiğini belirten Ulusoy, "Zaman zaman bize bildirilen rakamlar ile yöneticilerin ağzından medyaya yansıyan bedeller arasında uçurumlar oluyor. Bu yıldan itibaren bu tür çelişkiler olmayacak. Çünkü UEFA kararlarına göre artık kulüplerin mali durumları, defterleri federasyonlar tarafından incelenecek. Eğer bu incelemeler sırasında farklılık görürsek en ağır cezayı vereceğiz" dedi.

UEFA'nın Ağustos 2002'de üye 51 federasyonda ulusal boyutta başlatacağı uygulamalarda 2003-2004 sezonu için lisanslar Haziran 2003'te verilecek. Lisans almak için stadyumdan altyapıya, idari yapılanmadan finans durumuna kadar birçok kritere uymak gerekecek. Bunların uyulup uyulmadığını da ulusal federasyonlar denetleyecek. Bunun için de kulüplerin defterleri yakından kontrol edilecek. UEFA'nın hazırladığı yeni yönetmelik, federasyonlara kriterlere uymayan kulüplere lisansının iptaline kadar giden cezalar verme yetkisi tanıyor.

'MARSİLYA'YA DÖNERLER
Federasyon Başkanı Haluk Ulusoy, Hakan Bayraktar, Ümit Karan, İlhan ve Tümer gibi yıldız futbolcuların transferlerde kulüplerine ödenen rakamların farklı bildirimi durumunda kimseye ayrıcalık tanınmayacağını söyledi. Ulusoy şöyle devam etti: "Hem kulüplere hem de futbolculara ne kadar ödeme yapıldığını gayet iyi biliyoruz. Bizim bildiğimiz ve kamuoyuna da yansıyan bu trilyonluk rakamlardan farklı bir bildirimde bulunulması halinde yönetmeliğin bize verdiği en ağır cezayı uygulayacağız. İşte Fransa'da dönemin en büyük takımı şampiyon Marsilya nasıl küme düşürüldüyse bizde gerekirse aynısını yaparız."

Ümit Karan için Galatasaray Gençlerbirliği'ne 1 milyon dolar, Hakan Bayraktar için Fenerbahçe Gaziantepspor'a 1.5 milyon dolar ve İlhan ile Tümer için de Beşiktaş Samsunspor'a 2 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.

FRANSA AFFETMİYOR

Borcu olan küme düşüyor
Fransa Futbol Federasyonu, suç işleyen kulüplerin gözünün yaşına bakmıyor. İşte birkaç örnek:

1994'te Marsilya, 1992-93 sezonundaki Valenciennes maçında şike yaptığı gerekçesiyle ikinci lige düşürüldü. Bir sezon sonra ikinci ligde şampiyon olmasına rağmen "Cezanız sürüyor" dendi ve birinci lige alınmadı. Ancak bir dahaki şampiyonluğunda terfi edebildi. Marsilya'dan bir, Valenciennes'den iki oyuncu futboldan men cezası aldı. Dönemin kulüp başkanı Bernard Tapie de suçlu bulundu ve 1997 yılında altı ay hapse mahkum oldu.

Marsilya benzer bir tehlikeyi Haziran'da yaşadı. 35 milyon dolar borcu olduğu gerekçesiyle küme düşürülmesi gündeme gelen Marsilya, garantileri bulunca kümede kaldı. Öte yandan ikinci lige düşen Toulouse ise mali yetersizlik ve ağır borç yükü sebebiyle üçüncü lige düştü.

Maliye peşinde
Her podyuma çıktığında olay yaratan, hatta çıkmadığında bile olay olan manken Deniz Akkaya'nın kazancı Maliye tarafından mercek altına alındı. Vergi memurları şimdi mankenlik, fotomodellik, DJ'lik yapan, reklam filmlerinde rol alan ve her fırsatta "En çok kazanan mankenim" açıklaması yapmaktan çekinmeyen Akkaya'nın defterlerini inceliyor.

Vergi rekortmenleri arasında isminin yer almaması üzerine harekete geçen Maliye, ünlü mankenin yıl boyunca aldığı işlerin faturalarını takibe alırken, Deniz Akkaya da ortalarda eskisi kadar sık görünüp dikkatleri üzerine çekmemeye çalışıyor.

Esin ÖVET - Tayfun BAYINDIR

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır