kapat
04.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kaprissiz, 'kişiliksiz' aktörler iş başında


Gençleri saatlerce ekran başına bağlayan bilgisayar oyunu şimdi beyazperde. Oyuncuların tümü sanal. Ama Ben Affleck ya da Sandra Bullock esintileri de sizi şaşırtmasın
Japon kökenli Square Co. Ltd. tarafından üretilen interaktif Final Fantasy bilgisayar oyunları, yıllardır tüm dünyada büyük ilgi görerek izleniyor. Square'in Hawaii'de kurulu stüdyolarında çok geniş bir sanatçı- emekçi kadrosunun çalışmasıyla oluşan bu yeni teknoloji harikası, günümüzde özellikle genç kuşağın büyük ilgisini çeken ve onları ekran başına bağlayan bir eğlence aracı olarak, modern iletişim tarihindeki yerini çoktan almış.

Şimdi bu seri bir film haline geliyor. Elbette geniş perdeye gelen ilk bilgisayar oyunu değil bu: "Mortal Kombat"tan "Toy Story"ye, "Super Mario Brothers"tan "Street Fighter"a bunun öncüleri de var.

Ancak, ününü yaptığı özgün adıyla, yani "Final Fantasy" olarak karşımıza gelen bu filmin yine de çok önemli bir özelliği var. O da, tümüyle sanal oyuncularla çekilen ilk film olması. Gerçekten de karşımızda bu tür bir serüvenin oldukça klişeleşmiş kadın-erkek kahramanları var. Ama hepsi bilgisayarla yaratılmış. Gerçi kimi zaman diyelim ki Ben Affleck ya da Sandra Bullock'tan esinlenmiş gibi duruyorlar. Ve de ünlü oyuncuların sesiyle konuşuyorlar.

METEOR SALDIRISI
Ama bunlar sanal kişilikler. Tanrı'nın değil, insanın elinden çıkma. Ve yönetmenin alayla dediği gibi "her zaman çalışmaya ve yönlendirilmeye hazır" kaprissiz, kişiliksiz aktörler...

Filmin bu önemli özelliği, ne yazık ki tek temel özellik olarak kalıyor. Gerisi ise çok görülmüş, çok izlenmiş türden bir karanlık bilim-kurgusal masal...Uzaydan gelen bir meteorun saldırısıyla doğasını, büyük kentlerini, uygarlığını yitirmiş 2065'lerin dünyasında, bir avuç insan Fantom adlı uzay kökenlilere karşı savaşıyor ve yaşlı dünyamızı kurtarmayı deniyorlar. Ama savaştıklarının gerçek yaratıklar değil, onların hayaletleri olduğunu anlamaları gecikmiyor. Hayaletlere karşı zafer mümkün müdür ve sevgi, dayanışma, cesaret gibi erdemlerle bu korkunç varlıklar yenilebilir mi? Bu bir masal olduğuna göre her şeyin mümkün olduğunu söylemeye gerek yok!

Parlak bir teknolojiyle, dur-durak bilmeyen özel efekt bombardımanıyla karşımıza gelen bu film, özellikle küçükler ve iflah olmaz bilgisayar oyunu tutkunları için kaçırılmaz bir gösteri olabilir. Ama biz doğrusu hâlâ "insanlı filmleri" tercih ediyoruz ve karşımızda kanlı-canlı, eşi benzeri olmayan gerçek oyuncular görmeyi seçiyoruz.

FİNAL FANTASY
Yönetmen: Hironobu Sakaguchi, Motonori Sakakibara Senaryo:

Al Reinert, Jeff Vintar Canlandırma Yönetmeni: Andy Jones Müzik: Elliott Goldenthal Columbia yapımı.

Dikkat şiddet var!
İtalyan sineması, büyük ustalarının yanı sıra, 1970'li yıllardan itibaren Hollywood'u ve onun ünlü türlerini aynen taklit eden bezirganlar yetiştirdi. Ne var ki bu sinemacılar zaman içinde basit taklitçiliği aşıp özgün yaratıcılara dönüştüler. Sergio Leone'nin westernleri, Dario Argento, Mario Bava gibi adların korku filmi denemeleri buna örnektir.

"Dokuz Kuyruklu Kedi", "Suspiria" gibi filmleriyle ilgimizi çeken Argento, sonraları da bu işin peşini bırakmadı. Bir başka korku filmleri meraklısı olan George Romero ile ortak filmler üretti. Ve Romero'nun "Ölümün Maskesi"yle dönüş yaptığı şu günlerde, "Uykusuz"la yeniden karşımıza geliyor.

SÜRPRİZ KATİL
"Uykusuz" kabaca, klasik bir seri katil öyküsü anlatıyor. Özellikle kadınlara saldıran ve onları en vahşi biçimlerde boğazlayan bir katil... Olayların gelişiminde pek bir özgünlük yok. Alabildiğine kanlı ve zevksiz en azından beş cinayet sahnesini sineye çekmek zorundasınız. Ama film, Argento'nun alçakgönüllü ustalığını da ortaya koyuyor. Örneğin "Suspiria"da kendi köpeği tarafından öldürülen adam sahnesinde, tipik İtalyan bir Rönesans meydanını inanılmaz bir korku mekânına çevirmeyi başarmış olan Argento, bu filmde de ıssız apartmanları, karanlık sokakları, kimselerin gözükmediği trenleri ve başka yerleri gündelik niteliklerinden sıyırıp mükemmel korku ve dehşet arenaları haline getirmeyi başarıyor. Bir de finali sevdim. Bir yandan beklenmedik bir 'sürpriz katil'. Ama, daha ötesi, Argento'nun birçok genç dahi yönetmeninin tersine, hikayenin her noktasını net biçimde açıklığa kavuşturması ve katilin ağzından akla gelen her soruyu yanıtlaması...

Demek ki, biraz iç kaldıran, giderek kanlı sahnelere dayanabilirseniz, belli ölçüde sürükleyici ve doyurucu bir film izleyebilirsiniz. Bir de filmi İngilizce çekmek uğruna, açık bir şiveyle konuşan İtalyan oyuncular olmasaydı!

UYKUSUZ (Sleepless)
Yönetim: Dario Argento Senaryo: D. Argento, Franco Ferrini Görüntü: Ronnie Taylor Müzik: Goblin Oyuncular: Max von Sydow, Stefano Dionisi, Chiara Caselli, Gabriele LaVia, Paolo Maria Scalondro/ Medusa Films (İtalyan) yapımı.

al.dorsay@hotmail.com

Atilla DORSAY

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır