kapat
12.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
AHMET TAN(tana@sabah.com.tr )

Yanlış park davası

"İşin yoksa şahit ol, paran çoksa kefil!" Ama, "müdahil" olma konusunda atalarımızın bir tavsiyesi yok. Bundan yararlanarak, Cumhuriyet tarihinin bu en ilginç, "yanlış yere park" davasına "müdahil olmak" istiyorum. Manisa Cumhuriyet Savcılığı bu yazıyı işleme koyarsa ne âlâ, koymazsa gerekli resmi başvuruyu üç gün içinde bizzat yapacağım.

***
Manisa'daki tartışmanın özünde "Devlet Protokol Sıralaması" yatmaktadır. Bu sıralamada ulusal egemenliğe, demokrasiye, hatta ulusal güvenliğe hakaret ve ayıp vardır. Ama 12 Eylül 1980'den beri kimse bundan rahatsızlık duymamaktadır. Aslında söz konusu devlet protokolümüz başta, başbakanlık dahi yapmış olsalar muhalefetteki parti liderlerine, hatta cumhurbaşkanlığına vekalet etme yetkisi bulunan TBMM başkanvekillerine ve bu arada milletvekillerine, dolayısıyla onlara o sıfatı veren millete "hakaret" vardır.

Çünkü liderlik sıfatı taşıyor da olsalar, bugünkü devlet protokolünde eski başbakanlar, meclis başkanvekilleri ve milletvekilleri tüm orgeneral ve oramirallerin gerisine atılmıştır.

***
Devlet Protokolü, ancak uygulandığında göze çarpar. Çarşıda pazarda satılmaz. Bu yüzden gündelik hayatta bunun sıkıntıları ancak patlak verdiğinde yaşanır. Manisa'da da olan budur.

Söz konusu hakaret davasına bakacak olan mahkemenin devlet protokolünden haberdar olması gerekir. Bunu da kendisine elbette ANAP İl Başkanı sağlamayacaktır. Çünkü, yanlış yere park ederek, olayı kendisinin tahrik etmiş olduğuna hükmedilebilecektir. Belediye Başkanı'nın yanına ve Komutan'ın önüne dikilen sayın İl Başkanı, belli ki "devlet protokolü'nden habersizdir.

Ya da Genel Başkan'ının açtığı "ulusal güvenlik kavramı" tartışmasıyla "gaza" gelmiştir.

Komutanın önünde dikilmekteki ısrarı ise sayın komutanı belli ki "meşru protokol savunması"na sevketmiştir. Davaya "müdahil" olma talebimiz işte bu noktada başlamaktadır.

***
Sayın Komutan, içinde ANAP İl Başkanı'nın Sayın Genel Başkan'ının da yer aldığı devlet ricali tarafından esasları belirlenmiş olan "devlet protokolü"nün namusunu, elle kolla korumak zorunda bırakılmıştır. Bunu belki biraz sertçe yapmıştır. Ama bir askerin bu tür bir müdahaleyi Kuğu Gölü Balesi'nde görevli bir balet gibi yapması da beklenemez.

Protokol denilen şey, ancak fiili bir hareketle bozulabilir. İl Başkanı bu fiili işlemiştir.

Komutan'ın da ANAP liderine dava açma hakkı vardır. Yıllardır süren bu protokol ayıbını tartışmaya açmak dururken "ulusal güvenlik" gibi çerçevesi belli olmayan bir tartışmayı başlatıp Genelkurmay'ı açmaza düşürmeye çalıştığı için.

Evet Sayın Yılmaz, bu bozuk devlet protokolünü değiştirmeyerek, değişmesini tartışmaya bile açmayarak Manisa'daki olayın patlak vermesine zemin hazırlamıştır.

Kaldı ki, olay bizzat ANAP ileri gelenlerinin ve gidenlerinin de belirttiği üzere "münferit" ve "yerel" bir hadisedir. Komutan ile İl Başkanı arasında yaşanan, aslında her gün ve her yanlış yere park etme hadisesinde Nişantaşı'nda ve Harbiye'de yurttaşlar arasında yaşanan türden bir olaydır. Mesele yanlış yere park etme ortamının düzeltilmesidir.

***
Bu köşede, neredeyse on yıldan beri, yılda en az bir kere "devlet protokolü"nün bu ayıbı üzerine yazılar yazılmaktadır. Sonuncusu 10. Cumhurbaşkanı'nın göreve geldiği sırada yazıldı.

Yarın Sayın Yılmaz, muhalefete düşerse, şimdi Tansu Hanım'ın durduğu yerde duracak. Burası neresi mi? Ordudaki tüm orgeneral ve oramirallerin neyse de, 657'ye tâbi bir memur olan YÖK Başkanı'nın bile birkaç adım arkası...

Manisa'daki davaya "müdahil" olma dileğim kabul edilirse davalı komutana asıl tartışılması gereken devlet protokolünü tartışmaya açtığı için, davacı ANAP İl Başkanı'na da, davayı dolar üzerinden açmadığı teşekkür etmek gerekecek.

www.sigortam.net


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır