kapat
28.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Balkaner'e tahliye


Yurtbank Davası'nda DGM Savcısı, tıpkı Bank Ekspres Davası'nda olduğu gibi dolandırıcılık suçunun DGM'nin görev alanına girmediğini belirterek, görevsizlik kararı verilmesini istedi
Yurtbank'ın eski sahibi Ali Avni Balkaner 8 ay 5 gün sonra tahliye edildi. İstanbul 5 No'lu DGM'deki Yurtbank Davası'nda, Ali Avni Balkaner ve beraberindeki 29 sanık dördüncü duruşmaya çıktı. Bu mahkemenin salonunun küçük olması nedeniyle 1 No'lu DGM'de yapılan duruşmaya, Kartal Özel Tip Cezaevi'nde tutuklu bulunan Ali Avni Balkaner, Süleyman Ekiz ve Özcan Kaşlıoğlu ile tutuksuz yargılanan Murat Yanık, Engin Aras, Bayram Eser, Ömer Yüksel, Nihat Yurdakök ve Birgül Özmen katıldı. Davanın diğer tutuksuz sanıkları ise duruşmaya gelmedi.

BANKAYI BOŞALTMADIM
Hakkındaki suçlamaları reddeden Ali Avni Balkaner, tüm borçlarını ödeyeceğini söyledi. "Hayatım boyunca namusumla çalıştım" diyen Balkaner, sözlerini şöyle sürdürdü: "Küçük bir banka aldım ve büyütmek için uğraştım. Türkiye'nin en önde gelen bankacılarını transfer ettim. Hatam, bankaya çok güvenip, pek çok şeyi bedava vermemdi. Bankanın içini boşaltmadım. Aksine hep doldurdum. Aldığım kredilerle şubeler açtım." Balkaner'in ardından söz alan avukatları da davada, "dolandırıcılık" için "görevsizlik" kararı verilmesini talep ederek, tutuklu müvekkillerinin tahliyesini istediler.

DGM Savcısı Sinan Yaşar da, sanıkları hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçundan kamu davası açıldığını vurguladı. TCK'nın 504. maddesinde yazılı "dolandırıcılık" suçunun 2845 sayılı "DGM'lerin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanun"un 9. maddesinde sayılan suçlardan olmadığını belirten Savcı Yaşar, "irtibat" nedeniyle olsa bile bu suçlara DGM'nin bakamayacağını, Yargıtay'ın görüşünün de bu doğrultuda olduğunu ifade etti. Yaşar, bu nedenle bu suçtan dosyanın ayrılarak, "görevsizlik" kararıyla, görevli ve yetkili olan İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti.

GÖREVSİZLİK KARARI
Dosya kapsamı ve delil durumuna göre tutuklu sanıklar Ali Avni Balkaner, Süleyman Ekiz ve Özcan Kaşlıoğlu'nun tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, "dolandırıcılık" suçundan "görevsizlik" kararı verilmesi yönündeki talebin ise "heyet değişikliği" nedeniyle bir sonraki celse karara bağlanmasına hükmetti.

GÖZLERİ YAŞARDI
Tahliye kararıyla, 8 ay 5 gündür cezaevinde bulunan Ali Balkaner ile Süleyman Ekiz ve Özcan Kaşlıoğlu, saat 18.30 sıralarında Kartal Özel Tip Cezaevi'nden çıktı. Balkaner, sevincini sekreteri Birgül Özmen'in ellerini tutarak gösterdi. İşadamının gözlerinin yaşarması da dikkat çekti.

Verdiği rüşveti geri isteyince tutuklandı
Nazilli'de bir ihale için memura rüşvet veren Mehmet İnanç adlı köylü, bu paranın kendisine iadesi için savcılığa dilekçe yazınca rüşvetçi memurla birlikte tutuklanıp cezaevine kondu. Kuyucak İlçesi'nde hazine'ye ait arazilerin satışı ile ilgili ihalenin süresinin geçtiğini öğrenen Yaylalı Köyü'nden Mehmet İnanç, Savcılığa dilekçeyle başvurdu. İnanç, Kuyucak Mal Müdürlüğü'nde görevli memur Mehmet Özbay'dan şikayetçi oldu.

'KANDIRILDIM' DEDİ
İnanç, Özbay'a araziyi ucuza alabilmesi için 3 bin 500 Dolar rüşvet verdiğini ileri sürdü.

İhaleden haberdar dahi edilmediğini belirten İnanç kandırıldığı için bu paranın memurdan alınarak kendisine verilmesini istedi. Dilekçe üzerine, savcılık talimatıyla harekete geçen polisler, rüşvet verdiğini söyleyen Mehmet İnanç ile rüşvet aldığı iddia edilen memur Mehmet Özbay'ı gözaltına aldılar. Savcılığa sevk edilen İnanç ve Özbay, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Veli SARIBOĞA


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır