kapat
22.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Türkler Miami'yi bastı!


Amerikan sosyetesinin keşfettiği küçük köy, bugün dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin gözdesi. Miami, yakında Münih'ten sonra en çok Türk'ün yaşadığı şehir olacağa benziyor
James Bond balkonda uzanmış olan kızın elindeki dürbünü aldı ve Fountainbleau otelinin havuz kenarında poker oynayan adamları izlemeye başladı. Goldfinger'in karşısında oturan adamın eli, dürbün ile çok net görülebiliyordu. Kızın telsiz ile bildirdiği oyun kartlarının numaraları yerine 007'nin telsiz ile gönderdiği parazit Goldfinger'in keyfini kaçırmıştı.

Miami Beach'teki Fountainbleau oteli, James Bond'un Goldfinger'i gibi sayısız filmde set olarak kullanılmıştı. Miami'nin önündeki uzun sahili kaplayan Miami Beach ise iki dünya savaşının arasındaki yıllardan beri ilk başta Amerikan sosyetesinin, daha sonraları ise, bütün dünyadan gelen turistlerin gözdesi olmuştu. Şimdi bunların arasına eklenen Türkler, yakında Miami'yi, Türkiye dışında Münih'ten sonra en çok Türkün yaşadığı şehir yapacağa benziyor.

Oysa Miami, daha 1900 yılında gözden ırak sadece bin 800 nüfuslu küçücük bir köy idi. Bu köyün kaderini değiştiren ise aynı yıllarda yöreye ulaşan demiryolu oldu. Sonra 1930 yıllarında yörenin turizm potansiyeli görüldü ve binalar yükselmeye başladı. Hakim olan mimari o yıllarda pek moda olan Art Deco idi. Neyse ki Amerikalılar bu mimari mirası korumayı becerebilmişler ki, Miami Beach pastel pembelere, türkuaz ve bejlere boyalı Art Deco binaları ile tam bir açık hava müzesi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Küba'dan büyük göç alan Miami'de İspanyolca neredeyse İngilizce kadar yaygın kullanılıyor. Kübalıların lisanları, müzikleri, kültürleri ve sıcaklıkları Miami'nin her köşesinde hissediliyor. Yer yer görülen Küba bayraklarının yanı sıra, Miami Beach'te açıkça satılan Küba puroları ile Castro'nun adasına uygulanan ambargo Miami'den kırılmaya başlamış bile.

Miami Beach'te alışveriş tabii ki çok cazip. Zaten öyle olmasa idi, sadece tabii güzellikleri ile milletimizin ilgisini bu kadar çekemezdi. Markalar ile dolu bir Shopping Mall ziyaretinde bulunmak istiyorsanız, yirmi dakikalık mesafedeki Bal Harbor'a gitmeniz gerekecek. Burada alışveriş yapmasanız bile, Carpaccio adlı İtalyan lokantasında öğle yemeği yemenizi öneririm.

GERÇEKTEN WOW!
Miami Beach butik otelleri ile ünlü. Bunlardan Delano ünlü otel dizayneri Starck'ın ilk eserlerinden. Buradaki diğer butik otellerin çoğu gibi bir Art Deco binasına minimalist çizgiler taşıyor. Buralar Amerika'nın en güzel insanlarının bulunduğu yerler.

Delano'da kız beğenmezseniz, hiçbir yerde beğenmezsiniz. Bizimkiler de öyle düşünüyor olmalı ki, Delano'nun adeta binayı kaplayan bembeyaz perdeleri arasında İstanbul gecelerinden tanıdık simalara rastlamak mümkün oluyor.

Benim Miami Beach'teki favori otelim Tides. Ocean Drive üzerinde ve denize manzaralı olması bir avantaj. Renkler sanki biraz daha sıcak, restoranlar çok iyi ve havuzbaşı aynı otelin broşüründe yazdığı gibi "wow"! Ocean Drive geceleri çok canlı oluyor. Buradaki sayısız bar ve restorandan gönlünüze gibi seçebilirsiniz. Onun paralelindeki Collins Avenue ise diğer butik otellerin bulunduğu cadde.

Uçsuz bucaksız kumsal üzerindeki büyük bir otelde kalıp, büyük otellerin sunduğu nimetlerden faydalanmak istiyorsanız, Bal Harbor Shops'un karşısındaki Sheraton ve sırf nostaljisi için bile Fontainebleau Hilton'u tercih edebilirsiniz. Hilton'da havuzdaki kayalardan akan şelaleyi seyrederken, Coconut Willie'den bir tropikal kokteyl isteyebilirsiniz. Ne de olsa karşınızda Karayib adaları var ve burası rom memleketi. Bizim memleketimiz ise THY ile non-stop oniki saat.

Miami Beach'in butik otelleri
Astor, 965 Washington Ave., 001-305-5314056

Delano, 1685 Collins Ave., 001-305-6732900

Impala, 1228 Collins Ave., 001-305-6732021

Marlin, (Impala'nın yanında, metal dekorasyonu, "funky" barı ve yanındaki İtalyan Spiga dikkate değer) 001-305-6045000

Tides, 1220 Ocean Drive, 001-305-6045070

Teoman HÜNAL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır