kapat
15.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Özelleştirmeden önce Telekom'u yenileyeceğiz


Ulaştırma Bakanı Vural, Türk Telekom'un özelleştirilmesinin doğru olduğunu, ancak teknolojik yapılanma, hızlı karar alma ve maliyeti azaltma konularında operasyon gerektiğini söyledi
Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, IMF ile ilişkilerde ciddi sıkıntı yaratan Telekom özelleştirmesi başta olmak üzere bakanlığındaki yeniden yapılanma sürecini SABAH'a değerlendirdi. Vural, şu mesajları verdi:

* Telekom, tekel niteliğini kaybedeceği 2003 yılı sonu itibariyle rekabete hazır olmalı. Bir yeniden yapılanma süreci geçmeli. Aslında, tekelin sona ermesi ve rekabet bir anlamda Telekom için bir tehdit özelliğini de taşıyor. Yeni döneme hazırlıklı girilmeli. Bunun için iyi kullanılması gereken 1.5 yıllık süre var. Telekom, daha az maliyetle daha kaliteli ve daha çeşitli hizmet verebilmeli.

* Telekom'un özelleştirilmesi, bu hedefe gidilmesi doğrudur. Ancak gerek teknolojik yeniden yapılanma, gerek hızlı karar alma gerekse maliyeti azaltma yönüyle Telekom'un yeniden yapılandırılmasını öngörüyoruz.

* Telekom'u sadece bir varlık satışı olarak görmemek gerek. Telekom'un bir piyasa değeri olmasında, kriterlerin yeniden belirlenmesinde fayda var. Telekom'un şu kadar milyar dolar değeri var, demek yetmiyor. Bu kadar milyar doların piyasa şartlarında getirdiği sonuçlar önemli. Bu nedenle Telekom'un değerini arttıracak hizmetlere ve yeniden yapılanmaya ihtiyaç var.

* Telekom'un GSM şirketi Aycell'in tanıtımı 22 Ağustos'ta yapılacak. Telekom'un önemli bir altyapısı var ama gerek GSM ile gerek internet ile rekabete açık olduğunu, bu altyapıyı kullanabildiğini göstermesi gerekiyor.

* Ara bağlantı sözleşmelerinin düzenlenmesi konusu Telekomünikasyon Kurumu'nun yetkisinde. Özerk kurumların görev alanlarına müdahale etmeden, bir sonuç alınmasını umuyoruz.

* Telekom'un bir bakır kablo üzerinden internet, telefon ve tv hizmetlerini aynı anda verebilmesi lazım. İnternet'e bağlı iken telefonla görüşebilmeliyim. Hangi numaraların sizi aradığını öğrenebilmelisiniz. Sizi arayanı bilirseniz, siz de onu ararsınız ve Telekom'un hasılatı artar.

Pakistan Telekom'a talip olduk
Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, "Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile Özelleştirme Bakanı Altaf Saleem'e, Türk Telekom'un da içinde bulunduğu konsorsiyumun Pakistan Telekomu'na (PTCL) talip olduğunu belirttim" dedi. Keçeciler, Türk Telekom'un, New York merkezli Crescent Investment Management LLC, Londra merkezli Trican Investment Fund LTD ve Ankara merkezli Global A.Ş ile oluşturduğu konsorsiyumun, Pakistan Telekom'un yüzde 26'sının özelleştirme ihalesine teklif sunduğunu bildirdi. Bu konsorsiyumun diğer 10 grupla birlikte ihaleye katılmak için yeterlilik belgesi aldığını anlatan Keçeciler, şunları kaydetti: "Türk Telekom, sahip olduğu abone sayısıyla, uyduları sayesinde Pakistan Telekomu'nu işletecek bilgi birikimi ve tecrübeye sahiptir. Bu hususta Pakistan Devlet Başkanı Müşerref'e, gerekse Özelleştirme Bakanı Saleem'e gereken bilgileri verdim." Keçeciler, bu ihale için konsorsiyum tarafından İsviçre ve Lüksemburg bankalarından 1.2 milyar dolarlık teminat mektubu alındığını da söyledi.

Okan MÜDERRİSOĞLU

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır