kapat
28.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İlk kez denizi gördüler


20 yıl önce memleketlerinden göç edip Maltepe'nin Başıbüyük semtine yerleşen 20 kadın ve çocukları, belediyenin tahsis ettiği otobüse binip Boğaz kıyısına inince, hayret içinde kaldı
Maltepe Belediyesi, Kars, Erzurum, Erzincan, Adıyaman gibi Türkiye'nin değişik illerinden Başıbüyük semtine göç eden ancak 20 yıldır mahallelerinden dışarı çıkmayan yaklaşık 200 kadın için "İstanbul turu" programını hayata geçirdi..

BÜYÜK HEYECAN
Organizasyonu üstlenen Aile Danışma Merkezi, ilk olarak 20 kadın ile çocuklarından oluşan grup için Rumelikavağı gezisi düzenledi. Bu gezi 20 kadın ile çocukları için bir "ilk" olma özelliği taşıyordu. İstanbul'da yaşamalarına rağmen 20 yıldır denizi görme fırsatı bulamayan kadınlar ve çocukları ilk kez Boğaz'ın mavi sularıyla tanıştı. Grubun "denizle buluşma" heyecanı daha otobüse bindikleri anda başladı.

Sadece televizyon ve fotoğraflardan gördükleri denizi ilk kez çıplak gözle izleme fırsatı yakalamanın heyecanını yaşayan grubun sevinci, Boğaziçi Köprüsü'ne ulaşıldığında doruğa ulaştı. Kadınlar ve çocuklar köprüden geçerken gözlerini bir an olsun Boğaz'ın mavi sularından ayıramadı. Belediyenin tahsis ettiği otobüsle Maslak'tan geçerken yan yana yükselen dev plazaları şaşkınlıkla izleyen Başıbüyük sakinleri, Rumelikavağı'na ulaştıklarında hızla araçtan inerek Boğaz'ı seyre koyuldular. Bir yandan, yanlarında getirdikleri Başıbüyük esnafının ikramı olan kumanyalarını yiyen grup, diğer yandan da Boğaz'ın doyumsuz manzarasının keyfini çıkardı.

BAŞKA BİR DÜNYA
Belediyenin düzenlediği gezi sayesinde ilk kez denizi gören kadınların mutluluğunu gruptaki Ayşe Yıldız'ın sözleri özetler gibiydi: "Boğaz'ın güzelliğini duyar ancak göremezdik. Anlatıldığı, tarif edildiği kadar varmış. Deniz havası solumak bir süreliğine de olsa bizi bambaşka bir dünyaya götürdü." Yetkililer, "denizle buluşma" gezilerinin sürdürüleceğini açıkladı.

20 yıldır sokaktan dışarı çıkmadım
Diğer 19 kadın ve çocukları gibi denizi ilk kez dünkü gezi sayesinde gören Saadet Aksu, yaşadığı heyecanı dile getirirken şunları söyledi: "20 yıl önce yerleştiğimiz sokaktan dışarı hiç çıkmamıştım. Denizi sadece televizyonda görürdük. Aile Danışma Merkezi'nin gezisi sayesinde eşlerimiz bize dışarı çıkma izni verdi ve denizi gördük. Bu günü yaşamım boyunca unutmayacağım."

"Duyduğumda inanamadım"
Maltepe Belediye Başkanı Sinan Gedik, ilçesinin bir semtinde denizi hiç görmemiş insanların olduğunu ilk duyduğunda büyük şaşkınlık yaşadığını belirterek, "İnanmak istemedim ama gerçekti. Ve hemen bu insanlar için gezi düzenlemeye karar verdik. Deniz görmeyen bir kişi bile kalmasın istedik" diye konuştu.

ŞENOL BAŞTAKAR


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır