kapat
15.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Blair'in sırtından parayı götürdü


İngiltere Başbakanı, ucuz havayolu şirketiyle tatile çıkacağını açıkladı. Fırsatçı EasyJet firması, "Blair bizle uçuyor. Siz de onun gibi EasyJetçi olun" diye kampanya başlattı. Satışları patlattı
İngiliz ucuz havayolu şirketi EasyJet'in sahibi Yunan asıllı Stelios Hacioannu'nun cinliği servetine servet kattı. Başbakan Tony Blair'i medyada alay konusu yapan hikaye, 1 ay öncesinde Blair'in bu yılki tatil planını açıklamasıyla başladı. Geçen yıl Kraliçe'nin jetiyle tatile çıkan Blair, 28 bin dolarlık uçak masrafını devlete ödetince büyük tepki çekmişti. Bu nedenle Blair'in bu yıl Fransa'nın Gascogne kentine normal bir vatandaş gibi ucuz bir havayolu şirketiyle gideceği açıklandı.

REKLAM KAMPANYASI SATIŞLARI PATLATTI
Bunun üzerine Blair'in İngiliz "EasyJet" firmasını tercih edeceği haberleri basına yansıdı. Başbakanlık da bu haberleri yalanlamadı. Fırsatı kaçırmayan EasyJet'in patronu Stelios'un aklına kurnaz bir plan geldi. Ülke genelinde 50 bin dolarlık bir reklam kampanyası başlattı. "Tony Blair dahi bizimle uçuyor. Siz de Blair gibi EasyJet'çi olun" afişleri billboardları doldurdu. Kampanya büyük ilgi çekti. Birçok havayolu şirketinin gelir giderini dengelediği Temmuz ayında EasyJet'in satışlarında patlama oldu. EasyJet'in Temmuz ayı yolcu sayısı yüzde 17.7 arttı. Rakipleri ise "sinek avladı."

EASYJET'İN FRANSA'YA SEFERİ OLMADIĞI ÇIKTI
Ancak önceki gün EasyJet'in Gascogne'e hiç seferi olmadığı anlaşıldı. Öyleyse Başbakanlık, bir ay boyunca basında çıkan "Blair EasyJet'e uçuyor" haberlerini neden yalanlamamış ve EasyJet'in reklam kampanyalarına neden bir ay boyunca göz yummuştu? Cevap gelmekte gecikmedi. Başbakanlık sözcüsü "Blair'in EasyJet ile değil aslında rakibi Ryanair'le uçacağını" duyurdu. Yani Başbakan Blair, tatil için bir ingiliz şirketi olan EasyJet ya da BA'yı (British Airways) değil; İrlandalı Ryanair'ı seçmişti. İngiliz gazeteleri de olayı "Fiyasko" diye manşete taşıdılar. Başbakan'ın İrlanda şirketiyle gitmesini çok iyi kullanan Stelios ise dün şu açıklamayı yaptı: Blair, bizimle uçmuyormuş. Bizim için de 144 yolcu için de ne büyük bir hayalkırıklığı. Ne yapalım. Fransızlar'ın da dediği gibi C'est la vie!.. (Hayat bu)

Yolcuları çadırda yatırdı
HaciOannu, gündemde kalmayı iyi bilen bir insan. 1999'da Luton Havaalanı inşaasını üstlenen şirketin EasyJet'e büyük bir ofis vermeyeceğini öğrenince çileden çıktı. Havaalanının açılışına yapan Kraliçe'yi televizyonda ağır bir dille eleştirdi ve İngiltere onu tanıdı.

Bu yıl da ilanlarında internet sunucusu AOL'u hedef aldı. AOL'un logosunu parçaladığı bir resmini yayınlayan Hacioannu, "AOL üyeliğinizi bırakın. Size sınırsız internet sunuyoruz" sloganıyla ortaya çıktı. AOL dava açmaya hazırlanıyor. Geçen yıl Barcelona-Cenova seferi yapma girişimde bulunduğunda, İspanyollar'ın önüne çıkardığı yasal bir zorunlulukla karşılaştı. Yolcularına en az 1 günlük konaklama imkanı tanıması istendi. Hacioannu, bunun üzerine Barcelona'nın 60 kilometre dışındaki bir araziye 60 çadırlık bir 'çadır kent' kurdu, böylece sefer hakkını kaptı.

Transfer sistemi getirdi
Armatör babasından aldığı parayla EasyJet'i kuran Hacioannu, İngiliz havacılık tarihinde bir ilki gerçekleştirerek diğer şirketleri zor durumda bıraktı. 21 uçaklık filosunu 2004 yılına kadar 44'e çıkartmak istiyordu. Bu da 250 pilotun daha işe alınması anlamına geliyordu. Hacioannu, yıllık 113 bin dolar (162 milyar lira) maaş alan pilotlara 42 bin dolar da transfer parası ödemeyi vaat etti. Birçok pilot, EasyJet'e geçti. Geçen yıl 6 milyon yolcu taşıyan EasyJet, bu yılın ilk 6 ayında da kriz olmasına rağmen yolcu sayısını yüzde 31 artırdı.

BA uçağında reklam yaptı
Easyjet, rakiplerinden 4 kat ucuza bilet satıp sürümden kazandı. Hacioannu böylece 5 yılda 1.5 milyar dolarlık bir servet elde etti. Şirket her yıl yüzde 20 büyüyor. British Airways (BA) ucuza seferler düzenlemek istediği zaman, Hacioannu yine cinlik yaptı. 10 elemanıyla birlikte EasyJet logolu turuncu renk kıyafetler giyip, BA'nın uçağına bindi. Böylece BA uçağında kendi reklamını yaptı. EasyJet'ten sonra "Easy" adı altında 4 şirket daha kurdu. EasyEverything, ucuz araba kiralama servisi EasyRentaCar, yatırım şirketi EasyValue ve EasyMoney'i kurdu. Easybank adlı Internet bankasını da yakında hizmete sokuyor.

Ciddi gazeteler yerine tabloidlere ilan verdi
Dünyanın 336'ncı zengini olan Hacioannu, EasyJet'i 1996'da kurduğunda şu sloganla ortaya çıktı: Ucuza uçun. Levis'tan bile ucuza bilet... Hacioannu'nun hedeflediği kesim ortadirek ve göçmenlerdi. Rum asıllı Hacioannu, ilanlarını ciddi gazeteler yerine 4.5 milyon tirajlı tabloid The Sun gazetesine verdi. "Dünyanın ilk İnternet'ten uçak bileti satan şirketi" sloganı da etkin oldu. Halka ucuz uçuş sağlayan Hacioannu, şirketini 5 yıl içinde büyüttü. Bugün 21 Boeing uçağıyla 18 Avrupa kentine uçuş yapıyor. Satışların da yüzde 90'ı İnternet'ten yapılıyor. EasyJet uçaklarında yemek ya da kolonya verilmiyor. Diğer şirketler gibi uçağın kuyruğuna logo boyaması için milyon dolarlar harcamıyor. Her uçağının üzerinde http://www.easyjet.com ve şirketin telefon numarası yazıyor. Böylece, halka "Göz boyamıyoruz. Servis veriyoruz" mesajı veriyor. Uçakları aktarma da yapmıyor. EasyJet'in uçağına binen bir yolcuya aşılanan tek fikir şu: Hızlı ve ucuza git... Bilet basmıyor.

Acenta kullanmıyor. Rakibi Ryanair'den yüzde 50 daha ucuza bilet satıyor. Uçakları, az kullanılan uzak havaalanlarına iniyor. Böylece havaalanına hem yolcu hem de firma daha az para ödüyor. Yolcu iniş kalkışta beklemiyor. EasyJet uçakları hiç rötar yapmıyor.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır