kapat
22.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Sanal bankacılıkta daha ileriyiz


Superonline ve İXİR'den ayrılan Babür Özden, "İnternette 'Türklüğümüzden' ötürü bir gerilik yok, sorun ekonomik krizden kaynaklanıyor" diyor
Türkiye'de internet şirketlerinin geçmişi çok kısa. Ama biri var ki, daha şimdiden bu piyasanın iki büyük firmasının yönetiminde yer aldı: Babür Özden. Superonline ve İXİR'in genel müdürlüğünü yapan Özden'in her ikisiyle de yolları kısa sürede ayrıldı. Şimdi, ortağı olduğu deppo.com alışveriş sitesinin başında.

Bilgisayar sektörünün gelecekteki önemini 24 yaşında görüp ABD'ye bu işin eğitimini almaya giden ve bu uğurda gerektiğinde bulaşık bile yıkayan Özden'le Türkiye'nin sanal alemini konuştuk.

* Superonline ve İXİR'in genel müdürlüğünü yaptınız. Ama ayrıldınız. Neden?

Negatif bir şey yok. Doğru olduğuna inandıklarım ve yapmak istediklerimle sermayedarlarımın görüşleri çelişti ve ben de el sıkışıp helalleştim. Biraz dikbaşlı olduğumu ve zaman zaman yanlışlar yaptığımı da kabul ediyorum ama fikirler ayrıysa yolların da ayrılması çok doğal. Superonline'da işleri belli bir düzeye çıkardıktan sonra daha sonra İXİR'de yapacaklarımı yapmak istemişti. Olmaz dendi. Ben de ayrılıp isteklerimi İXİR'de yaptım ve iyi oldu. İXİR'de interneti küçük bir azınlıktan çıkarıp kitlelere yaydık. Bu da Türkiye'de bu alanda ilk adım oldu. Ardından Superonline, Turk-net, e-kolay da benzer işler yapmaya başladı. İXİR'le de yollarımız benzer bir durumdan ötürü ayrıldı. Yükselişe geçtikten sonra "Artık şunu yapmalıyız" dedim, 'hayır' denince de ayrıldım.

ANNEM DE WEB'DE
* Önerdiğiniz neydi?

Söylemek istemiyorum. Bunu umarım yakın bir tarihte kendi sitemde yapacağım. Önerdiğim şeyin yapılması gerek çünkü Türkiye'de bu konuda büyük bir açık var ve bunu yapması gereken kişi de Babür Özden olmalı.

* Bizim internetle ilişkimiz biraz Banu Alkan'ın "Ben siteden ne anlarım"ına mı benziyor?

Tam tersi. Hem bireysel kullanım hem de iş dünyasında Fransa, Almanya, İspanya'dan daha çok internetle haşır neşiriz. Mesela bu ülkelerin bankaları interneti Türk bankaları kadar yaygın kullanmıyorlar. Birçok bankamız müşterilerini şubelere sokmadan işlem yapabiliyor. Günlük işlemin yüzde 20'sini taşıyor bu sistem. Annem 65 yaşında ve günde üç saatini internette geçiriyor. Kızıyla, arkadaşlarıyla mail'leşiyor, gazete okuyor, alışverişini yapıyor, hanımlara yönelik sitelere giriyor. İnternette Türklüğümüzden ötürü kaynaklanan bir gerilik yok. Sadece ekonomik kriz her alanı olduğu gibi bu alanı da zorladı, o kadar.

Elektrik kesintisi kabusu
* İnternetten neler alırsınız?

Üst başla ilgili çoğu ihtiyacımı. Ama gece kıyafetlerini, takım elbiseleri değil. Markasına güvendiğim, bedenini bildiğim giysileri alırım. Kozmetik ürünler, kahve, şarap ve daha pek çok şeyi. Bilet ve otel rezervasyonlarını da internetten yaparım. Haftalık gıda alışverişini eşimle birlikte pazardan yapıyoruz. Çünkü onun keyfi başka. Alışverişte keyifsiz ve vakit kaybı gördüğüm şeyleri internetten alıyorum. Şimdi deodorant almak için neden vakit kaybedeyim?

* Eşiniz bu duruma ne diyor? Kadınlar için alışverin her türlüsü keyiftir de...

Aynı fikirdeyiz. Çünkü bir insan ortalama 80 yıl yaşıyor, uykuyu, yaşlılığı, çocukluğu vs çıkartınca yaşamak için bize bu sürenin üçte biri kalıyor. Bu vakti neden tuvalet kağıdı alarak harcayayım ki?

BİLGİSAYARA MECBURUM
* Elektrikler gidince kendinizi alacakaranlık kuşağında hissediyor musunuz?

Hem de nasıl? Kahveyi çok severim ve işyerlerine PC'den önce bir kahve makinesi alırım. Biz ona kahve server'i diyoruz. Tüpgazdan da hiç hoşlanmam, yani evde ve işyerinde her şey elektrikle çalışıyor. Elektrikler kesilince bırakın bilgisayarı kahve bile pişiremiyorum. Apartmandaki jeneratör de temel aydınlatmayı sağladığı için tam bir kabus oluyor.

* Tatile giderken bilgisayarınızı alır mısınız?

Evet. Çünkü mecburum, tüm dünyayı takip ettiğim yer internet.

Oğlum bilgisayarı kızımdan öğrendi

* Bir kız (5), bir de oğlunuz (2,5) varmış. Onların bilgisayar ve internetle ilişkisi ne?

Oğlum bilgisayarda yaş grubuna yönelik oyunlar oynuyor. Bunlar akıl geliştiren basit oyunlar. Çocuklar için bilgisayar futbol oynamak kadar doğal. Sadece yetişkinlere bu durum biraz tuhaf geliyor. Oğlum bilgisayar kullanmayı kızımdan öğrendi. Yani ne ben ne eşim öğrettik. Zaten Babür Özden'in çocukları olduğu için değil çocuk oldukları için bu kadar doğal öğreniyorlar.

* Eşiniz de yatırım bankacısıymış. Evinizi high-tech mi hayal etmemiz gerek?

Aksine hiç öyle değil. Evde sadece iki bilgisayar var, biri taşınabilir diğeri sabit. Öyle herkesin özel bilgisayarı falan yok.

* Hiç internet simitçisinden simit almış mıydınız?

Tabii ki aldım. Ama ihtiyaçtan değil de "Bu iş yürüyor mu yürümüyor mu?" sorusuna cevap almak için çağırdım. Tam zamanında geldi. Çok takdir ettim.

* Merak etmemeyi, bir dağ başında çoban olarak yaşamayı istemez misiniz?

Bu fikir hoş ama çobanlık da bir uzmanlık ister. Yoksa çobanlık bile ancak iki saat yapılabilir, iki saatin sonunda sizi kurtlar kapar!

BUKET AŞÇI


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır