kapat
12.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Komutana ağır itham


Akkise'de kimlik kontrolunda jandarma ile halk arasında çıkan kavgada bölük komutanının halka ateş açılmasını emrettiği iddia edildi
Konya'nın Ahırlı ilçesine bağlı Akkise beldesinde, önceki akşam dehşet dolu saatler yaşandı. Bir grup genç ile jandarma arasında kimlik kontrolu sırasında çıkan tartışma kanlı bitti. İki grup arasında çıkan olayda, 1 kişi öldü, 5'i ağır 21 kişi yaralandı. Olayın ardından ilçeye polis takviyesi yapılırken, gerginlik dün de sürdü. Beldeye giriş çıkışlar yasaklandı. Beldeye giden 4 cumhuriyet savcısı köylülerin ifadelerini alırken, İçişleri Bakanlığı da müfettiş gönderdi.

Olayla ilgili açıklama yapan Akkise'nin ANAP'lı Belediye Başkanı Abdullah Kayalp ise kimliksiz iki genci teslim etmek istemeyen belde halkının üzerine jandarma tarafından kalaşnikofla ateş açıldığını iddia etti. Kayalp'in iddiasına göre, gençleri alamayınca 80 jandarmanın başında olay yerine gelen Bölük Komutanı Ali Çalışkan bir sandalyenin üzerine çıkarak halka ateş etti ve birliğine de ateş emri verdi. Ancak jandarma erleri komutanlarının emrine rağmen havaya ateş ederek büyük bir faciayı önledi.

OLAY NASIL OLDU?
Vatandaşlar ve Kayalp yaşanan dehşet dolu olayları şöyle anlattı:

"Aralarında askere gidecek 120 gencin de bulunduğu Akkiseliler yanyana 3 kıraathanede otururken Akkise Jandarma Karakol Komutanı Çavuş Recep Karabacak yönetimindeki jandarma ekibi kimlik kontrolu yapmaya başladı. Üçüncü kahvede 2 gencin kimliksiz oldukları tespit edildi. Jandarma bu iki genci, karakola götürmek istedi. Gençler ise, kendilerinin kısa süre sonra askere gideceklerini söyleyip, askerlik belgelerini jandarmaya gösterdiler ve (Yakında biz de sizler gibi asker olacağız) dediler. Ancak jandarmayı ikna edemediler ve (Biz bu belgeleri kimlik olarak kabul edemeyiz. Sizi götüreceğiz) yanıtını aldılar. Bunun üzerine vatandaşlar ile jandarma arasında tartışma çıktı ve vatandaşlar gençlerin karakola götürülmelerini engelledi. Bunun üzerine jandarma komutanı Karabacak, halka "Birazdan yeniden geleceğim. O zaman siz düşünün" diyerek ayrıldı.

SANKİ SAVAŞ ÇIKTI
Vatandaşlar, Belediye Başkanı Kayalp'i olay yerine çağırdı. Saat 23.00 sıralarında Bölük Komutanı Ali Çalışkan ile 80 kadar jandarma geri geldi. Sivil kıyafetli bölük komutanı Çalışkan bir sandalyenin üzerine çıkıp, (Gerekirse 50 kişiyi öldüreceğim. Kimse de bana hesap soramaz) diyerek, elindeki kalaşnikof veya G-3 ile ateş etmeye başladı. Askerlere de (Siz niye ateş etmiyorsunuz) diye bağırdı. Bunun üzerine jandarma havaya taciz ateşi açtı. Çıkan arbedede vatandaşlar, erlere taş ve sopalarla saldırdı. Yaklaşık 20 dakika süren olaylar sırasında vücuduna kurşun isabet eden Hasan Gültekin (20) adlı genç olay yerinde hayatını kaybetti. Kasaba sakinlerinden 5'i ağır 21 kişi yaralandı. Jandarma araçları hasar gördü. Bazı jandarma erleri de yaralandı. Ahırlı İlçe Jandarma Bölük Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Ali Çalışkan komutasındaki jandarma ekipleri olaylardan sonra kasabayı terk etti. Gece 03.00'de Akkise'ye gelen Konya Valisi Ahmet Kayhan, Emniyet Müdürü Mehmet Aksu ile Alay Komutanı Albay Mustafa Tunç infialin yatışmasını sağladılar."

'FACİA YAŞANACAKTI'
Kayalp, duygularını da şöyle dile getirdi:

"Keşke komutan, (Kalabalık geldik ama yanlış anlamayın. Biz işimizi yapıyoruz, gençlerimizi de bir çay içmek için karakolda ağırlamak istiyoruz) diyebilseydi. Jandarmalara dua ediyoruz. Onlar da Çalışkan gibi ateş etselerdi buradan en az 100 ölü çıkardı."

Yücelen: Gereken ne ise yapılacak
Akkise olayına İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen el koydu. Yücelen, kıdemli bir mülkiye müfettişinin koordinatörlüğünde 2 mülkiye, biri albay diğeri binbaşı iki de askeri müfettişi bölgeye gönderdi. Yücelen, "Teftiş heyetimiz olayın tanıklarının ve komutanın ifadelerini alacaklar. Tüm detayıyla en kısa sürede raporu bana ulaştırırlar, ben de gereğini yaparım" dedi. Yücelen, ANAP'lı belediye sınırları içinde yaşanan olayın siyasi içeriği olup olmayacağı yönündeki sorulara da, "Müfettiş raporu gelmeden yorum yapamam. Polisimiz de jandarmamız da vatandaşlarımızın huzuru için görevlerini tam ve eksiksiz yerine getirmektedir, getirmeye de devam edecektir" diye konuştu.

23 Ağustos'ta asker olacaktı
Arbedede Hasan Gültekin, Sami Tokman, Kemal Candan, Halil İbrahim Erkol, İsmet Taşmaşı ve Murat Kurum yaralandılar. En ağır yaraları alan Hasan Gültekin kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Akkise kasabası muhtarlarından İsmail Gültekin'in yeğeni olan Hasan Gültekin'in 23 Ağustos'ta askere gideceği öğrenildi. Diğer yaralıların tedavileri ise halen sürüyor.

Levent İÇGEN - Kemal SOYLU Cemal FİLİZ Erol TOGAY

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır