kapat
04.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kapalıçarşı geceleri de açık


Kapalıçarşı kabuk değiştiriyor. Kalabalık turist turları için valilikten özel izin alınarak saat 20.00'den sonra da açılıyor. Dahası kapıda dağıtılmak için broşürler ve bir de tanıtım dergisi basılacak
Yok yok Kapalıçarşı'da. Çinlisi, Fransızı, Arabı, poturlusu, çarşaflısı, şortlusu, insanın her yüzü; sabunu, çarşafı, halısı, kilimi, altını, gümüşü, bakırı, soğuk limonatası, kolonyası, ürünün her çeşidi var.

Yüzünüze insan yüzleri vuruyor, mağazalardaki cümbüş gözlerinizi kamaştırıyor, Kapalıçarşı esnafı ise yakınıyor: "Nerede o eski günler!"

Kapalıçarşı dünyanın kapalı en eski çarşısı. 3 bin 600 mağaza var çarşının çatısı altında. Binlerce kişi ekmek yiyor buradan. Kriz günlerindeki durgunluktan yakınan çarşı esnafı eski günlere dönmek için artık geceleri de açık olacak.

Kapalıçarşı Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Genel Sekreteri Atilla Özbey, çarşının büyük özel turlar için geceleri de valilikten izin alınarak açılmaya başlandığını anlatıyor. Örneğin iki bin kişilik bir İtalyan turist grubu için çarşıda saat 20.00'den sonra tüm mağazalar açılmış. Bir keresinde de bir tıp kongresi için İstanbul'a gelen doktorlar için aynı uygulama yapılmış. Çarşının kapılarında kısa bir süre sonra da broşür dağıtılacak. Broşürlerde hem çarşının tarihi anlatılacak hem de haritaya yer verilecek.

EYLÜL'DE DERGİ
Yıllardır çarşıda esnaflık yapan Özbey "İstanbul Kapalıçarşı" adlı bir dergi yayınlamaya da hazırlanıyor. Aydın Boysan ve Metin Sözen'in de yazacağı derginin fotoğraflarını da "vahşi hayat fotoğrafçısı" olarak bilinen Süha Derbent çekecek.

Çarşı'daki yeni uygulamalar bundan ibaret değil. Tarihi binanın alt yapısına da el atılmış. Çarşının yolları yenileniyor. Döşenen taşlar tarihi yapıya uygun olmasa da en azından temiz görünüyor.

Altyapı yenilenirken Osmanlı'dan bu yana hiç kimsenin çarşının kanalizasyona el atmadığı da görülmüş. Bir de deprem araştırması yapılmış ve çıkan sonuç şöyle: Çarşı temelden 3-5 cm. Karaköy'e doğru kaymış durumda.

Çarşının tarihi 1457'ye kadar gidiyor. 40 bin metrekarelik alana kurulu çarşıya kış aylarında günde 200 binin üstünde, yaz aylarında da 300 binin üzerinde kişi geliyor. Örücülük, halı tamirciliği, heykel kalıpçılığı gibi kaybolan meslekler de Kapalıçarşı'da yaşıyor. Özbekistan'ın suzanisi, Türkmenistan giysileri, Afgan kutuları gibi özgün mallar da var.

ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK
Metin Benşen çarşının en eski manifaturacılarından. 1951 yılından bu yana Kapalıçarşı'da mağazası var. Benşen, Kapalıçarşı'nın eski canlılığına kavuşmasının zor olduğunu söylerken, suçu esnafa yüklüyor: "Biz turistler hep gelecek sandık ve 10 lira eden malı 30 liraya sattık. Turistler ise önce ahlak diyor. Şimdi herkes eski canlılığı arıyor."

KÜS KOMŞULAR
Komşu esnafların yüzde 90'ı müşteri kavgası yüzünden küs. Nedeni de müşteri sayısındaki düşüş. Hepsi "komisyonlar Yunan'a gidiyor" diye şikayetçi. Armatörlerin çoğunun Yunanlı olduğunu ve turist getiren şirketlerle anlaşmalı olduğunu anlatan esnaf, yüzde 35'lik komisyonun Yunanlıların cebine girmesinden dertli.

EL DOKUMASI KUMAŞLAR
Çarşının tarihi 1457'ye kadar gidiyor. Bu yüzden de turistler için çarşıda alışveriş yapmak kadar gezmek de eğlenceli. Cevahir Bedesteni ve Sandal Bedestenleri ilk kurulan çarşılar. Dünyanın ilk bankalarından sayılan Cevahir Bedesteni'nde gezen turistler alışverişin keyfini de çıkarıyor.

Elif ERGÜ

feliselif@yahoo.com

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır