kapat
22.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Tek bölümlük yıllık izin


Niçin ikide bir tatile çıkabilen bir meslek grubuymuşuz gibi 'izninin bir bölümünü kullanıyor' deniliyor? Bu yalan dolan niye? Kim kandırılıyor?
Rüyamda köşemin yerinde şöyle bir yazı görüyorum: "Yıllık izninin bir bölümünü kullandığı için üç ay yok.." Allahım, rüyanın güzelliğine bakar mısınız... Rüyasında gördüğüne inananlardan olduğum için uyanmaya bile zahmet etmiyorum. Uyuyorum da uyuyorum. Nasılsa üç ay izinliyim. 24 saat uyusam ne yazar? Üstelik daha bu "bir bölümü"ymüş... Bir izin hakkım daha varmış...

Bu 'köşeyazarımız tatile çıktı' yazılarında "bir bölümü" hatırlatması niye yapılıyor ki? Şu mu denmek isteniyor: "Sevgili yazarınız bir kere daha tatile çıkabilir, ona göre... Bu sadece birinci bölümüydü. Parası olursa bir tane daha yapabilir. Hatta üçüncüye de çıkabilir. Bölümler kaç tane biz de bilmiyoruz. Yazısız kalacağınız günler için kendinizi şimdiden hazırlayın. Sonra vız vız etmeyin."

Var mıdır böyle okurlar? "Olmuyor ki hanımefendi, siz daha altı ay önce izninizi kullanmıştınız. Bu ne şimdi?" diyen?

ZORTTAN İZİN
Valla şimdi bir an gelen mektupları düşününce olabileceğine hükmettim. Hatta aynen şöyle bir mektup olabilir: "Sayın köşeyazarı bey. Geçen sefer izin kullanmanıza ses etmedik. Üstelik 'bir bölümü' demediğiniz için 'neyse ki bir seferde olacak bitecek, bütün bir yıl bir daha gitmeyecek' sanıp ailecek rahatlamıştık da... Ancak gelin görün ki, milletimiz izinsizlikten, tatilsizlikten inim inim inlerken siz ikinci izninize hiç utanmadan arlanmadan çıkabiliyorsunuz. Bu kadar ciddiyetsizlik Zort gazetesine doğrusu hiç yakışmıyor. Boşu boşuna yer işgal ediyorsunuz!"

Ayrıca bunca yıldır basında çalışıyorum bölümlü tatil kullanabilene hiç rastlamadım. Bir haftalık izin bile kavga çekiş alınırken neredeee ikinci bölüm... Peeh... "İkinci bölümünü mü istedin? Al sana 12 bölümlük tekmili birden tatil. Eşyalarını da topla. Güle güleee." O zaman niçün ikide bir tatile çıkabilen bir meslek grubuymuşuz gibi "izninin bir bölümünü kullanıyor" deniliyor? Bu yalan dolan niye? Kim kandırılıyor?

Daha da fenası bu bir haftalık tatili hak etmek için bir de bir sürü yedek haber hazırlaman istenir senden... Tatilden önceki hafta öyle bir canını çıkarırlar ki tatile çıktığına çıkacağına pişman olursun. Herkes tatile çıkacağı için mutludur, bizler sinir küpü olmuş vaziyette, otobüsün kalkmasına beş dakika kala gazeteden çıkar, üzerimizdeki ceketle, her şeyi unutmuş olarak gideriz tatile... Tabii çalışkan ve işini zamanında teslim eden üç beş arkadaşı kastetmiyorum. Onlar şubat ayından itibaren ne zaman tatile çıkacaklarına karar verir, nisanda yedek haberlerini bitirirler, tatile çıkarken haberlerini dosyalar halinde editöre teslim ederler, bir güzel tatil alışverişlerini yaparlar ve öyle giderler. Döndüklerinde de bir sürü haber önerirler utanmadan.

MERAK ETMEYİN, BURADAYIM
Sırf bu yedek haber stresi yüzünden tatile çıkmadığım yıllar oldu. Yedek haberi verince de rahata eremezsin. Sen tam tatilinin en keyifli, en uyuşuk anındayken gazeteden biri arar, dünyanın en sevimsiz sesiyle, "Eee? Bunun resimaltları nerede? Bu adamın boyu kaç? Niye camdan atlamış?" der, bir saniyede seni bir güzel strese sokar, bir saat camdan kimsenin atlamadığını, onun adam değil kadın olduğunu anlatırsın, gene en uyuz sesiyle "iyi tamam" der ve telefonu kapatır. Ondan sonra da haberim kim bilir nasıl bir saçmalık halinde çıkacak diye kıvranır durursun...

Her ne olursa olsun bu yıl tatile çıkmaya kararlıyım. Evde oturacak da olsam, bütün gün bir çay bahçesinde ona buna çatacak da olsam çıkacağım. Şu sıcaklar bir geçsin... Klimasız yerden bu günlerde uzaklaşmak akıl kârı değil.

Mutlu TÖNBEKİCİ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır