kapat
15.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İran, Hazar'a asker yığıyor


İran'ın Hazar'da hücumbotlar ve devriye gemilerinden oluşan 4 donanması, Azerbaycan'a yakın bölgede de çeşitli savaş uçaklarının bulunduğu 5 ayrı hava üssü var
Azerbaycan'a yönelik tehditlerini artıran İran'ın, Hazar'daki donanmasının tehlikeli bir güç haline geldiği ortaya çıktı. Hazar petrollerinin paylaşımı konusunda Azerbaycan'la anlaşamayan ve Azeri araştırma gemilerini silah zoruyla uzaklaştırarak bölgede gerilimi artıran İran'ın Azerbaycan'a yönelik bir saldırı için hazır olduğu bildirildi.

İRAN'DA HÜCUMBOTLAR
Azeri Turan Haber Ajansı'nın İranlı askeri kaynaklara dayanarak verdiği habere göre, İran'ın Hazar kıyısında 4 ayrı donanması bulunuyor. Hazar'ın güneydoğu ve güneybatı uçlarında yer alan üslerden ilki Enzeli'de. Bu üste makineli tüfeklerle donatılmış 12 devriye gemisi, 25 sürat teknesi ve 11 hücumbot görev yapıyor. İkinci üs Noushehr kentinde kurulu. 400 personelin görev yaptığı bu üste 4 devriye gemisi, hafif makineli tüfeklerle donatılmış 12 tekne bulunuyor. İran'ın Hazar kıyısındaki üçüncü üssü Bender-Gez'de 280 asker, 12 devriye gemisi ve 30 tekne, Bender Humeyni'deki üste de 10 devriye gemisi ve 25 tekne görev yapıyor. İran'ın hava kuvvetleri de Azerbaycan'a yönelik ciddi bir tehdit oluşturuyor. Azerbaycan'a en yakın hava üssü Sardary kentinde kurulu. Bu üste 17'şer uçaklık 2 F-5 filosu ve Amerikan yapımı helikopterler bulunuyor. Bunun yanı sıra İran'ın Azerbaycan'la olası bir savaşta kullanabileceği 4 hava üssü daha var. Tahran, Hamadan, Dizful ve İsfahan'daki bu üslerde 50 adet F-4 ve F-5, 48 adet F-14 savaş uçağı bulunuyor.

AZERİLER'DE İSE 2 GEMİ
Azerbaycan'ın ise kendisini savunacak gücü, yok denecek kadar az. Sovyetler Birliği'nin Hazar donanmasının 1991'de bölünmesinden sonra payına düşen 1-2 gemiden oluşan donanması bulunan Azerbaycan, özellikle İran uçaklarından çekiniyor. Bu nedenle patriot ve SS-300 füzeleri alarak hava savunmasını kuvvetlendirmeye çalışıyor.

İSRAİL, ABD'Yİ UYARDI
İsrail Savunma Bakanı Benyamin Ben-Eliezer, ABD'yi İran konusunda uyardı. ABD'deki temasları sırasında İran'ın 1300 kilometre menzilli Şahab 3 füzelerine sahip olduğunu hatırlatan Ben-Eliezer, "2 bin kilometre menzilli Şahab 4'ü üretmek üzere olan İran, en geç 4 yılda nükleer bomba da yapacak. Barışı için tehdit Irak'tan değil İran'dan geliyor" dedi.

GÜRCİSTAN'DA DA ALARM
Gürcistan da, İran'ın Hazar Denizi ile ilgili politikaları üzerine alarma geçti. Dün Azerbaycan'a ziyareti sırasında konuşan Gürcistan Dışişleri Bakanı Vilayat Guliyev, İran'ın tehditlerini ve hakimiyet çabasını endişe ile izlediklerini söyledi. Guliyev, "Azerbaycan ile Gürcistan bütün güçlerini ekonomik işbirliği için birleştirmeli" çağrısı yaptı.

Bize dokunan Türkiye'ye dokunur
Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Mehmet Aliyev, Hazar'ın statüsünden kaynaklanan gerginlik nedeniyle Ankara'nın İran'a yönelik tepkisini doğal karşıladı.

Büyükelçi Aliyev, "Azerbaycan ile Türkiye iki devlet, bir millettir. Türkiye için faydalı olan, Azerbaycan için de faydalıdır. Bizim rahatsızlığımız olduğunda tabii ki Türkiye buna tepki gösterecektir. Bize dokunan Türkiye'ye dokunmuş olur" dedi. SABAH'a konuşan Büyükelçi Aliyev şunları söyledi:

"Son durum, Hazar'ın statüsünün belli olmamasından ortaya çıkan bir sorun. Umarım en kısa zamanda çözüme varılır. İran bizim komşumuz ve dost bir ülke. İran'da önemli miktarda Azeri yaşıyor. Mültecilere yardım eli uzattılar. Savaş söz konusu olamaz. Tek işgalci Ermenistan'dır ve biz onlarla savaş durumundayız. Diğer komşularımızla iyi ilişkiler içinde olmak isteriz."

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır