kapat
28.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Minibüsle G8 çıkarması


G8 zirvesini protesto etmek için Cenova'ya giden göstericiler arasında 17 Türk de vardı. Kendilerine Anti-kapitalistler diyen Türkler kente minibüslerle çıkarma yaptı
20-22 Temmuz tarihlerinde yapılan G8 zirvesinde Türkler de vardı. Zirveye ilk defa katılan ve kendilerine "Anti-kapitalistler" adını veren Türkler Cenova'ya minibüslerle gitti, kaldıkları 5 gün boyunca hem sıkıntı, hem de açlık çekti. Ama onlar tüm kötü şartlarına rağmen dünyanın dört bir yanından gelen binlerce küreselleşme karşıtı gibi pankart açıp "Dünyamız satılık değil" diye slogan atmaktan geri kalmadı.

Peki kimdi bu Anti-kapitalistler? Çoğunluğunu ODTÜ, Mimar Sinan, Hacettepe ve İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu Anti-kapitalistler, sosyal sınıf ve eğitim farkı gözetmeden bir araya gelen bir gruptu. Aralarında işçi de vardı, öğrenci de, öğretim üyesi de.

TÜRKÜLERLE GİTTİLER
Grup üyeleri Cenova'ya gitmek için yaklaşık 1 yıldan beri hazırlandıklarını söylüyor ve, "Pasaportları çıkardık, vizeleri aldık. Cenova'da açılacak olan pankarta kadar her şeyi hazırladık ve sonra da 'Çizme'nin yolunu tuttuk" diyorlar.

Grubun yolculuğu Ankara'dan başladı. 14'ü minibüsle, 3'ü uçakla hareket eden 17 anti-kapitalist, iki günlük yorucu bir yolculuğun ardından Cenova'ya ulaştı. Zirveye şarkılarla, türkülerle giden grup, parasızlık yüzünden beş gün boyunca sadece konserve kuru fasulye yedi.

SANKİ SAVAŞTA GİBİYDİK
Grubun başını Anti-kapitalist gazetesinin yayın yönetmeni Türkan Uzun çekti. Eğitimini İngiltere, Almanya ve Türkiye'de tamamlayan Uzun, 80'lerin ilk yarısında üniversite öğrencisiyken derneklerinin kurulmasına ön ayak olmuş. Uzun Cenova'da yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

"Cenova'ya giden 400 bin kapitalizm karşıtının büyük çoğunluğu orada polisle karşı karşıya geldi. Su sıktılar, biber gazı attılar. Toplantının yapılacağı bölge kilometrelerce tel örgüyle örülmüştü. Son gün yüzbinlerce kişi John Lenon'un 'Imagine' şarkısını söylüyordu. İtalyan temsilciler konuşma yaparken gaz kokusunu aldık. Sonrası korkunçtu, ortalık savaş alanına döndü."

YUNANLILARLA OMUZ OMUZA
Cenova'ya giden bir diğer grup üyesi ise İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi Özer Kayserilioğlu'ydu. Kayserilioğlu, "Zirveye maddi sıkıntı içinde olmamıza rağmen gittik. Yol boyunca yapacaklarımızı konuştuk. Özellikle Berlusconi'nin G8 zirvesi için '200 tabut ve yüzlerce ceset torbası gerekiyor' açıklamasının ortamı terörize edeceğini tahmin ediyorduk ama böylesine büyük bir şiddeti hiç beklemiyorduk" diyor.

Cenova'da Yunan kortejiyle birlikte yürüyen Kayserilioğlu, "Meğer Türk'ün Türk'ten başka dostu varmış. Yunanlılar'la aynı coğrafyanın insanları olduğumuz için hemen kaynaştık" diye ekliyor.

Alper URUŞ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır