kapat
22.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Buzun serin dünyası


Buz deyip geçmeyin. Özel atölyelerde üretiliyor. 21 farklı sektörde kullanılıyor. Üreticilere göre gece kulüplerinde içki değil buz satılıyor!
Sıcak yaz günlerinin olmazsa olmazı, içki kadehlerinin en yakın dostu buzu nasıl bilirsiniz? a) Soğuk, b)ömrü kısa, c) işlevi güzel, d) tutması zahmetli... Ya da hepsi... Peki buz nasıl üretiliyor? İki yolu var. Buz kalıplarıyla buzlukta ya da buz makineleriyle atölyelerde. Kalıplı üretimi ancak evlerde yapabilirsiniz. Zira bu iş çok zahmetlidir ve zaman alır. Makineli üretim ise başlıbaşına uzmanlık işi... Düşünün bir İstanbul'un en fazla buz tüketen mekanlarından Laila ve China White'da bile buz makinesi yok.

Bu mekanlar buzu nerden alıyor? Türkiye genelinde ortalama 20 tane buz üretim merkezi var. Bu merkezlerden en büyük parsayı Akkaya Buz ve Nur Buz topluyor. Akkaya buz, küp buz konusunda, Nur Buz ise dekor yani kalıp buzları konusunda uzman.

BABA MESLEĞİ
Bu konuyu kafaya taktıktan sonra ilk önce Akkaya Buz'u ziyaret ettik. Şişli'deki merkezde Akkaya Buz'un sahibi Çetin Akkaya bizi karşıladı. Buzculuk Çetin Akkaya'nın baba mesleği. Babası evlerde buzdolabı yokken kalıplarla buz satıcılığı yaparmış. Babasından mesleği devraldığında Beyoğlu'ndaki pavyonlardan başka müşterisi yokmuş. İlk makinesi 94 yılında almış. Bugün günde 30 ton buz üretiyor.

Laila, China White, Park Orman, Sunset, daha aklınıza gelen birçok gece kulübü Akkaya Buz'dan buz alıyor. Çetin Bey'e göre gece kulüpleri içki değil buz satıyor.

Akkaya'nın bu kadar çok tercih edilmesinin tabii ki bir sebebi var. Diğer firmalar şebeke suyuyla üretim yaparken Akkaya Hamidiye suyuyla yapıyor. Buzları sürekli tahlil ediliyor.

KURU BUZ
Gelelim piyasanın ikinci büyük firmasına. Nur Buz adlı firmanın sahibi Sema Zat turizm sektöründen emekli. 1981'den beri işin içinde. Yoğun olarak dekor buz üretiyorlar. Tüm oteller heykel buz ve dekor buz konusunda Sema Bey'le çalışıyor. Sema Zat, renkli buzu Türkiye'de üreten ilk kişi. Hatta Amerika'ya renkli buz ithal ediyor.

Sema Zat'dan aldığımız bilgilere göre buz 21 farklı sektörde kullanılıyor. Bu sektörlerin içinde cam sanayii, seracılık, baskı-ofset fırıncılık ve tekstil gibi alanlar bile var. Buz olmadan ekmek maya tutmuyor, gazete basan makineler soğumadan çalışmıyor ve yine buz olmadan blue jean bile taşlanmıyor.

Sema Zat mesleğine hayran. Hatta abartıp bize "Buzu karım kadar severim" bile diyor.

Küp buz, kar buz ve kuru buz da yapan firmanın fiyatları şöyle: Dekor buzlar 30 milyon, kalıp buzlar 5 milyon, küp ve kar buzun kilosu ise 450 bin lira. Kuru buzun fiyatı dolara bağlı. Kuru buz sahne sanatlarında (sahne dumanlarının kaynağı kuru buzdur) ve taşımacılıkta kullanılıyor. Su yerine sıkıştırılmış karbondioksit içeren Ğ75 derecedeki bu buza dokunmak imkansızdır.

Şimdi hep beraber bir hesap yapalım. Yani biz yapmayalım da siz yapın. Demek istediğim; bu işte iyi para var. Hijyenik ve modern tesisler kurulursa buzculuk petrol kadar değerlenecek.

'BUZ' GİBİ BİLGİLER
Laila hafta içi 1.5 ton, haftasonu 2 ton buz tüketiyor.

Altı kilo buz 1.5 milyon lira.

Türkiye'de 20 buz üretim merkezi var.

EN POPÜLER BUZCULAR

AKKAYA BUZ
Bomonti, Duçi Sok. No: 9 Şişli

Tel: 0212 248 24 01-247 40 13 / Okey Çarşamba

BAR BUZ
A. Nafiz Gürman Mah. No: 7

Merter Tel: 0212 677 30 54

BEY BUZ
Topçekenler Sok. No: 13 Beyoğlu

Tel: 0212 249 59 00-249 75 73

DEKOR BUZ
Çamlık Cad. Itır Sok. No: 21 Yayla

Tel: 0212 539 89 94

KURU BUZ
Bağcılar Cad. Civan Mert Sok. No:3 Güngören

Tel: 0212 555 54 92

NUR BUZ
Okey Perşembe

Cumhuriyet Mah. Bağcılar Cad. 1. Ara Sok. No: 11 Parsel Bahçelievler

Tel: 0212 556 33 94-502 03 71

SİBEL ARNA


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır